ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΝΗΣΙΩΤΩΝ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Νέα κινητοποίηση ανακοίνωσε η Παναιγαιακή Επιτροπή

Συλλαλητήριο στον Πειραιά το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή κατοίκων των νησιών, νησιωτών που διαμένουν στην Αττική και ναυτεργατών

Από την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στη Σάμο

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στη Σάμο
Πιο δυνατό και με παρακαταθήκη τις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που συγκλόνισαν τα νησιά την περασμένη Τετάρτη, το αγωνιστικό μέτωπο νησιωτών - ναυτεργατών βάζει «πρόσω ολοταχώς» για την ένταση του αγώνα. Η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, ανταποκρινόμενη πλήρως στο ρόλο για τον οποίο συγκροτήθηκε, αλλά και στις αγωνιστικές διαθέσεις των νησιωτών και των ναυτεργατών, έδωσε ήδη το σύνθημα της προετοιμασίας για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στον Πειραιά κατά το πρώτο 15ήμερο του Δεκέμβρη. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ο Πειραιάς θα αποτελέσει τον τόπο συνάντησης κατοίκων των νησιών με τους νησιώτες που μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τους ναυτεργάτες. Για την επιτυχία της κινητοποίησης, στη μάχη της προετοιμασίας θα κληθούν να ενταχθούν και οι παροικιακές νησιωτικές οργανώσεις.

Οι κινητοποιήσεις που εκτυλίχτηκαν προχτές στα νησιά, από τις οποίες πολλές ήταν πρωτόγνωρες για τα νησιωτικά δεδομένα, αποτελούν σαφή απόδειξη ότι οι νησιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν άλλη ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει - ακολουθώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και η ΝΔ, καταδικάζοντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε συνεχή υποβάθμιση, τα νησιά σε απομόνωση και τους ναυτεργάτες σε εργασιακές συνθήκες τύπου γαλέρας, προκειμένου να θησαυρίζουν οι εφοπλιστές.

Οπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της για συντονισμένο αγώνα ξεσηκώθηκαν ενάντια στην πολιτική «απομόνωσης που βιώνουν», «στη δυσβάστακτη για το πενιχρό εισόδημά τους τιμή εισιτηρίων, στην απαράδεκτη κατάσταση των περισσότερων πλοίων που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών και την παραπέρα υποβάθμιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα με το διωγμό των ναυτεργατών».

Πρόταξαν το αγωνιστικό τους μέτωπο, στηριζόμενοι στην πείρα που έχουν συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στην «πολιτική που χρησιμοποιεί - συνεχίζει - το κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ως πηγή κέρδους των εφοπλιστών και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων των νησιών μας. Που οι συνέπειές της επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ν. 2932/2001 για την απελευθέρωση των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών». Και η Παναιγαιακή καταλήγει: «Ο αγώνας αυτός είναι η αρχή».

ΚΥΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
«Μη μας λέτε εφοπλιστές, φτωχούς να μας λέτε»!

Οχι μόνο χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις των νησιωτών και «μύθο» τα ακριβά εισιτήρια, αλλά ζητούν και τα ρέστα, αξιώνοντας νέες επιδοτήσεις και «ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον»

«Μη μας λέτε εφοπλιστές, φτωχούς να μας λέτε»!

«Ενα βαποράκι του φτωχού του Γούτου πώς θα τα βγάλει πέρα;»!

«Αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τα πλοία μας»!

«Τα ακριβά εισιτήρια είναι μύθος με κεφαλαία γράμματα»!

«Δε μιλάμε για κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά για δυνατότητα επιβίωσης»!

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα των όσων εξωφρενικών ακούστηκαν χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας! Οι εφοπλιστές, μέσα από ένα ρεσιτάλ κυνικότητας, προκλητικότητας, απροκάλυπτης κοροϊδίας απέναντι στους νησιώτες, στους ναυτεργάτες και συνολικά τους Ελληνες εργαζόμενους - αυτούς δηλαδή που τους δίνουν τα κέρδη, είτε με την εργατική τους δύναμη, είτε από το υστέρημά τους πληρώνοντας τα πανάκριβα εισιτήρια, τις τεράστιες επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μη μείνουν νησιά ακάλυπτα και πάει λέγοντας - προδιέγραψαν, καταθέτοντας τις αξιώσεις τους, προκειμένου ...να επιβιώσουν(!), τη νέα σφοδρή έφοδο που ετοιμάζουν.

Αποθρασυμένοι πλήρως από τη δουλική προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απαίτησαν νέου τύπου επιδοτήσεις, ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να ...κάνουν επενδύσεις, και πλήρη εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τον οποίο χαρακτήρισαν «ευαγγέλιο». Μάλιστα, τις επιδοτήσεις τις χαρακτήρισαν, ξεπερνώντας τα όρια της πρόκλησης, ως «αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν», όπως είπε προκλητικά ο πρόεδρος της Ενωσης Μ. Σαρρής! Κοινώς, ζητάνε και τα ρέστα για τα σαπιοκάραβα, που έχουν εν πλω, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών, για τις περικοπές στα δρομολόγια, για την απομόνωση νησιών, για τα πανάκριβα ναύλα! Και για να γίνουν πιο ...σαφείς, απείλησαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα οι αξιώσεις τους, τη νέα δρομολογιακή περίοδο που αρχίζει στις αρχές του νέου έτους δε θα είναι σε ...θέση να «εξυπηρετήσουν» τα νησιά!

Αναφερόμενοι στις κινητοποιήσεις των νησιωτών, τις οποίες χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες, είπαν ότι «οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις δεν είναι το ΙΚΑ της θάλασσας, αλλά είναι επιχειρήσεις και προσδοκούν το κέρδος». Αποκαλύπτοντας έτσι ανάγλυφα ότι πηγή του κακού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι αυτό ακριβώς που επισημαίνει το ΚΚΕ και το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ότι βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών που τους ενδιαφέρει μόνο το κυνηγητό του κέρδους. Ακόμα, ανέφεραν για τους νησιώτες ότι, αν θέλουν φτηνά ναύλα, θα πρέπει αίτημά τους να είναι «να αφαιρεθούν τα χαράτσια που παράνομα έχουν προστεθεί στην τιμή των εισιτηρίων», όπως είναι «οι κρατήσεις για το ΝΑΤ, δηλαδή για το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων, πράγμα βλακώδες, για λιμενεργάτες, λεμβούχους»! Και τα λένε αυτά, όταν οι εταιρίες τους παράνομα εδώ και χρόνια παρακρατούν τις εισφορές στο ΚΑΕΟ, χρήματα, δηλαδή, που έχουν εισπράξει από τα εισιτήρια που κόβονται και δεν τα αποδίδουν και μέχρι τώρα το χέρι του νόμου δεν τους έχει αγγίξει!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Να πάψουν οι συγκοινωνίες να είναι εμπόρευμα και πηγή πλούτου

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», σχολιάζοντας τις δηλώσεις των εφοπλιστών επισήμανε:

«Πάει γάντι η παροιμία, ότι "εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι". Αυτό ταιριάζει στα όσα ανέφεραν οι εφοπλιστές. Και αυτή η συνέντευξη δε δόθηκε τυχαία. Ηρθε πριν περάσουν 24 ώρες από τις πρωτόγνωρες για τα δεδομένα των νησιών κινητοποιήσεις των νησιωτών που απαίτησαν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα πάψουν να είναι εμπόρευμα, πηγή κέρδους για τους εφοπλιστές και αυτό τους θορύβησε. Οι εφοπλιστές έχουν ταξικό κριτήριο, έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στα νησιά και γι' αυτό έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τις κινητοποιήσεις αδικαιολόγητες και τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απελευθερώνει την ασυδοσία τους "ευαγγέλιο". Αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τους "ανοίγει την όρεξη" εφαρμόζοντας τον 3577, εκβιάζουν, απειλούν, ζητώντας και τα ρέστα, αξιώνοντας και νέα προνόμια.

Πρόκληση αποτελούν και τα όσα ανέφεραν ότι δήθεν επιβαρύνεται το εισιτήριο με επιπλέον κόστος από τις κρατήσεις για το ΚΑΕΟ. Αντί να είναι φυλακή που δεν αποδίδουν εισπραχθέντα χρήματα, που τα κλέβουν, τα βάζουν στην τσέπη με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΝΑΤ και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, λένε ότι επιβαρύνει την τιμή του εισιτηρίου.

Η μόνη δυνατότητα για να έχουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα είναι στην κατεύθυνση ανάπτυξης των νησιών και εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, είναι να αποτελέσουν τα πλοία λαϊκή περιουσία. Το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι με τις δηλώσεις τους ότι "δεν είναι το ΙΚΑ το θαλασσών" και ότι θέλουν το περισσότερο κέρδος. Σύντομα θα έχουν την απάντηση που πρέπει με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των νησιωτών και των ναυτεργατών».

Δικομματικό θράσος

Παιχνίδι εντυπώσεων στη Βουλή από τους πολιτικούς υπηρέτες του εφοπλιστικού κεφαλαίου

Παιχνίδι εντυπώσεων και ανούσιας αντιπαράθεσης έστησαν χθες στη Βουλή οι εκπρόσωποι του δικομματισμού που υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και είναι εξίσου υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Αφορμή, Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παρασκευά προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού επιδόθηκαν σε μια μακριά από την ουσία φραστική αντιπαράθεση, κρύβοντας την ουσία, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι και οι δύο εξίσου, με τις κυβερνήσεις τους, εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και περιφρόνησαν τα στοιχειώδη δικαιώματα των νησιωτών.

Φυσικά, δεν αναφέρθηκαν στο ότι και επί ΝΔ το 1992, αλλά και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υιοθετήθηκαν οδηγίες της ΕΕ, αλλά και ψηφίστηκαν νόμοι που κατοχύρωναν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και οδήγησαν τους νησιώτες στην προχθεσινή κινητοποίηση κόντρα στην εγκατάλειψή τους. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τα παιχνίδια των εφοπλιστών και ο υπουργός ανταπάντησε ότι ο εν λόγω βουλευτής ήταν πρόεδρος στη ΔΑΝΕ (ναυτιλιακή εταιρία της Δωδεκανήσου), η οποία έχει χρεοκοπήσει.

Ομως, αυτό που έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση των νησιωτών είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και καταδικάστηκε από τον προχθεσινό γενικό ξεσηκωμό των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ