ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40

Αγαπητοί σύντροφοι,

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματός μας. Θεωρώ ότι είναι ένα ντοκουμενταρισμένο κείμενο που οικοδομεί τις προϋποθέσεις για ένα ισχυρό, δυνατό Κομμουνιστικό Κόμμα που παρά τις όποιες αδυναμίες και δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα και - όσες στο μέλλον προκύψουν -, στέκεται όρθιο και δυνατό.

α. Επαληθεύτηκε και δικαιώθηκε η δύναμη της αδιάκοπης συνέχειας και διαδοχής του ΚΚΕ στα 86 χρόνια του.

β. Οι ακλόνητοι δεσμοί του με την εργατική τάξη και το λαό.

γ. Η βαθιά και ακλόνητη πίστη του Κόμματος στη μαρξιστική, λενινιστική ιδεολογία στις λενινιστικές αρχές και κανόνες λειτουργίας, στις αξίες του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος, στον προλεταριακό διεθνισμό, στο σοσιαλισμό. Είναι προϋποθέσεις που επαληθεύουν και δικαιώνουν το ΚΚΕ που στέκεται σταθερό και αταλάντευτο.

Το ΚΚΕ από το 14ο Συνέδριό του έχει σημειώσει σημαντικά βήματα, απαλλαγμένα σε μεγάλο βαθμό από τάσεις και αντιλήψεις που κυριάρχησαν ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989.

Το ΚΚΕ πέρασε κρίσεις και κρίσεις, κύρια από δυνάμεις που απέβλεπαν στην αλλαγή του χαρακτήρα του, των στόχων του, καταστρατηγώντας τις Μαρξιστικές και Λενινιστικές αρχές του Κόμματός μας.

Θα 'θελα να σημειώσω πως η 12η Ολομέλεια του 1968 άνοιξε το δρόμο ενάντια στον οπορτουνισμό όμως δεν τον ολοκλήρωσε. Αλλά και το 9ο Συνέδριο το 1973 παρά την ισχυροποίηση των αρχών του δεν έδωσε τη μάχη ολοκληρωτικά ενάντια στους οπορτουνιστές και τους διασπαστές - δε θα αναλύσω όμως αυτά τα ζητήματα σ' αυτό το κείμενο. Τα κομματικά αυτά σώματα άφησαν ορισμένα ανοίγματα που κατέληξαν στην ανάπτυξη απόψεων και τάσεων μέσα στο Κόμμα και ιδιαίτερα στην ηγεσία του. Ετσι, φτάσαμε στο 13ο Συνέδριο το 1991, όπου κινδύνεψε να περάσει η καθοδήγηση του Κόμματος στα χέρια αυτών που επιδίωκαν τη διάλυσή του. Αυτό δεν το πέτυχαν και θεωρώ πως μπορούμε να καταγράψουμε μια πολύ μεγάλη νίκη των μελών και στελεχών του Κόμματός μας.

Σύντροφοι,

Θα διαφωνήσω με την τοποθέτηση του σ. Νίκανδρου Κεπέση και την πρότασή του, το 17ο Συνέδριο να καταδικάσει το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η πλατιά ολομέλεια της ΚΕ του 1956.

Σύντροφε Νίκανδρε, θα θυμάσαι ασφαλώς πως οι αποφάσεις της 6ης πλατιάς Ολομέλειας του 1956 συζητιόνταν επί πολλούς μήνες στους πολιτικούς κρατούμενους της Γυάρου, χωρίς να υπάρξει κατάληξη. Και αυτό σε μια περίοδο που ήταν επίκαιρα και γνωστά στη μεγάλη πλειοψηφία των κομμουνιστών. Πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα ζητήματα αυτά δεν είναι γνωστά στους συντρόφους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες του 17ου Συνεδρίου που και από πλευράς ηλικίας και από πλευράς κομματικής ηλικίας θα είναι νέοι σύντροφοι, να τεθούν και πάλι αυτά τα ζητήματα;

Κατά τη γνώμη μου σε άλλο χρόνο κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε ένα άλλο Συνέδριο να συζητήσει αυτά και άλλα ζητήματα και να καταλήξει σε σωστές αποφάσεις, φυσικά όχι με προχειρότητες.

Το Κόμμα με τις Θέσεις του για το 17ο Συνέδριο προχωρεί από την ανασυγκρότησή του στην ισχυροποίησή του. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν σήμερα πολλές δυνατότητες για πραγματοποίηση των στόχων του 17ου Συνεδρίου.

Σήμερα το Κόμμα έχει ένα καλό δυναμικό δοκιμασμένων πιστών και ικανών συντρόφων που έχουν πραγματοποιήσει ένα σημαντικό έργο, από την ανασυγκρότηση του Κόμματος μέχρι σήμερα, αντάξιο της 86χρονης ιστορίας του ΚΚΕ. Το δυναμικό αυτό αποτελεί ασφαλώς εγγύηση της πορείας του Κόμματος στην υλοποίηση των στόχων του 17ου Συνεδρίου.

Η ανάδειξη στελεχών του ΚΚΕ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Μάλιστα σε μια περίοδο που το Κόμμα με το 17ο Συνέδριό του επιδιώκει την προώθηση των υψηλών στόχων του. Το στέλεχος δεν κρίνεται με κριτήρια συναισθηματικά, αλλά με κριτήρια που καθορίζονται από την καθημερινή ζωή, αφοσίωση στις αρχές του Κόμματος, από τη δράση του, τη συνέπειά του. Το στέλεχος κρίνεται από τις ικανότητές του, την ακλόνητη πίστη του στις αρχές λειτουργίας του Κόμματος, για το ήθος του, το παράδειγμά του. Ετσι διακρίνονται οι κομμουνιστές μέσα στο λαό.

Ο εγωισμός, η προβολή είναι ζητήματα που δεν έχουν θέση στους κομμουνιστές, ιδιαίτερα στα μέλη της ΚΕ και στους συντρόφους στα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος. Φιλοδοξίες πρέπει να 'χει ο κομμουνιστής, αλλά φιλοδοξίες που στοχεύουν στο πώς να γίνει καλύτερος σ' όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται για να υπηρετεί το Κόμμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η αγάπη του στελέχους στο διάβασμα, στη μελέτη των ντοκουμέντων, της κοσμοθεωρίας μας, στη γνώση των ιστορικών γεγονότων της πορείας του Κόμματος που σηματοδοτούν την αναγκαία ύπαρξη του Κόμματος για το σοσιαλισμό.

Από κει και πέρα η σωστή διάταξη του στελεχικού δυναμικού απαιτεί σοβαρή μελέτη των καθοδηγητικών οργάνωση και ιδιαίτερα της ΚΕ, που ασφαλώς αντιστοιχεί στους στόχους που σήμερα θέτει το Κόμμα.

Σύντροφοι, νομίζω πως χρειάζεται να δίνουμε κάθε μέρα στους νέους μας συντρόφους ιστορικά ντοκουμέντα για το πού στηρίχτηκε και εδραιώθηκε ο σοσιαλισμός, που η οικοδόμησή του επέδρασε θετικά στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η ιστορική πείρα είναι πολύτιμη, εξοπλίζει το Κόμμα.

Νομίζω πως χρειάζεται σε απάντηση όλων αυτών που διαστρεβλώνουν την ιστορία, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και τα επιτεύγματα του υπαρκτού σοσιαλισμού να δείξουμε με το «Ριζοσπάστη», τον «902», με συζητήσεις, ποια τα θετικά του υπαρκτού σοσιαλισμού, συγκρίνοντάς τα με το τι έφερε η ανατροπή στους λαούς που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό, μα και γενικότερα στον κόσμο.

Με τον καθαρό και σωστό προσανατολισμό που έχει σήμερα το Κόμμα με υποκειμενικό παράγοντα τους κομμουνιστές και ιδιαίτερα με ένα μεγάλο και δυνατό δυναμικό στελεχών, το Κόμμα μπορεί να βαδίσει ταχύτερα στην εκπλήρωση των στόχων του 17ου Συνεδρίου.

Νίκος Κυριακίδης

Είμαστε Κόμμα Νέου Τύπου;

Το κείμενο των Θέσεων για το 17ο Συνέδριο απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή, προκειμένου η κατάληξή της να αποτελέσει πυξίδα για την υλοποίηση των αποφάσεων του 17ου Συνεδρίου.

Στις αδυναμίες υλοποίησης των αποφάσεων από το 14ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, που αναφέρονται στις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο, σοβαρό ρόλο έπαιξαν και παίζουν και οι (όχι ανεξήγητες) ανατροπές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και της Σοβιετικής Ενωσης.

Θα προσπαθήσω να θίξω ορισμένα ζητήματα που αναφέρονται στις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο.

Στη Θέση 16, σελ. 30 αναφέρεται ότι ο ΑΑ αγώνας σήμερα είναι πιο βαθύς και πιο στενά δεμένος με τον αγώνα κατά του καπιταλισμού. Και στη θέση 18, σελ. 34 αναφέρεται ότι στόχος αυτού του αγώνα είναι ο σοσιαλισμός. Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια καπιταλιστική χώρα εξαρτημένη σε όλους τους τομείς από την ΕΕ και τις ΗΠΑ με συνεχώς καταστρεφόμενη οικονομική παραγωγή (γεωργική, βιομηχανική κλπ.), με συνεχή υποβάθμιση της ζωής, αλλά και της ίδιας της ασφάλειας της χώρας. Αυτό αρχίζει να γίνεται κατανοητό από όλο και ευρύτερα στρώματα του λαού, ο οποίος ζητάει διέξοδο, κάτι που δε βλέπει μέχρι τώρα στο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο και στο σοσιαλισμό που συνεχώς λασπώνεται από τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα.

Τι πρέπει να γίνει;

Η δημιουργία ενός Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (ΜΕΑ) που θα κάνει πράξη τα συνθήματα του Κόμματος για απειθαρχία και ανυπακοή, μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες και πέραν του ΚΚΕ δυνάμεις με ένα πρόγραμμα που να έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Ανάπτυξη και προστασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής. Εισαγωγή ξένων προϊόντων μόνο για συμπλήρωμα της εσωτερικής κατανάλωσης. Δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, κατάργηση των μεσαζόντων.

Απαγόρευση εξαγωγής κεφαλαίων

Απαγόρευση εξόδου στρατιωτών από τα σύνορα της χώρας.

Εξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ. Από την ΕΕ θα μας διώξουν αφού δε θα πειθαρχούμε στις αποφάσεις της.

Εμπορικές και άλλες σχέσεις με όλες τις χώρες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Πέρα από αυτά το Κόμμα είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα της δυσπιστίας που δημιούργησε στο λαό η αντεπανάσταση στην Ευρώπη. Ξέρουμε τις αιτίες. Να τι έλεγαν οι Θέσεις του 14ου Συνεδρίου πριν 13 χρόνια για το ζήτημα αυτό: Το Κόμμα μας έδειξε ανεπάρκεια στη βαθύτερη εκτίμηση των εξελίξεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στη διερεύνηση των αιτιών για ορισμένα αρνητικά φαινόμενα που κατά καιρούς σημείωνε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η βαθιά και ολόπλευρη μελέτη όλων όσα έγιναν, η εξαγωγή συμπερασμάτων και εμπειριών, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Από τότε πέρασαν 13 χρόνια. Εγώ θα πρόσθετα ότι ξέραμε πού πήγαιναν τα πράγματα ακόμα από το 20ό Συνέδριο.

Είναι πρωταρχική ανάγκη και ηθική υποχρέωση το Κόμμα να πει όλη την αλήθεια στο λαό. Η εμπιστοσύνη κατακτιέται με τη δική μας στάση. Τότε μιλάμε και για το σοσιαλισμό. Και δεν είναι σωστό να αναφέρεται στη Θέση 18, σελ. 35 ότι ο σοσιαλισμός του 20ού αιώνα ήταν η πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Νομίζω ότι στη σύνταξη των θέσεων έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή.

Στη θέση 34 γίνεται εκτενής λόγος για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για το ιδεολογικό ανέβασμα των μελών και στελεχών του Κόμματος. Αυτό είχε ξανά τονιστεί και στα προηγούμενα συνέδρια. Η νέα ΚΕ θα πρέπει από την επομένη του Συνεδρίου να προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα για την τήρηση με σχολαστικότητα του Καταστατικού. Χωρίς ιδεολογικό ανέβασμα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για Κόμμα Νέου Τύπου. Δεν μπορούν να υλοποιούνται οι όποιες αποφάσεις παίρνονται.

Οι Θέσεις για το 17ο Συνέδριο μιλούν για όλα. Ομως δεν προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα πάνω στα οποία να τοποθετηθούν όλα τα μέλη και στελέχη του Κόμματος. Να τοποθετηθούν όλοι υποχρεωτικά και όχι προφορικά ή σιωπηρά αλλά να καταθέτουν τη γνώμη τους γραπτά.

Στη Θέση 7, σελ. 12 αναφέρεται ότι το Κοινωνικό Φόρουμ με τα συνθήματα - μπούρδες «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» προσπαθεί να εγκλωβίσει μάζες λαού που ζητάνε αλλαγή. Θεωρώ λάθος να τους αφήνουμε ελεύθερο πεδίο δράσης. Η θέση μας είναι να μας βρίσκουν μπροστά τους και να τους ξεσκεπάζουμε. Αρκεί να ενεργούμε οργανωμένα και πειθαρχημένα.

Τα κανάλια (κρατικά και ιδιωτικά) δεν μπορούν να αγνοούν ή ακόμα και να πολεμούν το κίνημα χωρίς τη δική μας αντίδραση. Αντίδραση τέτοια που να τους προσγειώνει.

Το 17ο Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει σταθμό. Κι αυτό θα γίνει στο βαθμό που θα προχωρήσει η οικοδόμηση ενός πραγματικού λενινιστικού Κόμματος Νέου Τύπου.

Ιωαννάτος Γεράσιμος

Σύντροφοι,

Το συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται κάτω από δυσμενείς συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον όπως έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε πράγματι στο μέσον της καταιγίδας που έχει ξεσπάσει μέσα σε μια βαθιά νύχτα.

Η προσπάθεια που έγινε για να προσεγγίσουμε σε πρώτη φάση τις γνωστές ανατροπές, ήταν ένα θετικό βήμα που όμως δεν μπορεί να μείνει εκεί.

Η αρθρογραφία που υπάρχει κατά καιρούς στο Ριζοσπάστη και στην ΚΟΜΕΠ αντιμετωπίζει μερικώς το θέμα αλλά δεν το αναδεικνύει. Μετά από τόσο καιρό που έχει μεσολαβήσει υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία στην επιφάνεια και πρέπει να γίνει η ανάλογη επεξεργασία για την αξιολόγησή τους. Συγκεκριμένη ομάδα εργασίας να υπάρχει πάντα η οποία θα ερευνά, θα μελετά, θα αξιοποιεί κάθε πηγή προκειμένου να αναδεικνύεται το θέμα με επιστημονικό τρόπο, μέχρι να φτάσουμε όσο το δυνατό σε περισσότερο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ισως έτσι οδηγηθούμε και σε οριστικά συμπεράσματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Θα μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις μελλοντικές εξελίξεις. Πολύτιμος βοηθός όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ενα διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που ψάχνει στη σημερινή εποχή να βρει την πραγματική του ταυτότητα. Μέχρι τώρα στα δύσκολα αυτά χρόνια το Κόμμα μας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στο θέμα αυτό. Είναι απ' τα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο επίπονο ρυθμό προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση και πάλι της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και να προχωρήσει ο κομμουνιστικός πόλος καθαρός και απαλλαγμένος από τα κατά καιρούς ιδεολογήματα που τον έχουν καταταλαιπωρήσει. Εχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας να συμβάλουμε αποφασιστικά σ' αυτή την κατεύθυνση. Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον κόσμο. Να φέρουμε πιο κοντά τους λαούς και να κάνουμε πράξη το ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.

Ομως μια και οι εξελίξεις τρέχουν και οι λαοί ποτέ δε σταματούν να αγωνίζονται και να παλεύουν, οι λαοί της Λατινικής Αμερικής φαίνεται να είναι πιο κοντά στη χάραξη του αντιιμπεριαλιστικού δρόμου. Ακόμα και οι διάφορες τελευταία εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν τη θέληση για μια διαφορετική κατεύθυνση. Ας μη βιαζόμαστε όμως και να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Γι' αυτό θα ήθελα μια περισσότερο ολοκληρωμένη ενημέρωση εκτός από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» και μέσα στις κομματικές οργανώσεις. Νομίζω ότι θα βοηθήσει τα κομματικά μέλη να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη των γεγονότων. Ισως τους δώσει εφόδια και για το δικό τους εξοπλισμό στην καθημερινή πολιτική δράση.

Τέλος σύντροφοι, το συνέδριο εκτός από τη συζήτηση για τις Θέσεις, οφείλει να ασχοληθεί και με ένα σοβαρό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Εφτασε πια το πλήρωμα χρόνου να πραγματοποιηθεί. Δεν είναι άλλο από την ηθική κι κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα νομίζω είναι αρκετά για τη συγκεκριμένη απόφαση. Το να δοθεί και άλλη παράταση κάθε άλλο παρά θετική εξέλιξη είναι. Η απόφαση αποκατάστασης μέσα από το συνέδριο είναι επιτακτική ανάγκη. Ετσι το 17ο Συνέδριο εκτός από τους νέους ορίζοντες που θα ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, θα αποκτήσει και μια εξαιρετικής σημασίας ιστορικότητα.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Διονύσης Χαϊκάλης

ΚΟΒ Σιδηροδρομικών - Αθήνα - Αχτίδα Μεταφορών

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στο γραπτό μου αυτό θέλω να πω λίγες σκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, που όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί στις 9-12 του Φλεβάρη του 2005.

86 χρόνια αγώνων και θυσιών.

Είμαστε κομμουνιστές, έχουμε την ολοκάθαρη ταυτότητα του Κου-Κου-Ε. Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε την κοινωνία, τον άνθρωπο. Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλιάς. Η ελπίδα είναι ο κόσμος του μόχθου. Αυτή την ελπίδα, το όραμα ποτίζει από τη μέρα που γεννήθηκε, το 1918 το Κόμμα μας ώσπου να δικαιωθεί και σίγουρα θα ανθίσει στον 21ο αιώνα.

Το Κόμμα στα 45 χρόνια ως τώρα - έπος του στην Αντίσταση ενάντια στην υπερδύναμη της πάνοπλης βαρβαρότητας. `Η μήπως ήταν λιγότερο σκληρές οι συνθήκες μέσα στις οποίες το διαλυμένο και κουτσουρεμένο Κου Κου Ε με τους λίγους δραπέτες από τα ξερονήσια και άλλους επιζήσαντες από τη φονική φασιστική βασιλομεταξική δικτατορία συντρόφους κάτω από το ζυγό της τριπλής ξένης ναζιστικής και φασιστικής κατοχής και των προδοτών συνεργατών της στην κυβέρνηση, κατόρθωσε όχι μόνο να ανασυγκροτηθεί αλλά φτάνοντας στην πρωτοπορία να συνεγείρει τεράστια την πλειοψηφία του λαού μας ενώνοντας στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ Εθνικής Αλληλεγγύης τους πατριώτες και άλλων πολιτικών παρατάξεων.

Και τώρα λίγα για το 17ο συνέδριο.

Το πρόβλημα τι Κόμμα θέλουμε και χρειαζόμαστε νομίζω έχει λυθεί σταθερά προς τη σωστή κατεύθυνση στο 14ο Συνέδριο και αναπτύχθηκε στα επόμενα συνέδριά του και με νέο καταστατικό που επιδίωκε ακριβώς με τις αυστηρά διατυπωμένες απαιτήσεις του, να προλάβει και να αποδυναμώσει τους ρυθμούς της επερχόμενης χαλάρωσης που ακολούθησε μετά τις οδυνηρές εξελίξεις στις εντός και τις εκτός πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Και το ερώτημα μπαίνει τι κόμμα θέλουμε.

Πρέπει να μείνουμε σταθερά μαρξιστικό λενινιστικό κόμμα, που στηρίζεται στη δικτατορία του προλεταριάτου. Η λέξη δικτατορία, σύντροφοι, δεν πρέπει να μας σοκάρει, πρέπει να την εξηγήσουμε να γίνει κατανοητή. Δικτατορία έχουμε και τώρα, αλλά είναι των λίγων της άρχουσας τάξης, ενώ η δικτατορία του προλεταριάτου είναι των πολλών, της εργατικής τάξης και δεν μπορείς να έχεις λαϊκή εξουσία και την εργατική τάξη στη γωνιά. Πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και όταν χρειαστεί να επέμβει έγκαιρα.

Ας πάρουμε παράδειγμα την πρώην Σοβιετική Ενωση που η δικτατορία του προλεταριάτου είχε καταργηθεί και έτσι η εργατική τάξη χωρίς οργάνωση, διαλυμένα τα συνδικάτα δεν αντέδρασε και δεν ανταποκρίθηκε στις δύσκολες περιστάσεις. Αν υπήρχε όμως η ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης που είναι η δικτατορία του προλεταριάτου θα τολμούσε ο Γιέλτσιν και η παρέα του να κάνουν αυτά που όλα έγιναν χωρίς καμία αντίσταση;

Εγώ πιστεύω, σύντροφοι, σε καμία περίπτωση. Αρα όσο υπάρχει καπιταλισμός πρέπει να υπάρχει αντίσταση της εργατικής τάξης με την ανώτερη μορφή πάλης που είναι η δικτατορία του προλεταριάτου.

Σύντροφοι,

Με τις απόψεις μου θέλω κι εγώ να συμβάλω στον προβληματισμό για την καλύτερη επιτυχία του 17ου συνεδρίου μας. Πιστεύω πως το Κόμμα μας μετά τη μεγάλη διάσπαση ανασυγκροτήθηκε πολύ γρήγορα και ανέδειξε νέα και αξιόλογα στελέχη σε όλες τις βαθμίδες, από τις ΚΟΒ μέχρι και την ΚΕ, ΠΓ και αυτό φαίνεται από την αντίδραση της άρχουσας τάξης με αποκλεισμό από τα Μέσα Ενημέρωσης και συκοφάντηση. Θα προτιμούσε ένα κόμμα με πολύ μεγαλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά χωρίς επιρροή στο λαό. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι χρειάζεται πολλή δουλιά, βελτίωση ακόμη και άνοιγμα στον κόσμο.

Με σύνθημα ΚΚΕ Ισχυρό για το λαό, τη λαϊκή συμμαχία, το σοσιαλισμό.

Εύχομαι κάθε επιτυχία του 17ου συνεδρίου.

Βουρκοτιώτης Δημ.

ΚΟΒ Πολυγώνου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ