ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Τι λένε;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπόλικη είναι τις μέρες αυτές η συζήτηση για τη λεγόμενη διαπλοκή και την έκφρασή της στο χώρο των ηλεκτρονικών κυρίως ΜΜΕ, τις δήθεν τολμηρές και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τη μη έκδοση ενός πιστοποιητικού διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κλπ., κλπ. Κι ενώ οι πάντες, με πρώτους και καλύτερους τους κυβερνητικούς παράγοντες, ορκίζονται στη διαφάνεια, στην τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας χρωματίζεται όλο και περισσότερο με τις αποχρώσεις του σκούρου γκρι. Στην πρωτοπορία της επιχείρησης βρίσκονται οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και στην αιχμή του δόρατός τους οι κάθε λογής εκπομπές-σκουπίδια, τα λεγόμενα ριάλιτι. Ακολουθούν τα τηλεοπτικά «δελτία ειδήσεων», οι εκπομπές «συζητήσεων», τα εγχωρίως παραγόμενα σίριαλ καλλιέργειας της βλακείας και της απαξίωσης, η αναμετάδοση της χολιγουντιανής παραγωγής - και συνήθως «αντιτρομοκρατικής» κατεύθυνσης - βίας και αίματος και πάει λέγοντας.

Αλήθεια, πόσο απέχει από την πραγματικότητα η εκτίμηση πως η ιδιωτική - κυρίως - τηλεόραση διαμορφώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε δημόσιο κίνδυνο; Κι αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, τι λένε για όλ' αυτά οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής αρμόδιοι; Απλώς βολεύονται..;

Που κατατάσσονται;..

«Ως γνωστόν, μόνον οι ηλίθιοι κινούνται από απλοϊκές βεβαιότητες και φανατικά στερεότυπα» σημειώνει χτες ο Ι.Κ. Πρετεντέρης στο «Βήμα», ασχολούμενος με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Προφανώς, όμως, από την παραδοχή αυτή εξαιρεί τον εαυτό του, αφού στο ίδιο σημείωμα γράφει και τα εξής: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι χωρίς την ενεργό αμερικανική επέμβαση η Ευρώπη θα περνούσε αρκετούς ακόμη δύσκολους χειμώνες κάτω από τη χιτλερική επιβολή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χωρίς την ενεργό αμερικανική υποστήριξη η Ευρώπη δύσκολα θα είχε αναχαιτίσει τη σοβιετική προέλαση και θα κινδύνευε να πέσει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι χωρίς την ενεργό αμερικανική βοήθεια η χώρα μας ίσως να είχε γίνει μια άλλη Αλβανία στα χέρια του Ζαχαριάδη, του Γούσια και του Μπαρτζώτα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τελική ήττα του ολοκληρωτισμού με την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", το 1989, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθεκτικότητα του δυτικού κόσμου, με προεξάρχουσες τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αραγε, ολ' αυτά τα «χωρίς καμία αμφιβολία», πού θέλει να τα κατατάξουμε, στις «απλοϊκές βεβαιότητες» ή στα «φανατικά στερεότυπα»;

Δεν είναι ο μόνος

Πάντως, δεν είναι μόνον ο Ι. Κ. Πρετεντέρης που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ήττα του χιτλερικού καθεστώτος. Τα ίδια πιστεύει κι ένας Αμερικανός - προφανώς, θερμός οπαδός του Τζ. Μπους - που έστειλε την παρακάτω επιστολή στον βρετανικό «Γκάρντιαν», σχετικά με την πρωτοβουλία του τελευταίου να προτρέψει Βρετανούς να αποστείλουν επιστολές σε Αμερικανούς πολίτες, λέγοντάς τους τη γνώμη τους για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές:

«Καλύτερα να κοιτάτε τις δουλειές σας. Αν δεν υπήρχαν οι ΗΠΑ τώρα θα μιλούσατε όλοι Γερμανικά. Κι αν τότε οι ΗΠΑ είχαν ένα πρόεδρο σαν τον Κέρι, τώρα θα παρελαύνατε με το βήμα της χήνας γύρω από το Μπάκιγχαμ».

Οπως καταλαβαίνετε, ο καθένας γράφει ή ξαναγράφει την ιστορία, όπως ακριβώς τον βολεύει.

Το κυκλοφοριακό αδιέξοδο

«Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας είναι άμεσα και άρρηκτα δεμένο με το σύνολο των υπολοίπων προβλημάτων, που κάνουν τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα όλο και λιγότερο ανθρώπινες. Και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, χωρίς την εφαρμογή μιας γενικότερης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής, η οποία θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Μόνον η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής μπορεί να κάνει ανθρώπινη τη ζωή στην πρωτεύουσα και να υλοποιήσει όλα τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό μέτρα».

Αυτά έγραφε η στήλη στις 5 Νοέμβρη 2002 και τα θυμηθήκαμε, καθώς διαβάζαμε τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή διυπουργική σύσκεψη, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας. Τελικά, η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις με διάφορους φορείς, οι σχετικές μελέτες, κλπ., κλπ., κατέληξαν στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών καμερών παρακολούθησης, στην επιβολή εισιτηρίου στα δημοτικά λεωφορεία, στην επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης (παρκόμετρα) και ορισμένες γενικόλογες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες ...θα εξειδικευτούν και ...θα ανακοινωθούν στο μέλλον.

Μ' άλλα λόγια, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας παραμένει άλυτο, δικαιώνοντας την ανάγκη μιας γενικότερης και ριζικά διαφορετικής πολιτικής, όπως σημειώναμε και πριν δυο χρόνια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αυριανή απεργία

Η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο αποκτά εκ των πραγμάτων μια ξεχωριστή σημασία, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις των συμβιβασμένων ηγεσιών στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα, που εξάγγειλαν την απεργία ως μια κλασική «τουφεκιά» και φρόντισαν προκαταβολικά να την ευνουχίσουν και ως προς το πλαίσιο διεκδίκησης και ως προς τα οργανωτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την επιτυχία μιας απεργίας.

Η ίδια η απεργία ως προς τις ανάγκες πρώτα απ' όλα των ίδιων των εργαζομένων στο δημόσιο ακουμπά σε μια ζοφερή για τους εργαζόμενους πραγματικότητα, μια πραγματικότητα εντός της οποίας πλέον δύσκολα βρίσκει έδαφος να πατήσει ο αισχρός διαχωρισμός μεταξύ «προνομιούχων» του δημοσίου και «μη προνομιούχων» του ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο προϋπολογισμού που διαιωνίζει τη λιτότητα, η εισοδηματική πολιτική που καθηλώνει τους μισθούς, οι απολύσεις των συμβασιούχων, η μείωση κοινωνικών δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων παράλληλα με τις νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι ζητήματα που αγκαλιάζουν τους πάντες, αφορούν άμεσα στη ζωή όλων όσοι στηρίζονται στο μεροκάματο, στο μισθό και στη σύνταξη για να ζήσουν.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι αυτονόητη όχι μόνο η συμμετοχή και η στήριξη της απεργίας αλλά και η πλαισίωση των απεργών με όλους όσοι κατανοούν κάθε μέρα και περισσότερο ότι κανένας αγώνας πλέον δεν αφορά μόνο αυτούς που τον ξεκινούν. Κι απ' αυτή τη σκοπιά η παράλληλη κινητοποίηση των συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων την ίδια μέρα και ώρα με την κινητοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων πρέπει να χαιρετιστεί ως θετικό βήμα. Οπως επίσης και η κινητοποίηση το βράδυ της ίδιας μέρας στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός ότι η μία κινητοποίηση προβάλλει τα ζητήματα της ακρίβειας και η άλλη το μισθολογικό δε συνιστά διαφορά. Αντίθετα, δηλώνει την κοινή βάση του προβλήματος όπως αυτή βιώνεται από διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, που παράλληλα τις ενώνει το καθεστώς εκμετάλλευσης κάτω από το οποίο ζουν και απέναντι στο οποίο δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να τραβούν σε δρόμους χωριστούς.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ταξικές δυνάμεις μπροστά και στην απεργία είναι απλό και πατάει στην πραγματικότητα: Στην ανάγκη να ξεκόψουν μαζικά οι εργαζόμενοι από τις συνένοχες συνδικαλιστικές ηγεσίες που προωθούν την υποταγή και, ταυτόχρονα, να ορθώσουν το πιο πλατύ μέτωπο που μπορεί να διαμορφωθεί για σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και το ίδιο το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο κατεβαίνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην απεργία, ένα πλαίσιο που δηλώνει πως το αίτημα για 1.200 κατώτερο μισθό, τα αιτήματα που αφορούν στην Παιδεία και στην Υγεία κι αυτά που αφορούν στη μόνιμη και σταθερή δουλιά και μια σειρά ακόμα, όλα μαζί συνιστούν ενιαία διεκδίκηση απέναντι σε μια ενιαία αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ