ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο η αλλαγή του πολιτεύματος στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΡΙΚ ότι τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν απόψεις για μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε, δε ζητούν στο στάδιο αυτό να απαντήσουμε κατά πόσον αποδεχόμαστε αυτή τη μορφή διακυβέρνησης. Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στη διάρκεια επισκέψεών του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με σκέψεις για συνταγματικές αλλαγές και τη δημιουργία κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Είπε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι κάτι νέο και δεν αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά θα τεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Δεν απέρριψε την ιδέα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια οντότητα και μια κυριαρχία.

Κυβερνητική δυσαρέσκεια

Η κυβέρνηση εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις διαρροές από τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέστειλε επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς, στις οποίες παρατηρεί ότι υπήρξαν διαρροές των όσων διαμείφθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Στις επιστολές, είπε ο εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι παραβιάστηκε η διαφύλαξη του απορρήτου των συνεδριάσεων. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Παπαπέτρου απέφυγε να αναφερθεί σε οτιδήποτε είδε το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και παρέπεμψε στη θέση του Κόφι Ανάν για απόλυτη μυστικότητα. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην πρόθεση των Αμερικανών να υποβάλουν ιδέες που θα επενεργήσουν ως καταλύτης, είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για μαγικές λύσεις ή για σκέψεις που δεν τις έκανε κανείς προηγουμένως. Τόνισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και στροφή της τουρκικής πολιτικής και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει η απόφαση του Ελσίνκι ορόσημο για μια τέτοια στροφή.

Τα πυρηνικά όπλα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Α. Χρίστου αναφέρθηκε στο θέμα των πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο και είπε ότι αυτό ήταν γνωστό από τη δεκαετία του '60. Δε γνωρίζει, ανέφερε, εάν σήμερα φυλάγονται πυρηνικά όπλα στις βάσεις. Προκύπτει, πρόσθεσε, θέμα για την κυβέρνηση να διερευνήσει το ζήτημα και να δώσει πειστικά δείγματα για το πώς αντιμετωπίζει τις τυχόν παραβιάσεις στη συνθήκη εγκαθίδρυσης των βρετανικών βάσεων.

Η κυβέρνηση, πάντως κάνει πως αγνοεί την ύπαρξή τους και δηλώνει πως δεν έχει πληροφόρηση ή στοιχεία για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, σημείωσε ότι κατά καιρούς υπήρξαν καταγγελίες προερχόμενες από την τότε Σοβιετική Ενωση, καθώς και από ομάδες και φορείς στην Κύπρο, αλλά κανείς δεν προσκόμισε οποιαδήποτε στοιχεία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα αλλιώτικο γλέντι

Με ένα δικό τους εντελώς ξεχωριστό τρόπο, από τους γνωστούς γιορτασμούς του «μιλένιουμ», αποχαιρέτισαν το 1999 και υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά οι κομμουνιστές και άλλοι λαϊκοί αγωνιστές της Θεσσαλονίκης. Στο γλέντι που στήθηκε στο πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο των γραφείων της ΚΟΘ, στην Εγνατία, την Παρασκευή το απόγευμα δεν υπήρχαν ούτε σαμπάνιες, ούτε πυροτεχνήματα, ούτε φωταγωγημένα δέντρα και καράβια. Υπήρχαν μόνο ζεστές καρδιές, αγωνιστικό φρόνημα και αισιοδοξία για ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για τους λαούς, που θα 'ρθει με τους δικούς τους αγώνες, ενάντια στη βία και την καταπίεση των ισχυρών.

Για τους κομμουνιστές, τους δημοκράτες αγωνιστές, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για όλους όσοι πήραν μέρος στο γλέντι της ΚΟΘ, και για πολλούς άλλους που δεν παραβρέθηκαν, ο νέος χρόνος σημαίνει ξεδίπλωμα νέων λαϊκών αγώνων, ένταση της ταξικής πάλης, πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των αντιλαϊκών σχεδίων της εξουσίας. Σημαίνει ανάταση της ψυχής και προετοιμασία των λαϊκών μαζών για τους νέους αγώνες που έρχονται, που χωρίς αυτούς οι λαοί δεν μπορούν να κατακτήσουν ούτε το ειρηνικό τους μέλλον, ούτε το δικαίωμά τους στη δουλιά και τα άλλα δικαιώματα και αγαθά της ζωής.

Το γλέντι της ΚΟΘ, οι ευχές που ακούστηκαν σ' αυτό και οι συζητήσεις που «άναψαν» στη διάρκειά του, εξέφρασαν με πολύ εύγλωττο τρόπο ότι ο νέος χρόνος θα σηματοδοτήσει

έντονους κοινωνικούς αγώνες που θα συμβάλουν να ξαναγραφεί η ιστορία της ανθρωπότητας. Γι' αυτό και απεύθυναν προσκλητήριο στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων.

Τα κάλαντα του αγώνα

Προσκλητήριο, που μεταφέρθηκε στις γειτονιές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα κάλαντα που έγραψαν και έψαλαν νεολαίοι της ΚΝΕ και άλλοι κομμουνιστές.

Τα μέλη της Οργάνωσης Δ` Διαμερίσματος του ΚΚΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ, την παραμονή του νέου έτους, μετέφεραν από σπίτι σε σπίτι το μήνυμα:

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καίγονται τα Βαλκάνια

από ΝΑΤΟ και Ευρώπη

στο μεγάλο φαγοπότι.

Σ' αυτή τη νέα εποχή

που σφίγγει η ζώνη πιο πολύ

ο λαός μας θ' απαντήσει

μ' αντεπίθεση και ρήξη.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

όλα τα δικαιώματα

και στο νέο τον αιώνα

θα κερδίσουμε μ' αγώνα».

Την ίδια ώρα οι νεολαίοι της ΚΝΕ εξορμούσαν στο κέντρο της πόλης και ως αγγελιοφόροι μετέφεραν τα ευχάριστα νέα: «Με το ΚΚΕ μπορούμε στο προσκήνιο να βγούμε».

Ολόκληρο το τραγούδι ήταν ένας απολογισμός των γεγονότων της χρονιάς που πέρασε και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για θετικές αλλαγές σε όφελος των λαών.

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καλήν εσπέρα εργατιά

κι αρχή καλός μας χρόνος

ένας είναι του αγώνα μας ο δρόμος.

Του ΝΑΤΟ ήρθαν τα παιδιά

μας φέρανε τον μποναμά

τα Βαλκάνια στο παζάρι

στους λαούς σφικτό ζωνάρι.

Ηρθε κι ο Κλίντον από 'δω

βρήκε μπροστά του το λαό

δεν του κάναμε τη χάρη

και του δώσαμε ποδάρι.

Στους δρόμους βγήκαν τα παιδιά

ζητάνε μόρφωση δουλιά

τη ζωή για να κερδίσουν

στη μαστούρα μην κυλήσουν.

Σημίτη ή Καραμανλή

υποταγή πάει να πει

την ΟΝΕ την προσκυνάνε

και τον κόσμο τυραννάνε.

Με άλλα λόγια δηλαδή

υπερδύναμη οι λαοί

με το ΚΚΕ μπορούμε

στο προσκήνιο να βγούμε»

«Πλιάτσικο » με «ειρήνη»

Ευχές μοίρασε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τη βόλτα του στην αγορά της Θεσσαλονίκης, τις γιορτινές μέρες. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα πρέπει μαζί να το λύσουμε και χρειαζόμαστε ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική, για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Ομως για να έχουμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να στρέψουμε την προσπάθειά μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να ξαναζωντανέψουμε τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας, της συμμετοχής και της παραγωγής σε όλους τους τομείς και στον αγροτικό και στο μικρομεσαίο χώρο της οικονομίας, αλλά και στο χώρο της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης». Αυτά είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος από την πόλη που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 17%, η μία μετά την άλλη κλείνουν ή ξεπουλιούνται παραγωγές βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες, ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνεται σταθερά με γοργούς ρυθμούς και δεκάδες έμποροι βάζουν λουκέτο στα καταστήματά τους. Από την πόλη που η μαύρη εργασία κυριαρχεί για παλιννοστούντες και οικονομικούς μετανάστες. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της δικής του «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης.

Και συμπλήρωσε ο «σοσιαλιστής» υπουργός πώς για να πετύχουμε «θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία με όλους τους γειτονικούς λαούς. Δεν έχουμε κανένα φόβο, καμιά απειλή από πουθενά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι στην πορεία προς τη νέα Ευρώπη που χτίζεται, η Ελλάδα θα έχει το δικό της ρόλο, τη δική της θέση και, προπαντός, για πρώτη φορά, σ' αυτό το νέο αιώνα θα μπορέσει να εγγυηθεί και για γειτονικούς λαούς συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής ευημερίας και προόδου. Με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό, κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό και στην ασφάλεια».

Και για όποιον αμφιβάλλει ας δει το πλιάτσικο που εξελίσσεται στα Βαλκάνια, την ειρηνική επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί, βέβαιο είναι πως η Γιουγκοσλαβία ήταν μόνο η αρχή. Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι το μέλλον και η Ελλάδα των «εκσυγχρονιστών» έχει ήδη αναλάβει το δικό της βρώμικο ρόλο σε βάρος των γειτονικών λαών.


Α. Α.

Για τους πρόσφυγες της Γιουγκοσλαβίας

Οι Επιτροπές Ειρήνης του Ε` Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και της Πολίχνης συνεχίζουν τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα συγκεντρώνουν χρήματα για την αγορά φαρμάκων σε ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 210/37609019.

Η αποστολή παράδοσης της βοήθειας θα γίνει μέσα στο Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ