Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρία «όχι» για το «ναι» των «25»

Η Τουρκία δε θα υποχωρήσει σε οποιαδήποτε αιτήματα για την αναγνώριση της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Επιπλέον ζητά εξ αρχής εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών αυτών και πλήρη ένταξη - απορρίπτοντας «ειδικές σχέσεις» - και «ανοιχτές διαδικασίες». Αυτό προκύπτει από τις (πάμπολλες δηλώσεις) και γενικά την κινητικότητα που επιδεικνύει τις τελευταίες μέρες η Αγκυρα.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 16-17 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θέτοντας - τουλάχιστον στα λόγια - κάποιους όρους και χωρίς επισήμως να εγγυώνται την ένταξή της. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο Συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο, έτσι τουλάχιστον όπως διέρρευσε στον Τύπο.

Η Τουρκία δε θα υποχωρήσει σε οποιαδήποτε αιτήματα για την αναγνώριση της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ». Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν στην Τουρκία πλήρη ένταξη, μια σαφή ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών και να μη θέσουν ειδικές προϋποθέσεις για την ένταξή της.

«Το κυπριακό ζήτημα δε θα ανοίξει παρά μόνο μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκέμβρη, όχι πριν», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ έκανε ένα σφάλμα αποδεχόμενη την ένταξη της Κύπρου». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η Τουρκία δε θα δεχτεί μια συμφωνία ειδικής σύμπραξης, όπως προτείνουν ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ ως εναλλακτική επιλογή στην ένταξη, ούτε και αναβολή του καθορισμού της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες σε έναν αγώνα δημοσιοποίησης και προπαγάνδισης των θέσεων της Αγκυρας. Ετσι πέρα από τη συνέντευξη στη «Λε Μοντ», αργά προχτές το βράδυ παραχώρησε συνέντευξη σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, περιγράφοντας τις βασικές θέσεις που προτίθεται να κρατήσει η Τουρκία ενόψει της 17 Δεκέμβρη: «Οχι στην ειδική σχέση» με την ΕΕ, «όχι στην ανοιχτή διαδικασία» με μη καθορισμένο τέλος διαπραγματεύσεων, «όχι στη σύνδεση του Κυπριακού» με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ειδικά για το θέμα της Κύπρου και για το εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «είναι άδικο» το να εμπλέκεται το θέμα της Κύπρου με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Υποστήριξε ότι η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι με κανέναν τρόπο δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα της Κύπρου πριν από τις 17 Δεκέμβρη. Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να δοθεί μία λύση βάσει του «σχεδίου Ανάν», οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ κατά το δημοψήφισμα, ενώ οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα» για την Τουρκία να δεχτεί μια απλή προνομιακή εταιρική σχέση με την ΕΕ: «Δεν τίθεται θέμα να δεχτεί η Τουρκία ένα τέτοιο σχέδιο(...). Για μας, οι διαπραγματεύσεις έχουν έναν και μόνο σκοπό, την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, όπως αυτή αποφασίστηκε στο Ελσίνκι πριν από έξι χρόνια και επικυρώθηκε το 2002».

Ωστόσο, η Αγκυρα ψάχνει κι άλλους τρόπους να προσπεράσει ανώδυνα γι' αυτήν το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Ερντογάν και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, φέρεται να είπε ότι «αν χρειαστεί μπορεί να βρεθεί μια λύση ντε φάκτο σχέσης που δε θα προϋποθέτει επίσημη αναγνώριση, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Να είπε επίσης ότι «όσο βρίσκουμε μπροστά μας το Κυπριακό, να είστε σίγουροι ότι το κάνουν άλλες χώρες. Δεν είναι δυνατόν, η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβάλει από μόνη της εμπόδια στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη συνάντηση ο Μπαϊκάλ κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να ακολουθήσει «τη στάση που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Γιλμάζ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο το 1997. Ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε παραβρεθεί στη Σύνοδο, επειδή η ΕΕ δεν είχε αναγνωρίσει για την Τουρκία καθεστώς υποψήφιας χώρας».

Ο Γκιουλ βρίσκεται από χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα έχει επαφές και για το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Τέλος, σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ» αναφέρεται ότι ως προς την πρόταση της ΕΕ να υπογράψει η Τουρκία πρωτόκολλο με το οποίο θα αναθεωρείται η Συμφωνία Σύνδεσης που είχαν υπογράψει Αγκυρα και ΕΕ το 1963, με τρόπο που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία και τα νέα μέλη της ΕΕ, η τουρκική πλευρά αντιπροτείνει να αναφερθεί στο προσχέδιο ότι η Τουρκία εφαρμόζει καθεστώς τελωνειακής ένωσης με τα νέα μέλη. Ο τουρκικός Τύπος σχεδόν στο σύνολό του προτάσσει τα λόγια του Γκιουλ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις γύρω από το προσχέδιο: «Αντιστεκόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ