ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Χωρίς αυταπάτες για τη λύση αλλά και με άμεσες διεκδικήσεις

Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Είναι γέννημα και θρέμμα της πολιτικής που στηρίζει την παραγωγή και την αναπαραγωγή των κερδών του κεφαλαίου. Κατά συνέπεια, λύση στο πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να δοθεί στα πλαίσια του κυρίαρχου συστήματος. Μόνο μια άλλη εξουσία, με μια άλλη οικονομία, ταγμένη να υπηρετεί τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα της ανεργίας. Γι' αυτήν την εξουσία παλεύει το ΚΚΕ, σ' αυτό το στρατηγικό στόχο υποτάσσει την καθημερινή πολιτική του δράση, μπολιάζοντας ταυτόχρονα το λαϊκό κίνημα με αιτήματα και στόχους πάλης που μπορούν σήμερα να προστατεύσουν και να ανακουφίσουν τους χιλιάδες άνεργους που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν τον πυρήνα των τοποθετήσεων των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη χτεσινή συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για το θέμα της ανεργίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υποστήριξαν ότι η ανεργία δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Είναι ζήτημα άρρηκτα δεμένο με το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιον και για ποιον». Και σ' αυτό το ερώτημα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν απαντήσει: Ανάπτυξη από το κεφάλαιο για το κεφάλαιο.

Αυτή την απάντηση έσπευσε να επιβεβαιώσει στην τοποθέτησή του και ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, επαναλαμβάνοντας ότι για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της ανεργίας περνάει μέσα από τη γενναία επιχορήγηση του κεφαλαίου και την παροχή νέων κινήτρων για τους ξένους και ντόπιους επενδυτές. Απορρίπτοντας εξ ολοκλήρου τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ, ο Γ. Γιακουμάτος επιβεβαίωσε ότι στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ, η αντεργατική επίθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί και ότι οι στρατιές των ανέργων θα αυξηθούν δραματικά τα επόμενα χρόνια.

«Το σύστημα που στηρίζετε γεννά την ανεργία»

Αποσπάσματα από την εισηγητική τοποθέτηση

Η ανεργία είναι συστατικό στοιχείο του υπάρχοντος συστήματος και η έξαρση του φαινομένου αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται από τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν, τόνισε χτες από το βήμα της Βουλής ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, με τον οποίο και ξεκίνησε η συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος για το θέμα.

Σκιαγραφώντας το πρόβλημα της ανεργίας, ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία υπάρχουν «πάνω από 500 χιλιάδες άνεργοι και σε ποσοστό 12%» σημειώνοντας ότι «εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι πολύ περισσότεροι». Επίσης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι έθεσαν «στόχους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, που συγκρούονται με την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιλογές των βιομηχάνων και της ΕΕ». Οσον αφορά την κυβέρνηση τόνισε ότι η πολιτική της είναι «το ίδιο οδυνηρή με τις πολιτικές που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ αγωνίζεται για το δικαίωμα στη δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Συνεχίζοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι «η αύξηση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί την παραγωγή και την αναπαραγωγή του κέρδους», ενώ για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική επισήμανε ότι «η ανάπτυξη για την οποία μιλάτε έχει ως κριτήριο το κέρδος» τονίζοντας πως «το σύστημα που υπηρετείτε γεννά την ανεργία». Την ιδία ώρα, είπε ο Τάκης Τσιόγκας, «οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την πολιτική της κυβέρνησης που δίνει νέα προνόμια στην πλουτοκρατία και από την άλλη αφαιρεί δικαιώματα των ανέργων», σημειώνοντας πως το πρόβλημα της ανεργίας «δεν είναι προσωρινό και πρόσκαιρο» και ότι «κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει ότι στο σημερινό σύστημα θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας». Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας» μιλώντας ταυτόχρονα για «επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ανακοινώνεται καθημερινά» προωθώντας παράλληλα την «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Ειδικά για τους συμβασιούχους έκανε λόγο για καθεστώς «απαράδεκτης πολιτικής ομηρίας που συνεχίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». «Τους συμβασιούχους συνεχίζετε να τους κοροϊδεύετε», είπε χαρακτηριστικά, διαβλέποντας ότι «ένα μικρό μέρος θα μείνει στη δουλιά. Οι υπόλοιποι ή θα απολυθούν ή θα συνεχίσουν με μερική απασχόληση» αποτελώντας «εκλογική πελατεία για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»!

Ο Τάκης Τσιόγκας αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος της ανεργίας μιλώντας για «25 εκατομμύρια στην Ευρώπη των 25» και «αυξητική τάση της ανεργίας και στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία». Παράλληλα τόνισε «η πολιτική της ΕΕ με τις αποφάσεις που παίρνει στηρίζει τους καπιταλιστές και αναπαράγει την ανεργία». Ειδική αναφορά έκανε στην προώθηση της μερικής απασχόλησης ως «αντίδοτο» στην ανεργία, λέγοντας πως «αυτή η πολιτική γενίκευσης της μερικής απασχόλησης υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς, που εσείς τη θέλετε χωρίς δικαιώματα». Οσον αφορά τους μύθους περί «επιδότησης της εργασίας» και όχι της ανεργίας ο εισηγητής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματικός: «Συνεχίζετε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «να επιδοτείτε τους βιομηχάνους με τα λεφτά των εργαζομένων. Ομως καμιά επιδότηση δε δημιούργησε θέσεις εργασίας». Για να προσθέσει: «Υλοποιείτε το νόμο του ΠΑΣΟΚ, όπου ακόμη και αυτό το επίδομα ανεργίας δίνεται στο βιομήχανο», ενώ «χάνονται 100άδες χιλιάδες ένσημα, με συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε τονίζοντας ότι «ξεκοκαλίστηκαν τεράστια ποσά από το Γ' ΚΠΣ και τα ταμεία των εργαζομένων», καταλήγοντας ότι «τα προγράμματα μερικής απασχόλησης δεν είναι προοπτική για τους εργαζόμενους».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι θα γίνουν ανυπότακτοι

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Οσο υπάρχει ανεργία, η κυβέρνηση ας κρατήσει τις έστω αμυντικές προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ γιατί τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι δε θα είναι ούτε υπάκουοι, ούτε ήσυχοι, αλλά θα είναι ανυπότακτοι.

Με την επισήμανση αυτή τέλειωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την παρέμβασή της στην Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα εργασιακά θέματα και την ανεργία.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι ίσως κάποιος τρίτος ακούγοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ να αναρωτηθεί εάν το ΚΚΕ εξαντλεί τις προτάσεις του σε μέτρα στήριξης των ανέργων ή εάν το κύριο πρόβλημα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας.

Το πρόβλημα όμως, συνέχισε, της ανεργίας είναι ένα διαφανέστατο πρόβλημα και εμείς επιμένουμε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης γιατί δε δίνουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτό που λένε οι κυβερνώντες ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία, συνέχισε, είναι ένα αγιάτρευτο πρόβλημα του καπιταλισμού παγκοσμίως και παρά τα όσα λέει η ΕΕ ή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την καταπολέμησή της, αυτήν ανεβαίνει συνεχώς.

Από το ΚΚΕ, είπε κατηγορηματικά, απορρίπτεται εξ ολοκλήρου η άποψη ότι ο εργαζόμενος είναι μέρος του κόστους ενός προϊόντος, ότι κοστίζει επειδή έχει κατακτήσεις στην ασφάλιση ή ζητάει δωρεάν παιδεία. Ο,τι παράγεται είναι προϊόν της δουλιάς των εργαζομένων και εμείς πέρα από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, διεκδικούμε αυξήσεις για τους εργαζόμενους και δωρεάν κοινωνικές παροχές.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις απόψεις που ακούγονται ότι δήθεν η ανάπτυξη της οικονομίας συνεπάγεται και μικρότερη ανεργία. Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και μάλιστα συνοδεύονταν και από άνοδο παραγωγικότητας. Τι έγινε όμως στον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αναρωτήθηκε. Υπήρξε μια συνολική μείωση των θέσεων εργασίας, εάν εξαιρεθούν κάποιες θέσεις στην οικοδομή με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό συμβαίνει, επισήμανε, γιατί οι επενδύσεις γίνονται με κριτήριο την ένταση κεφαλαίου και τις νέες τεχνολογίες και έτσι έχουμε μείωση της «ζωντανής» εργασίας. Ετσι η ανεργία αυξάνεται γιατί το κύριο μέλημα είναι το κέρδος και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι όταν θέλουν να επενδύσουν ζητάνε να υπάρχει το λιγότερο δυνατό εργατικό δυναμικό.

Από την άλλη, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, τομείς κοινωνικών υπηρεσιών ή του πολιτισμού που μπορούσαν να δώσουν κάποιες θέσεις εργασίας δεν αναπτύσσονται, εκτός από κάποιους παρασιτικούς τομείς, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση κ.ά.

Ετσι έχουμε, συνέχισε, το φαινόμενο οι τομείς εντάσεων της εργασίας, κάτω από τον οξύτατο ανταγωνισμό, να υποχωρούν και να χάνονται θέσεις εργασίας και την ίδια στιγμή σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην διοικητή του ΙΚΑ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν 300.000 άνεργοι μόνο από την αγροτική παραγωγή.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η τωρινή, παρά τη σχετική φιλολογία, δε λένε πώς πρακτικά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Δεν απαντάτε, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πώς θα γίνουν αυτές και έφερε ένα παράδειγμα: Είχα, είπε, συνάντηση με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και μου είπαν ότι τους λείπουν 5.000 εργαζόμενοι (το 55% των θέσεων) από ένα θεσμό μάλιστα που τόσο τον διαφημίζουν οι κυβερνώντες. Και όμως, ανέφερε χαρακτηριστικά, δε δημιουργείτε ούτε αυτές τις θέσεις που υπόσχεστε κατά καιρούς γιατί δε δίνετε τα απαραίτητα χρήματα.

Αντίθετα, συνέχισε, προωθείτε τη μερική, αλλά και ελαστική απασχόληση, με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες. Εμείς, είπε η Αλ. Παπαρήγα, έχουμε μία διαφορετική πολιτική άποψη που έχει και συνεκτικότητα, αλλά και συνοχή. Ομως ακόμα και στα σημερινά πλαίσια μπορούν να γίνουν σχεδιασμοί έργων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Τέτοια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αντισεισμικά, τα έργα διαχείρισης του νερού, τα συγκοινωνιακά έργα. Επίσης εάν γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί και καλυφθούν οι πολλές ελλείψεις στον τομέα της υγείας και της παιδείας έστω και με τους δικούς σας προγραμματισμούς κάποιος κόσμος θα βρει δουλιά.

Δεν κάνετε όμως κάτι τέτοιο, συνέχισε, αλλά αντίθετα καλείτε τους «επενδυτές» στην Ελλάδα οι οποίοι όμως βάζουν ως προϋπόθεση για την όποια επένδυση το λίγο εργατικό δυναμικό και μάλιστα χωρίς «τα βαρίδια» των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πολλοί σημερινοί εργαζόμενοι είναι μελλοντικοί άνεργοι και τόνισε ότι η νέα γενιά δε θα γνωρίσει τι σημαίνει σταθερή δουλιά. Μια κοινωνία, είπε, που θεωρεί κόστος τον εργαζόμενο, τον καταδικάζει στην ανεργία. Δεν κάνουμε σκόντο, αλλά θέλουμε μέτρα ανακούφισης των ανέργων, είπε και πρόσθεσε ότι όσο υπάρχει ανεργία ας κρατήσει η κυβέρνηση τις έστω και αμυντικές προτάσεις που κάνει σήμερα το ΚΚΕ γιατί τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι δε θα είναι ούτε υπάκουοι, ούτε ήσυχοι, αλλά ανυπότακτοι.


Θεός τους τα κέρδη του κεφαλαίου

Σε ανοιχτό εμπαιγμό, σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων της χώρας, υπερασπίζοντας την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, κατέφυγε ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γ. Γιακουμάτος, απαντώντας στην Επερώτηση του ΚΚΕ.

Στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, ο υφυπουργός απάντησε με «λύσεις» όπως επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους βιομηχάνους και επιχειρηματίες, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη μεγαλοεργοδοσία, «επιδότηση της εργασίας», ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και διά βίου μάθησης, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης.

Ωμά και κυνικά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει κανένα αίτημα των εργαζομένων και των ανέργων, όπως αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ και απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Παριστάνοντας πως δε γνωρίζει τίποτα για τον τεράστιο πλούτο που σωρεύει το κεφάλαιο από την εκμετάλλευση των εργατών είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΚΕ «... μ' αυτά που ζητάτε θέλουμε 380% επί του ΑΕΠ...».

Ο υφυπουργός Απασχόλησης δεν παρέλειψε τη δήθεν κριτική κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, για να υποστηρίξει επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε ολοκληρωμένα την πολιτική υπεράσπισης των βιομηχάνων και ενίσχυσης των κερδών τους, όπως θα κάνει τώρα η ΝΔ.

  • Υπέρ της λεγόμενης «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης» (επιδότηση επιχειρηματιών, ενίσχυση μερικής απασχόλησης κλπ.) τάχτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χριστοφιλοπούλου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, η αντιμετώπιση της ανεργίας «συνδυάζεται με την ανάπτυξη και τη διά βίου μάθηση» και τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για αποσύνδεση των επενδύσεων από τις θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται και ελλείψει σχεδίου αντιμετώπισης της «μεταολυμπιακής ανεργίας».
  • Ως υπερασπιστής της ΕΕ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Αθ. Λεβέντης αναρωτώμενος αν «θα ήμασταν καλύτερα αν ήμασταν εκτός της ΕΕ;» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ είναι σε πολύ καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο» αναφορικά με την ανεργία. Και προσπαθώντας να αθωώσει τον ΣΥΝ για την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ κατέφυγε σε εμφυολόγημα, λέγοντας ότι «η ανεργία προϋπήρξε της Συνθήκης του Μάαστριχτ». Και η εκμετάλλευση των εργατών προϋπήρχε, πρέπει γι' αυτό να χειροκροτάμε την αύξησή της;
Η ανταγωνιστικότητα μειώνει τους μισθούς

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την ανεργία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατέδειξε το πώς αυτά ευνοούν το κεφάλαιο. Για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημείωσε, πως στη λογική τους ο μόνος δρόμος ανάπτυξης είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η λογική αυτή είναι αδιέξοδη, καθώς οδηγεί σε όλο και περισσότερα κίνητρα για της επιχειρήσεις και σε όλο και χαμηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους. Για τις επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας επισήμανε ότι οι εργοδότες απολύουν εργαζόμενους και παίρνουν νέους, προκειμένου να εισπράξουν τις επιδοτήσεις. Ακόμα, σημείωσε ότι η ανεργία δεν οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων των ανέργων.

Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες και η τάση είναι να αυξηθεί παραπάνω, σημείωσε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελ. Παντελάκη και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τη ΝΔ και προηγουμένως από το ΠΑΣΟΚ στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τις γυναίκες, για να μετατρέψουν την πλήρη απασχόληση σε μερική. Με τις πολιτικές αυτές, οι γυναίκες εκτοπίζονται όλο και περισσότερο από την παραγωγή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη Νοτιοδυτική Ελλάδα επισήμανε ότι με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έκλεισαν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Αχαΐα και τώρα είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν τέταρτη σε ανάπτυξη περιοχή στην Ελλάδα. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται και σήμερα, καθώς μέχρι τις εκλογές του 2004 είχαν κλείσει 102 μικρές επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη υπάρχει, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγ. Τζέκης αλλά αυτή γίνεται προς όφελος των επιχειρήσεων και σε βάρος των εργαζομένων. Ακόμα και σήμερα, συνέχισε, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Ενωση στοχεύσει στη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανέργων παρουσίασε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του Τάκης Τσιόγκας, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό υπόμνημα. Τόνισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα σημερινά οξυμένα προβλήματα και σημείωσε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων για τη διεκδίκηση της προστασίας των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών. Αναλυτικά επισήμανε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί: «Την επιδότηση στο 80% του βασικού βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, να υπολογίζεται όλος ο χρόνος της ανεργίας ως συντάξιμος, να επιδοτούνται οι νέοι άνεργοι χωρίς καμιά προϋπόθεση» και να υπάρξει «επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης για όλους τους εργαζόμενους που απολύονται». Παράλληλα ζήτησε τη θεσμοθέτηση των συνταξιοδοτικών ορίων στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες, όπως επίσης την κρατική επιδότηση για τους ανέργους που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, την επιδότηση του ενοικίου και των πάγωμα των δανείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ