Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σύντροφοι,

Το συνέδριο του Κόμματος πραγματοποιείται κάτω από δυσμενείς συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον όπως έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Βρισκόμαστε πράγματι στο μέσον της καταιγίδας που έχει ξεσπάσει μέσα σε μια βαθιά νύχτα.

Η προσπάθεια που έγινε για να προσεγγίσουμε σε πρώτη φάση τις γνωστές ανατροπές, ήταν ένα θετικό βήμα που όμως δεν μπορεί να μείνει εκεί.

Η αρθρογραφία που υπάρχει κατά καιρούς στο Ριζοσπάστη και στην ΚΟΜΕΠ αντιμετωπίζει μερικώς το θέμα αλλά δεν το αναδεικνύει. Μετά από τόσο καιρό που έχει μεσολαβήσει υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία στην επιφάνεια και πρέπει να γίνει η ανάλογη επεξεργασία για την αξιολόγησή τους. Συγκεκριμένη ομάδα εργασίας να υπάρχει πάντα η οποία θα ερευνά, θα μελετά, θα αξιοποιεί κάθε πηγή προκειμένου να αναδεικνύεται το θέμα με επιστημονικό τρόπο, μέχρι να φτάσουμε όσο το δυνατό σε περισσότερο ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Ισως έτσι οδηγηθούμε και σε οριστικά συμπεράσματα κάποια στιγμή στο μέλλον. Θα μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις μελλοντικές εξελίξεις. Πολύτιμος βοηθός όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ενα διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που ψάχνει στη σημερινή εποχή να βρει την πραγματική του ταυτότητα. Μέχρι τώρα στα δύσκολα αυτά χρόνια το Κόμμα μας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στο θέμα αυτό. Είναι απ' τα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο επίπονο ρυθμό προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση και πάλι της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι και να προχωρήσει ο κομμουνιστικός πόλος καθαρός και απαλλαγμένος από τα κατά καιρούς ιδεολογήματα που τον έχουν καταταλαιπωρήσει. Εχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας να συμβάλουμε αποφασιστικά σ' αυτή την κατεύθυνση. Να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στον κόσμο. Να φέρουμε πιο κοντά τους λαούς και να κάνουμε πράξη το ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.

Ομως μια και οι εξελίξεις τρέχουν και οι λαοί ποτέ δε σταματούν να αγωνίζονται και να παλεύουν, οι λαοί της Λατινικής Αμερικής φαίνεται να είναι πιο κοντά στη χάραξη του αντιιμπεριαλιστικού δρόμου. Ακόμα και οι διάφορες τελευταία εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν τη θέληση για μια διαφορετική κατεύθυνση. Ας μη βιαζόμαστε όμως και να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Γι' αυτό θα ήθελα μια περισσότερο ολοκληρωμένη ενημέρωση εκτός από τις στήλες του «Ριζοσπάστη» και μέσα στις κομματικές οργανώσεις. Νομίζω ότι θα βοηθήσει τα κομματικά μέλη να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη των γεγονότων. Ισως τους δώσει εφόδια και για το δικό τους εξοπλισμό στην καθημερινή πολιτική δράση.

Τέλος σύντροφοι, το συνέδριο εκτός από τη συζήτηση για τις Θέσεις, οφείλει να ασχοληθεί και με ένα σοβαρό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Εφτασε πια το πλήρωμα χρόνου να πραγματοποιηθεί. Δεν είναι άλλο από την ηθική κι κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα νομίζω είναι αρκετά για τη συγκεκριμένη απόφαση. Το να δοθεί και άλλη παράταση κάθε άλλο παρά θετική εξέλιξη είναι. Η απόφαση αποκατάστασης μέσα από το συνέδριο είναι επιτακτική ανάγκη. Ετσι το 17ο Συνέδριο εκτός από τους νέους ορίζοντες που θα ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, θα αποκτήσει και μια εξαιρετικής σημασίας ιστορικότητα.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Διονύσης Χαϊκάλης

ΚΟΒ Σιδηροδρομικών - Αθήνα - Αχτίδα Μεταφορών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ