Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα χιλιετία με παλιά προβλήματα

Τις επιπτώσεις που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική στις βιοτεχνίες καταγέλλει το Επιμελητήριο και ζητά λύσεις για την ανακούφιση των βιοτεχνών

Με συσσωρευμένα άλυτα και οξυμένα προβλήματα βρίσκει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ανατολή της νέας χιλιετίας, τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σεισμοπαθείς επιχειρήσεις, στα πανωτόκια και τη φορολογική αφαίμαξη των βιοτεχνών. Ειδικότερα, το ΒΕΑ καταγγέλλει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς επιχειρήσεις παίρνουν τραγική διάσταση τέτοια που εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα η νέα χιλιετία θα ανοίξει με χιονοστιβάδα λουκέτων. Μετά το χτύπημα των σεισμών οι βιοτέχνες δέχονται και το τελειωτικό πλήγμα της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στοιχειώδη ανάκαμψη και έρχονται αντιμέτωποι με την ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία για την ένταξη ακόμα και σ' αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Ειρωνεία, καταγγέλλει το ΒΕΑ, αποτελούν και τα «σχεδιαζόμενα» κίνητρα για μετεγκατάσταση σε ανύπαρκτα ΒΙΟΠΑ με ελάχιστους διαθέσιμους χώρους και άκρως απαγορευτικές αξίες. Η άμεση οικονομική αρωγή, οι ειδικές ρυθμίσεις για άμεση μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων των οποίων οι εγκαταστάσεις κρίνονται κατεδαφιστέες ή προσωρινά ακατάλληλες δεν έχουν προχωρήσει.

Σε ό,τι αφορά τα πανωτόκια, το ΒΕΑ καταγγέλλει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για άμεση επίλυση του προβλήματος που δημιουργεί η τοκογλυφική τακτική των τραπεζών το θέμα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα εντείνοντας τις συνθήκες αβεβαιότητας και αγωνίας χιλιάδων θυμάτων. Οι συνθήκες, αναφέρει, έχουν πλέον ωριμάσει και δε δικαιολογείται περαιτέρω καθυστέρηση για τη ρεαλιστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχετικά με το φορολογικό, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας καταγγέλλει ότι η «φορολογική μεταρρύθμιση» δεν ήταν τίποτ' άλλο παρά μια επιπλέον προσθήκη των διατάξεων στο σώμα των ήδη διάσπαρτων νομοθετημάτων που επί σειρά ετών θεσμοθετούνται και επιβάλλονται κατά κανόνα αναδρομικά, στο τέλος, δηλαδή, κάθε χρήσης. Παράλληλα, η πολυσυζητημένη κατάργηση των «αντικειμενικών κριτηρίων» αντικαταστάθηκε με ένα νέο και επαχθέστερο τρόπο, επίσης «αντικειμενικού» προσδιορισμού του εισοδήματος, ο οποίος πλέον επεκτείνεται και στον υπολογισμό του ΦΠΑ. Ειδικότερα, το ΒΕΑ υπογραμμίζει ότι:

  • Είναι απαράδεκτη και ζητά την απάλειψη της ρύθμισης με την οποία καθιερώνεται ο «αντικειμενικός» προσδιορισμός ανά τριετία στην απόδοση του ΦΠΑ, γιατί κάθε επιχείρηση που θα εμφανίζει κάμψη πωλήσεων ή αύξηση των εξόδων της θα καλείται να καταβάλει ΦΠΑ επί πλασματικών κερδών.
  • Οσον αφορά το εισόδημα των επιχειρήσεων που υπάγονταν στα «αντικειμενικά κριτήρια» ο τεκμαρτός προσδιορισμός αντικαθίσταται από ένα εναλλασσόμενο από τη μια χρονιά στην άλλη σύστημα λογιστικού και εξωλογιστικού προσδιορισμού οπότε και πάλι επιχειρήσεων με μειωμένα κέρδη ή ζημία θα φορολογούνται κάποιες χρονιές για πλασματικά κέρδη.
  • Η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών οδηγεί εν μέρει σε φορολογική ελάφρυνση των ΜΜΕ, όμως, εξαιρεί αναιτιολόγητα τις ΕΠΕ και τους συνεταιρισμούς.
  • Και με το νέο σύστημα αποδεικνύεται η «αδυναμία», κατά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, του κρατικού μηχανισμού να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να προχωρήσει με διασταύρωση στοιχείων σε πραγματικό κατά ελεγχόμενη περίπτωση προσδιορισμό των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων. Ετσι, οι έλεγχοι θα εξακολουθούν να γίνονται με την πρακτική εκμαίευσης πρόσθετων ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών με τη «λογική» της συνάφειας αριθμητικών δεδομένων και οικονομικών μεγεθών της ΠΟΛ 1144 του υπουργείου Οικονομικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ