ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Καμιά ανοχή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Από το 1962, όταν σημειώθηκε η πρώτη σοβαρή πλημμύρα στην Πάτρα, μέχρι σήμερα έχουν περάσει 42 ολόκληρα χρόνια. Στις δεκαετίες αυτές, ο Διακονιάρης, ένα άκακο ρέμα, μετατράπηκε αρκετές φορές σε ορμητικό χείμαρρο και πλημμύρισε τις νοτιοδυτικές εργατο-συνοικίες της πόλης, πνίγοντας στα λασπόνερά του το μόχθο και το βιος των κατοίκων τους. Αποκορύφωμα ήταν η πλημμύρα του 2001, όταν στα ορμητικά νερά του χειμάρρου, χάθηκαν και δυο ανθρώπινες ζωές, πατέρας και γιος.

Και, όμως, ενώ έχουν περάσει τόσα και τόσα χρόνια. Ενώ, έχουν επανειλημμένα εξαγγελθεί από τους εκάστοτε κυβερνώντες τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα κι έχουν δοθεί ακόμη περισσότερες υποσχέσεις, τίποτε ουσιαστικά δεν έχει γίνει ακόμη. Και οι κάτοικοι των απειλουμένων συνοικιών ζουν με την ψυχή στο στόμα, καθώς άρχισαν οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές και δεν έχουν παρθεί ούτε καν μέτρα καθαρισμού της κοίτης. Την ίδια στιγμή, ο αντινομάρχης και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της ΝΑ Αχαΐας, Δημήτρης Φιλιππάτος, δηλώνει, πως οι πιστώσεις είναι μηδενικές και δεν υπάρχουν χρήματα για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμού των χειμάρρων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Να, γιατί φωνάζει το ΚΚΕ «Καμιά ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας».

Κι άλλα «μέτωπα»

Μπορεί, τελευταία, η αναμέτρηση των μεγάλων εκδοτικών (και όχι μόνο...) συμφερόντων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, αλλά στα πλαίσια του εξελισσόμενου παζαριού, για την αναδιανομή της «πίτας», υπάρχουν κι άλλα «μέτωπα». Για παράδειγμα, δεν είναι μικρή η παρατηρούμενη τελευταία «αναστάτωση» στο χώρο των συγκοινωνιών. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται οι παραιτήσεις, οι αλλαγές αρμοδιοτήτων κλπ., στο χώρο των νεοδιορισμένων ηγεσιών στους αντίστοιχους οργανισμούς και εταιρίες (ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ). Και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η «αναστάτωση» αυτή αποτελεί την αντανάκλαση ενός εντεινόμενου συνεχώς υπογείου πολέμου μεταξύ ισχυρών εργοληπτικών λόμπι και εταιριών, με αντικείμενο τη διανομή των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ των νέων έργων.

Βέβαια, όσοι έχουν παραιτηθεί, κρατούν ερμητικά κλειστά τα στόματά τους, αλλά τόσο οι μαζικές διαστάσεις του φαινομένου των παραιτήσεων, όσο και οι καθόλου πειστικοί λόγοι και αιτιάσεις, που προβάλλονται επισήμως γι' αυτές, δεν αφήνουν και πολλές αμφιβολίες...

«Ανακούφιση» για λίγους στις ΗΠΑ...

Νέο φορολογικό μποναμά στις βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις, αποφάσισε να παραχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση, με τις ευλογιές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκρίνοντας την ψήφιση νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην... «ανακούφιση» των μεγαλοεπιχειρηματιών από τα φορολογικά βάρη. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται αλλαγές στο φορολογικό κώδικα για τις επιχειρήσεις. Οι αλλαγές αυτές που θα βαρύνουν το αμερικάνικο Δημόσιο (και άρα τους Αμερικανούς που πληρώνουν φόρους) με το ποσό των 100 δισ. δολαρίων, θα ωφελήσουν αντίστοιχα τους επιχειρηματίες της μεταποιητικής βιομηχανίας και άλλων τομέων (πετρελαίου/φυσικού αερίου, μηχανολογικών, κατασκευών, μεγάλες αγροτικές μονάδες κλπ).

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπογραμμίζουν πως υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας. Δηλαδή, τόσο οι ρεπουμπλικάνοι όσο και οι δημοκρατικοί. Οπως λέμε στην Ελλάδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...

... και στην Ελλάδα

Δεν είναι όμως, η αμερικανική μόνο κυβέρνηση, που προωθεί φορολογικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάλογα σχέδια για... «ανακούφιση» των μεγαλοεπιχειρηματιών από τα φορολογικά βάρη, υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Ετσι - πέρα από τη γενναία μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ο υφυπουργός Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας αποκάλυψε προχτές την πεμπτουσία της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, ο κύριος υφυπουργός, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, διευκρίνισε προς το «εκλεκτό ακροατήριο των επιχειρηματιών» πως η «φορολογική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης της ΝΔ έχει «κύριο στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας».

Βλέπετε και για την κυβέρνηση της ΝΔ - όπως επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - προέχει η «ανακούφιση» των μεγαλοεπιχειρηματιών από τα... φορολογικά βάρη και έπεται - ανάλογα με τις... αντοχές της οικονομίας - η όποια ανακούφιση των εργαζομένων που σηκώνουν τη μερίδα του λέοντος των φορολογικών βαρών. Και είναι πολύ πιθανόν, τις ρυθμίσεις αυτές να τις ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, αφού παρόμοιες είχε κι αυτό υποσχεθεί προεκλογικά, με το πρόγραμμά του.


Δουλευόμαστε...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΛΕΜΕ, πολλές φορές, στους χώρους της τρέχουσας πολιτικής και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λέγονται και ορισμένα πράγματα, απλά και μόνο για να τηρούνται τα προσχήματα. Ομως, αυτές τις μέρες, μάλλον έχουμε φθάσει στο στάδιο, όπου ...δουλευόμαστε εντελώς!

Τι άλλο να πει κανείς, όταν βλέπει πρωτοσέλιδα θέματα εφημερίδων και ακούει σχόλια τηλεοπτικών καναλιών, που είναι γνωστό στους πάντες ότι εκπροσωπούν πολύ συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, να κόπτονται για τη ...διαφάνεια και, μάλιστα, με ακραίες εκφράσεις. Είναι περισσότερο κι από σαφές ότι κάποιοι μας κοροϊδεύουν.

Ιδίως, όταν οι ίδιες εφημερίδες και κανάλια, πριν από λίγους μήνες, ...«έβγαζαν αφρούς» όταν δεν πήγαινε εκεί που ήθελαν κάποια συγκεκριμένη ανάθεση έργου ή κάποιος συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Αν πιστέψουμε τα όσα σχετικά γράφονται και λέγονται, τότε πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι διαθέτουμε σ' αυτήν τη χώρα μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα και εφημερίδες, που ο βασικός και πρωταρχικός τους στόχος είναι η ...τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και η προστασία του λαϊκού συμφέροντος.

Μάλλον απίθανο σε ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν άγνωστες λέξεις και άγνωστες αξίες. Δε νομίζετε;

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ κυβέρνηση, δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι ...σκίζει στο επίπεδο των δηλώσεων. Μετά τους «νταβατζήδες», έχουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά των «σκιών», των «βαρών» και των «παρακμιακών φαινομένων διαφθοράς», που κι αυτά, βέβαια, θα τα πατάξει...

Την ίδια ώρα, φυσικά, προχωρά ο σχεδιασμός παράδοσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους ιδιώτες, ενώ ο υπουργός Οικονομίας σπεύδει να συμπεριλάβει στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων οτιδήποτε το δημόσιο και ολοκληρώνεται η επεξεργασία των «αναπτυξιακών» νομοσχεδίων, που θα παραχωρούν άνευ προηγουμένου προνόμια σε ντόπιους και ξένους «επενδυτές».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εν ολίγοις, όταν συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές, είναι προφανές ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. Τα λόγια ξεχνιούνται, βλέπετε, τα συμφέροντα ποτέ...

«Ράμματα για τη γούνα μας»

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ξέμεινε από ράμματα χειρουργείου - έχει απόθεμα μόνο για 3 - 4 μέρες - κι αν δε βρεθεί τρόπος να κάνει νέες προμήθειες εγκαίρως, υπάρχει κίνδυνος ν' αναβληθούν προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις!! Ως δικαιολογία γι' αυτή την έλλειψη οι αρμόδιοι επικαλούνται το γεγονός ότι το νοσοκομείο είναι, κάτ' ουσίαν, «ακέφαλο», καθώς, εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, δεν ανέλαβε ακόμα η νέα διοίκησή του. Αν, όμως, η απουσία ενός μάνατζερ δεν επιτρέπει σ' ένα νοσοκομείο να λειτουργήσει στοιχειωδώς, τότε «κάτι άρρωστο υπάρχει στο βασίλειο της Υγείας». Κι εν πάση περιπτώσει, κάποιος θα πρέπει ν' αναλάβει την ευθύνη για το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν εγχειρήσεις ασθενών, που μπορεί να συνεπάγεται και κίνδυνο για τη ζωή τους.

Το κατάντημα στο οποίο έχει περιέλθει η δημόσια Υγεία στη χώρα μας, αναδεικνύει η προαναφερόμενη έλλειψη στο νοσοκομείο της Λάρισας. Και δε λείπουν μόνο αναλώσιμα υλικά από τα νοσοκομεία. Λείπουν ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα τεχνολογικού εξοπλισμού, λείπουν αναγκαίες κλινικές και απαραίτητα τμήματα, λείπουν, προπάντων γιατροί και νοσοκόμες. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με τα πλείστα όσα προβλήματα δημιουργεί η παράδοση τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες, έχουν υποβαθμίσει τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Με δεδομένο, δε, ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν υπάρχει, ουσιαστικά, το ΕΣΥ και η τριτοβάθμια περίθαλψη είναι στην υπηρεσία των λίγων που «τα έχουν», γίνεται φανερό ότι η δημόσια Υγεία «πάσχει σοβαρά».

Ομως, θα πρέπει να 'ναι κανείς αφελής για να πιστέψει ότι οι ελλείψεις οφείλονται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διοικητικές ανεπάρκειες. Αν ήταν έτσι, τόσα χρόνια που «λειτουργεί» το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάποιος θα βρισκόταν κάτι να διορθώσει. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι υπουργοί Υγείας έρχονται και παρέρχονται χωρίς να διορθώνονται τα «κακώς κείμενα», αποδεικνύει ότι άλλη είναι η αιτία και συγκεκριμένα η πολιτική που εφαρμόζουν, συνεχώς και αδιαλείπτως, όλες οι κυβερνήσεις. Μια πολιτική ασφυκτικής λιτότητας και συνειδητής υποβάθμισης του ΕΣΥ και, ταυτόχρονα, ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιείται κερδοσκοπικά στο χώρο, μετατρέποντας ένα δημόσιο αγαθό, την Υγεία, σε εμπόρευμα που πουλιέται πολύ ακριβά.

Στον ίδιο «ντορό» κινείται και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η απόφασή της για κατάργηση των ΠεΣΥ και αντικατάστασή τους από τις ΠεΔΥΚΑ, δεν αποτελεί παρά το πρόσχημα για να δικαιολογήσει τη νέα καθυστέρηση στους διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών, την άρνησή της να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα εξυγίανσης κι αναβάθμισης του δημοσίου συστήματος Υγείας. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την πολιτική ασφυκτικής λιτότητας, και εμπορευματοποίησης της Υγείας που επιβάλλει «πνεύμα οικονομίας» στους εργαζόμενους στο χώρο και μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες. Το γεγονός ότι ο Ν. Κακλαμάνης επέμεινε να διατηρήσει σε διοικητικές θέσεις μάνατζερ που διακρίθηκαν στη διαχείριση αυτής της πολιτικής - όπως, π.χ. ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων, Σπ. Αποστολόπουλος - δείχνει τις προθέσεις και τις διαθέσεις του...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ