ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην πολιτική της ανεργίας και της λιτότητας θα στείλει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζεται να συμμετέχει μαζικά στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου και να τη μετατρέψει σε σταθμό κλιμάκωσης της πάλης του.

Κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες που θέλουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους και να καλουπώσουν τις διεκδικήσεις τους στο πλαίσιο των επιλογών και των επιδιώξεων του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι θα προβάλουν τις διεκδικήσεις τους για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Θα απαιτήσουν κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Πλήρη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Προστασία των ανέργων και επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού, που διεκδικεί το ΠΑΜΕ. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Θα διαδηλώσουν ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στις δικαστικές διώξεις συνδικαλιστών. Θα διεκδικήσουν ανάπτυξη σε όφελος των πολλών και όχι για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας.

«ΚΕΡΑΝΗΣ»
Τελεσίγραφο για απολύσεις

Υπό διωγμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ»! Η διοίκηση της εταιρίας με τελεσίγραφο που κοινοποίησε προχτές 13 του μήνα το οποίο λήγει σήμερα 15, ανακοινώνει: «Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η εταιρία απαιτεί λήψη άμεσων δραστικών μέτρων σε όλους τους τομείς, για να καταστεί δυνατή η επιβίωσή της»! Και: «Οποιος επιθυμεί να αποχωρήσει λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση, να δηλώσει τούτο στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων έως και την Τετάρτη 15/12/2004»! Από το προκλητικό ύφος του κειμένου γίνεται εμφανής η προσπάθεια της εταιρίας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά και ότι είναι αποφασισμένη για τα περαιτέρω... Οσον αφορά την ...«κατάσταση» που απαιτεί τη «λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων» πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1999, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και ισολογισμούς, η «ΚΕΡΑΝΗΣ», από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργατών, έβαλε στα ταμεία της 25 δισεκατομμύρια δραχμές!

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για άθλια «παιχνίδια» μετόχων, τα οποία, καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα η τελευταία ολοκληρώθηκε στις 29 Νοέμβρη. Ακόμα είναι γεγονός ότι έχει μειωθεί η παραγωγή, όμως, όπως αφήνουν να «διαρρεύσει», πάλι πρόκειται για σκοπιμότητες, καθώς κάποιοι έβαλαν πολλά λεφτά στην τσέπη και τώρα ζητάνε χωρίς τσίπα, τα... ρέστα από τους εργάτες!

Ομως η εργοδοσία δεν είναι... μόνη της. Εκτός από την αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ που αποθρασύνει την ασυδοσία των επιχειρηματιών, έχει και τις πλάτες των υποταγμένων του συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων, στο αίτημα των συνδικαλιστών της παράταξης της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ενταγμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ), για γενική συνέλευση και απόφαση για αγωνιστική απάντηση, αντέδρασαν ως εξής: «Δεν μπορούμε να ανακατευτούμε»!

Ο Νίκος Μπούργιας, εκπρόσωπος της ΕΣΚ, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, επισήμανε σχετικά: «Εμείς έχουμε καλέσει τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν οποιαδήποτε μεθόδευση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Τους καλούμε να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση. Τις ευθύνες της εργοδοσίας δε θα τις πληρώσουμε εμείς. Απαιτούμε από την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου άμεσα να συγκαλέσει γενική συνέλευση».

ΕΒΡΟΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τους αγρότες

Παρέμβαση της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου του ΚΚΕ, με αφορμή το εκκοκκιστήριο που έκλεισε

Να δείξουν τη μέγιστη δυνατή συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τους αγρότες, που σήμερα πλήττονται από την πτώχευση της εταιρίας των Αφών Γκουγκουλίδη (εκκοκκιστήριο, ζωοτροφές), καλεί τους φορείς και όλους τους εργαζόμενους του Εβρου η Αχτιδική Επιτροπή Β. Εβρου του ΚΚΕ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας έχουν περιέλθει στις τράπεζες, ενώ 49 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο χωρίς να αποζημιωθούν, αλλά και χωρίς Ταμείο Ανεργίας.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ούτε αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, η πτώχευση μιας ιδιωτικής εταιρίας στο καπιταλιστικό σύστημα. Αντίθετα, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, κάτω από το βάρος του ανταγωνισμού, να πτωχεύουν επιχειρήσεις ιδιαίτερα μικρομεσαίου μεγέθους. Και οι πτωχεύσεις παίρνουν μεγάλες διαστάσεις σε περιόδους κρίσης του συστήματος. Τις συνέπειες, δε, τις πληρώνουν πολύ ακριβά πάντα οι εργαζόμενοι, γιατί συνήθως οι καπιταλιστές φροντίζουν εκ των προτέρων να έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους και το μέλλον των οικογενειών τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου του ΚΚΕ.

Η ΑΕ Β. Εβρου του ΚΚΕ στηρίζει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, η «Ενότητα», που ζητά:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, γιατί βρίσκονται, χριστουγεννιάτικα, αυτοί και οι οικογένειές τους, σε τραγική κατάσταση.
  • Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης. Να σημειωθεί ακόμα ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν πάρει αρκετά εκατομμύρια ευρώ δωρεάν επιδοτήσεις.
  • Αμεσα η κυβέρνηση να παρέμβει, για να επιστραφούν στους αγρότες οι ποσότητες καλαμποκιού, που έμειναν απλήρωτες και βρίσκονται στις αποθήκες της εταιρίας, γιατί το καλαμπόκι είναι περιουσιακό στοιχείο των αγροτών και όχι των τραπεζών.
ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Σαράντα ναυτεργάτες θα πληρώσουν την «ανταγωνιστικότητα»

Σαράντα ναυτεργάτες από τα επιβατηγά - οχηματαγωγά της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου θα βρεθούν στις μαύρες λίστες της ανεργίας με το έμπα του καινούριου χρόνου! Αυτός είναι ο... μποναμάς που τους ετοιμάζουν από κοινού υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και εφοπλιστές. Συγκεκριμένα προχτές έφτασε στα χέρια των ναυτεργατών του πορθμείου υπουργική απόφαση του Μ. Κεφαλογιάννη με την οποία ορίζεται η μείωση της οργανικής σύνθεσης των 20 πλοίων της γραμμής κατά 2 ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα διώχνει από κάθε πλοίο ένα ναύτη και ένα τζόβενο. Η απόφαση του Κεφαλογιάννη έρχεται να προστεθεί στην τροποποίηση που έκανε και μάλιστα εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες, του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων για την παραπέρα μείωση του κατώτερου πληρώματος στα ποντοπόρα πλοία και να σηματοδοτήσει τη συνεχώς εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης της ΝΔ και εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών.

Το πρόσχημα για την έκδοση της υπουργικής φέρεται να το έδωσε με... «πρωτοβουλία» του ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου ο οποίος παρουσίασε σαν αίτημα τη μείωση των οργανικών συνθέσεων προκειμένου να διατηρηθεί η... ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών της γραμμής και... να σωθούν οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας. Αίτημα που βέβαια ο υπουργός έσπευσε να ικανοποιήσει σε χρόνο «ρεκόρ»...

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζουν ότι ο υπουργός «συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζει να μειώνει τις οργανικές συνθέσεις στη ναυτιλία για να αυξήσει τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλες τις κατηγορίες του», με αποτέλεσμα να «αυξάνεται η ανεργία, εντατικοποιείται η εργασία, αυξάνονται τα ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες, υπονομεύονται τα οικονομικά του ΝΑΤ, χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο της ναυτεργατικής οικογένειας».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου του ναυτεργατικού τοπικού σωματείου, Γ. Ασημακόπουλου, να απαιτεί τη μείωση των οργανικών συνθέσεων», «δεν απαλλάσσει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας από τις ευθύνες και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του, αντίθετα υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι για τους ναυτεργάτες και τα συμφέροντά τους. Τα τεχνάσματα, να αξιοποιούνται τυχοδιωκτικές ενέργειες υπαγορευμένες από τους εφοπλιστές, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα οξύτατα προβλήματα που γεννάει η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της ναυτιλίας».

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται συγκρότηση μετώπου ναυτεργατών, εργατοϋπαλλήλων, εργαζομένων γενικότερα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και προώθηση λύσεων, μέσα από τους αγώνες, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Και καλούν τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο το απόγευμα η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Υποχρεωτικές αποσπάσεις

Την υποχρεωτική απόσπαση τεσσάρων υπαλλήλων του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) (τριών διοικητικών και ενός κοινωνιολόγου) στο υπουργείο Υγείας, παρά τη θέλησή τους και χωρίς να συνεδριάσουν τα αρμόδια Διοικητικά Συμβούλια και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αποσπάσεις έγιναν με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, παρά τις διαμαρτυρίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΚΒ και παρά την ένσταση που κατέθεσε ένας εργαζόμενος. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο εκφοβισμού των εργαζομένων και υποταγής στα κελεύσματα της νέας διοίκησης του ΕΚΑΚΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ