ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Θανάσιμη παγίδα» για τις κατοχικές δυνάμεις

Κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν περιοχή όπου επιτέθηκαν οι δυνάμεις ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν περιοχή όπου επιτέθηκαν οι δυνάμεις ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Στον ιστό τής πιο θανάσιμης «αράχνης», της αντίστασης, έχουν πιαστεί οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους. Η Φαλούτζα τελικά - ακόμη και εάν έχει όπως υποστηρίζουν επανακαταληφθεί - έχει μετατραπεί στην πιο θανάσιμη παγίδα, αφού όλο πια το Ιράκ έχει μετατραπεί σε Φαλούτζα.

Κατά τον βρετανικό Guardian περισσότεροι από 70 στην πλειονότητά τους Ιρακινοί - που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις και τη «δοτή» κυβέρνηση, δηλαδή στην αστυνομία και την Ιρακινή Εθνοφρουρά - έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι επιθέσεις στη Βαγδάτη πολλαπλές ακόμη και εντός της Πράσινης Ζώνης, ενώ πολύνεκρες επιθέσεις έλαβαν μέρος σε Τικρίτ, Μοσούλη, Μπεϊτζί, Σαμάρα, Γκαλαμπάγια βόρεια της Βαγδάτης και Αλ Ταφάρ. Μια ακόμη επίθεση και στα ιρακινοϊορδανικά σύνορα όπου σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί πεζοναύτες. Το συνοριακό πέρασμα όπου έγινε η επίθεση, έκλεισε για άγνωστο διάστημα.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες επικέντρωσαν καθώς φαίνεται τις επιθέσεις τους χτες στη Βαγδάτη, όπου ομάδες ενόπλων «κυνηγούσαν» στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας κατοχικούς και συνεργάτες, ακόμη και εντός της Πράσινης Ζώνης, όπου η αμερικανική και βρετανική πρεσβεία, αλλά και η έδρα της δοτής κυβέρνησης, την υποτιθέμενη περιοχή - φρούριο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το ΑΡ, τουλάχιστον 5 Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην περιοχή Ανμπάρ, την αυγή σε μια ακόμη επίθεση σε πετρελαιαγωγό που μετέφερε πετρέλαιο από το βορρά της χώρας στη Βαγδάτη, ενώ οι μάχες είναι σφοδρές σε όλη τη Βαγδάτη, αλλά και σε όλη την περιοχή του βορρά και της «προβληματικής» δύσης. Μέχρι αργά χτες δεν είχαν δοθεί πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα και διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι οι ιρακινές δυνάμεις χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, κατά το BBC. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Washington Post, ανώτατος αξιωματούχος στο Ιράκ, του τμήματος στρατιωτικής κατασκοπίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Τζον ντε Φρέιτας ο 3ος δήλωσε ότι αναμένεται η ένταση των επιθέσεων, αλλά και η αλλαγή τακτικής όσον αφορά στον τρόπο που διεξάγουν τον ανταρτοπόλεμο.

Η κατάσταση διαγράφεται τόσο εκρηκτική που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, τόνισε μάλιστα ότι αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν σήμερα στον τομέα της ασφάλειας, θα είναι αδύνατον να οργανωθούν εκλογές.

Ο δοτός πρόεδρος του Ιράκ, Γάζι αλ Γιάουαρ που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε πάντως ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν, παρά την αντίσταση των ισλαμικών οργανώσεων και των ανταρτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος Μπους, που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αλ Γιάουαρ, τόνισε τη σημασία της τήρησης της ημερομηνίας των εκλογών, δηλαδή της 30ής Ιανουαρίου. Το θέμα των εκλογών ήταν στο επίκεντρο και των συνομιλιών που είχε ο δοτός Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα.

Επίσης, το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς στην αντικατασκοπία εξετάζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός της. Σε κρίση οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις. Είναι πάρα πολύ αυτοί που παραιτούνται για να πάνε στο Ιράκ μισθοφόροι διαφόρων «εταιριών ασφάλειας», όπου οι μισθοί είναι παχυλοί. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Scotsman, χιλιάδες βρετανικά στρατεύματα θα πρέπει να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι το 2008, δηλαδή δύο χρόνια περισσότερο από τα αρχικά σχέδια, ενώ 7.000 θα παραμείνουν για δύο επιπλέον χρόνια.

Τέλος, η Ιταλία θα διατηρήσει τους 3.000 στρατιώτες της στο Ιράκ μέχρι να αποφασίσει η νέα ιρακινή κυβέρνηση ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Το αμερικανικό προξενείο στο στόχαστρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΕΝΤΑ.--

Οι «τρομοκράτες παραμένουν δραστήριοι» όπερ και πρέπει να παταχτούν παντού... όπου απειλούν τον «ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους μετά τη συνάντησή του με τον δοτό Πρόεδρο του Ιράκ Γάζι Αλ Γιάουαρ με αφορμή την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Τζέντα, ενώ έσπευσε να ευχαριστήσει και τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν.

Ο Πρόεδρος Μπους είπε ακόμα πως αυτές οι ενέργειες των τρομοκρατών καθιστούν ακόμα πιο σημαντικές τις εκλογές στο Ιράκ και εξέφρασε την ευχή να διεξαχθούν στις 30 Γενάρη όπως έχει προγραμματιστεί... αφού «μια ελεύθερη κοινωνία στο Ιράκ θα αποτελέσει σοβαρή ήττα για τους τρομοκράτες»!

Οσο για την επίθεση που δέχτηκε το αμερικανικό προξενείο ήταν ουσιαστικά προσπάθεια εισβολής και κατάληψης. Συγκεκριμένα, πυκνά σύννεφα καπνού κάλυψαν χτες το πρωί το προξενείο των ΗΠΑ κατόπιν της ανατίναξης παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην πύλη του κτιρίου. Ταυτόχρονα, ένοπλοι εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα και ακολούθησαν μάχες που διήρκεσαν αρκετές ώρες. Τελικά, πέντε μέλη του προσωπικού του προξενείου και ένας Σαουδάραβας φρουρός νεκροί, ενώ τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν και δύο συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας - περισσότερες από 200 - που έσπευσαν στην περιοχή είχαν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Επίσης η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία, Κάρολ Κέιλιν, επιβεβαίωσε ότι πέντε μέλη του προσωπικού και ένας φρουρός σκοτώθηκαν, αλλά δε θέλησε να αποκαλύψει τις εθνικότητες των νεκρών. Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν πως είναι Αραβες και Ασιάτες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η παρτίδα επαναλαμβάνεται

ΚΙΕΒΟ.--

«Πεπεισμένοι» για τη νίκη τους εμφανίζονταν χτες οι δύο διεκδικητές της εξουσίας στην Ουκρανία, παρότι τα σωρευμένα προβλήματα και των δύο πλευρών και τα μεταξύ τους παζάρια - στα οποία συνεχίζουν να εμπλέκονται άμεσα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία - θέτουν πολλαπλά εμπόδια έως την 26η Δεκέμβρη.

Τα «τεχνικά» προβλήματα για την επανάληψη του δεύτερου γύρου φαίνεται πως όδευαν προς επίλυση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» η «φιλορωσική» συμπολίτευση και η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να επαναληφθεί «σύννομα» ο δεύτερος γύρος.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «νικητής» του δεύτερου γύρου της 21ης Νοεμβρίου που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη βδομάδα, δήλωσε χτες «βέβαιος για τη νίκη» του. Μιλώντας σε οπαδούς του, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ακύρωση του αποτελέσματος, διέψευσε τη φημολογία που τον ήθελε να «αποσύρεται». Ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον απερχόμενο Πρόεδρο Λέονιντ Κούτσμα κατηγόρησε (χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αφού το ίδιο έχουν υπονοήσει οι Κούτσμα και Πούτιν) τον αντίπαλό του, Βίκτορ Γιούστσενκο, ότι είναι «καθοδηγούμενος» από «το εξωτερικό»: «Αυτή δεν είναι επανάσταση, αλλά πολιτικές στις οποίες αναμειγνύονται μυστικές υπηρεσίες», είπε. Πιο «μετριοπαθώς» τοποθετήθηκε ο Κούτσμα, μιλώντας για βήματα ώστε να «αποφορτιστεί αυτή η αβάσιμη κοινωνική ένταση» που απειλεί να διαμελίσει την Ουκρανία.

Από την άλλη, «βέβαιος» για τη νίκη του εμφανίζεται και ο Γιούστσενκο, που μάλιστα προειδοποίησε ότι «αν το παλιό καθεστώς» (του οποίου υπήρξε, ας σημειωθεί εν παρόδω, κορυφαίο στέλεχος) «προσπαθήσει να αναμειχθεί με οποιοδήποτε τρόπο και να αγνοήσει τη βούληση του λαού και του Κοινοβουλίου, θα εισβάλουμε στα κυβερνητικά γραφεία. Αυτό περιμένει ο κόσμος».

Παρ' όλη τη δριμύτατη κριτική που ασκεί ο Πούτιν στην «πορτοκαλί» παράταξη της Ουκρανίας και τους πάτρωνές της, τα περιθώρια ελιγμών του εκπροσώπου της ρωσικής νεοπαγούς αστικής τάξης μοιάζουν να στενεύουν, και ο ίδιος φρόντισε να πει από την Αγκυρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, ότι προτίθεται να συνεργαστεί με όποιον και εάν εκλεγεί: «Αποδεχόμαστε την επιθυμία οποιουδήποτε έθνους στα πρώην σοβιετικά εδάφη και θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε εκλεγμένο ηγέτη», ήταν τα ακριβή λόγια του, καθώς «δε θέλει να δει την Ουκρανία χωρισμένη σε "δυτική" και ανατολική"». Ωστόσο, ο Πούτιν κατηγόρησε γι' άλλη μια φορά τη Δύση για «επέμβαση» στα εσωτερικά της Ουκρανίας, δηλώνοντας (και αυτός) ότι «μόνο οι κάτοικοι μιας χώρας μπορούν να αποφασίζουν για τη μοίρα τους». Το ίδιο έλεγε την περασμένη βδομάδα και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζορτζ Μπους, μόνο που ο ένας εννοεί την παρέμβαση του... άλλου.

Χτες στο Κίεβο αναμενόταν να μεταβούν αρκετοί δυτικοί «καλοθελητές», ο Γιαν Κούμπις του ΟΑΣΕ και ο Χαβιέ Σολάνα της ΕΕ, ενώ στη Βουλγαρία, όπου γινόταν η σύνοδος του ΟΑΣΕ, θα γινόταν αργά χτες η πιο σημαντική συνάντηση των τελευταίων ημερών: αυτή ανάμεσα στον Αμερικανό ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Φρίκη!

«Για να μην ξεχάσουν» πώς επέβαλαν την «ελευθερία»...

Associated Press

«Για να μην ξεχάσουν» πώς επέβαλαν την «ελευθερία»...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φωτογραφίες από βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς της ειδικής δύναμης του πολεμικού ναυτικού. Φωτογραφίες - πολεμικά τρόπαια, η επιτομή της φρίκης: Θριαμβευτικές πόζες συνοδευμένες από πλατιά χαμόγελα, απειλητικές κάννες στραμμένες στους αιχμαλώτους και ματωμένα πρόσωπα. Οι ένστολοι χαμογελούν και ποζάρουν πατώντας πάνω στα θύματα.

Ενας ακόμη γύρος 40 αποκαλυπτικών φωτογραφιών που σοκάρει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραμένει στο αξίωμα για δεύτερη θητεία. Οι νέες φωτογραφίες φέρνουν στη μνήμη τη φρίκη στη φυλακή του Αμπού Γράιμπ, ίσως και την ξεπερνούν.

Οι φωτογραφίες, που δείχνουν στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού να χαμογελούν καθώς πατούν τους κρατουμένους και τους σημαδεύουν με όπλα, τραβήχτηκαν το Μάη του 2003 και ανακαλύφθηκαν από δημοσιογράφο του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Associated Press». Το πρακτορείο «Associated Press» ανακάλυψε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, όπου τις είχε δημοσιεύσει η σύζυγος ενός Αμερικανού, που υπηρέτησε στο Ιράκ. Η προέλευσή τους είναι άγνωστη και η γνησιότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η μόνη διαφορά με το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ είναι ότι τώρα, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για αιχμαλώτους από επιδρομές Αμερικανών στρατιωτών σε σπίτια πολιτών.

Associated Press

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η υπόθεση θα προσλάβει διαστάσεις σκανδάλου ανάλογου με τους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ και οι ένοχοι θα πρέπει να αναζητηθούν στις τάξεις των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή για επίσημη έρευνα από τις αμερικανικές αρχές.

Πάντως, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε πως η φωτογράφιση των αιχμαλώτων είναι παράνομη, εκτός αν πρόκειται για λόγους διατήρησης αρχείου. Τόνισε δε πως η έρευνα θα ρίξει φως στις ταυτότητες και τις προθέσεις των εμπλεκομένων.

Φαλούτζα: στρατόπεδο συγκέντρωσης

ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Η μάχη στη Φαλούτζα κερδήθηκε ανακράζουν συνεχώς οι κατοχικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι δυσπιστούν... Πάντως ακόμη και εάν η μάχη κερδήθηκε, όλο το Ιράκ έχει γίνει μία τεράστια «θανάσιμη παγίδα» όπου κατοχικοί και συνεργάτες αυτών βρίσκονται σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή.

Οσο και για τη Φαλούτζα που «κερδήθηκε» οι κατοχικές δυνάμεις με την ευλογία και τη στήριξη της «δοτής κυβέρνησης» προωθούν την πιο σκληρή, ίσως και φασιστική κατοχή, καθώς τα σχέδια όπως αποκαλύπτει η «Boston Globe» στην κυριακάτικη έκδοσή της, για τον έλεγχο της πόλης και των κατοίκων της περιλαμβάνουν τη δημιουργία ειδικών κέντρων στα περίχωρα όπου θα προωθούνται οι κάτοικοι για να ληφθούν όλα τα στοιχεία τους με τη λήψη στοιχείων του DNA αλλά και σαρώματος της ίριδας του ματιού! Ολα αυτά τα στοιχεία θα συμπεριληφθούν σε μία ειδική κάρτα που εκτός των βιομετρικών στοιχείων θα έχει αναγραμμένη και τη διεύθυνσή τους και οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν παντού με αυτή. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την «Boston Globe», οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν με λεωφορεία, ειδικά στο κέντρο της πόλης, καθώς η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων θα απαγορεύεται αφού στο παρελθόν τα αμάξια είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά και είχαν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις.

Και καταναγκαστική εργασία; Ενα ακόμη σχέδιο που έχει προκαλέσει αγανάκτηση ακόμη και στις τάξεις των κατοχικών δυνάμεων, αφού το σχέδιο καταμερισμού εργασίας περιλαμβάνει και αυτούς. Θα καταγραφούν ώστε να χρησιμοποιηθούν βάσει των «ικανοτήτων» τους στην ανοικοδόμηση... Και οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το τμήμα αυτό το έχουν αναλάβει οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες που θησαυρίζουν.

Ολα αυτά για να μετατραπεί η Φαλούτζα σε «πόλη - μοντέλο» ασφάλειας, αφού οι κάτοικοί της «συνεργάζονταν» στενά με τους αντάρτες, είτε με τη σιωπή τους είτε με την παροχή βοήθειας με όποιον τρόπο μπορούσαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ