ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αρνητική δύναμη» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, η επικεφαλής πια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια της διήμερης ακροαματικής διαδικασίας για το διορισμό της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Ράις, για τα λίγα λεπτά στα οποία ασχολήθηκε με τη Λατινική Αμερική, επικέντρωσε αποκλειστικά την προσοχή της στη Βενεζουέλα: «Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για ένα δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη, ο οποίος κυβερνά με ανελεύθερο και μισαλλόδοξο τρόπο», δήλωσε η Ράις, κατηγορώντας τον πρόεδρο Τσάβες ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών της περιοχής, ότι έχει λάβει μέτρα με στόχο την αντιπολίτευση και ότι φιμώνει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ! Απαντώντας στη Ράις ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Αλί Ροντρίγκες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «δυσοίωνες και θλιβερές», αλλά πρόσθεσε ότι δεν εμπεριέχουν κάτι καινοφανές ως προς την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας.

Εντούτοις, εμείς να υποθέσουμε ότι «η ώρα της διπλωματίας» - το στίγμα της θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών φυσικά κατά την ίδια τη Ράις - έφθασε και για τη Βενεζουέλα, δεδομένων των κατευθύνσεων και των οραμάτων «ελευθερίας» της δεύτερης θητείας του προέδρου Μπους; Ειδικά υπό το σκεπτικό της έκθεσης της «Επιτροπής Αρωγής για μία Ελεύθερη Κούβα» με επικεφαλής τον Κόλιν Πάουελ, όπου η Βενεζουέλα προβάλλει ως «εμπόδιο των αμερικανικών σχεδίων για την αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα»; Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει: «Να αποκλειστούν όλες οι οικονομικές πηγές του καθεστώτος Κάστρο στον τουρισμό, τα εμβάσματα, εμπόριο και πρόσβαση στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας»...

Οσο για την ανάμειξη του προέδρου Τσάβες στα εσωτερικά των άλλων χωρών, η υπόθεση της σύλληψης του Ροντρίγκο Γκράντα, ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), στο Καράκας την 13η Δεκέμβρη από «κυνηγούς κεφαλών» που είχαν προσλάβει οι κολομβιανές αρχές, μιλά από μόνη της. Η υπόθεση έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και κατά τον Τσάβες αποτελεί ενδεχομένως το πρόσχημα, ώστε να ανακοπεί η λατινοαμερικανική ενσωμάτωση σύμφωνα με την «Prensa Latina»αρνούμενος την πρόταση Ουρίμπε για περιφερειακή διάσκεψη για την επίλυση του θέματος. Τα σύνορα των δύο χωρών, της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, έχουν «σφραγιστεί». Ο πρέσβης της Βενεζουέλας έχει ανακληθεί, ενώ σε ένδειξη «καλής θέλησης, για να εκτονωθεί η διμερής ένταση», ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Χόρχε Ουρίμπε, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε, που φυσικά δεν έγινε αποδεκτή...

Το θέμα όμως έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και για το κίνημα στη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση των συμμετεχόντων στο Δεύτερο Μπολιβαριανό Κογκρέσο των Λαών, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε ο Γκράντα, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από όλους τους εκπροσώπους των λαϊκών και ιθαγένικων κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, τονίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο τρόπος σύλληψης του Γκράντα αποτελεί μία σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας, έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί μέρος της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής για την περιοχή. Επίσης, ότι η δήλωση της κολομβιανής κυβέρνησης «ότι η δωροδοκία είναι ένα νόμιμο μέσο που μπορεί να ασκεί το κράτος», δήλωση επικίνδυνη, που θέτει την κυβέρνηση της Κολομβίας εκτός νομιμότητας και διεθνούς δικαίου, διακηρύσσει ότι καταδικάζει την απαγωγή Γκράντα. Καταγγέλλει ως ψευδή τη δήλωση της κυβέρνησης της Κολομβίας, όπου ο «κύριος Γκράντα έλαβε μέρος στις εργασίες του Μπολιβαριανού Κογκρέσου», αφού «δηλώνουμε ότι δεν είχε προσκληθεί ή η οργάνωση που εκπροσωπεί, οι FARC-EP».

Τέλος, την πρόθεση να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας εξέφρασε η Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας, Αντρε Σίνγκερ. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα με τον Αλβαρο Ουρίμπε στην πόλη Λετίσια και στη συνέχεια, την Πέμπτη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγο Τσάβες.

Πραγματική αλληλεγγύη προς τους πληγέντες

Associated Press

Εκκληση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες να μεγιστοποιήσουν τις συνεισφορές αλληλεγγύης τους προς τους λαούς που επλήγησαν από το τσουνάμι, απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) - που συμμετέχει στην ΠΣΟ - ήδη έχει πάρει πρωτοβουλία και συγκεντρώνει χρήματα για τις πληγείσες περιοχές. Για το σκοπό αυτό έχει ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, που είναι: 101/751788-20. Στον ίδιο λογαριασμό καλεί η ΔΑΣ να καταθέσουν χρήματά από το υστέρημά τους, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα του ΟΤΑ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας συγκεντρώνει φάρμακα, ρουχισμό, τρόφιμα και χρήματα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, 2ος όροφος, υπεύθυνη κ. Ειρήνη Λαχανά). Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2410 - 250.708, 2410 - 532.459. Κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 101/751788-20.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας αποφάσισε να συγκεντρώσει και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές και κάνει έκκληση στις Επιτροπές Ειρήνης και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αρχίσει η συγκέντρωση των ειδών, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως παιδικές τροφές, γάλατα, φάρμακα, κουβέρτες.

Ως αποθηκευτικός χώρος έχουν οριστεί οι αποθήκες του Δήμου Νίκαιας, Μενεμένης 59 (δίπλα στο ΚΕΠ Νίκαιας), τηλ. 210 - 4915.381, ώρες λειτουργίας 09.00 - 14.30 καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέσουν χρήματα για τον ίδιο σκοπό στους λογαριασμούς της ΕΕΔΥΕ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 42602434 και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 122/634535-29. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν στα κινήματα ειρήνης των χωρών που επλήγησαν και είναι μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί όσους θέλουν να προσφέρουν χρηματική βοήθεια για την αγορά υλικών, ειδών πρώτης ανάγκης και παροχή βοήθειας, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΕΕΔΔΑ (Θεμιστοκλέους 27, 1ος όροφος), στο τηλέφωνο 210.3813.052 ή να καταθέσουν το ποσό που επιθυμούν στην Εθνική Τράπεζα, αρ. λογαριασμού 116/296074-55.

Τέλος, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τα μέλη της πανελλαδικά να συμβάλουν σ' αυτήν την προσπάθεια. Ο αριθμός είναι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας 151/296061-31.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
«Εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις κατά αυτονομιστών...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΠΑΝΤΑ ΑΤΣΕΧ.--

Το καταστροφικό τσουνάμι που χτύπησε στα τέλη Δεκέμβρη μεταξύ άλλων και την ινδονησιακή επαρχία Ατσεχ, στο βόρειο άκρο της Σουμάτρας, φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα και στα πεδία των (εδώ και περίπου 30 χρόνια...) συγκρούσεων μεταξύ ινδονησιακού στρατού και αυτονομιστών ανταρτών.

Ενα 48ωρο μετά την παραδοχή Ινδονήσιου στρατιωτικού αξιωματούχου, πως στρατιώτες σκότωσαν το τελευταίο 15ήμερο περίπου 120 αυτονομιστές, με πρόσχημα τη «διασφάλιση της ανθρωπιστικής αρωγής» που καταφθάνει στην περιοχή από ξένες οργανώσεις, οι αυτονομιστές αντέδρασαν ανακοινώνοντας πως από τους 120 νεκρούς, οι 20 ήταν αυτονομιστές και οι 100 άμαχοι πολίτες... Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών, Τένγκου Τζαμάικα, διέψευσε κατηγορηματικά πως οι αυτονομιστές βάλλουν κατά των κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας και κατηγόρησε το στρατό πως παραβιάζει την πρόσφατη εκεχειρία.

Ας σημειωθεί πάντως πως καμία από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής που δρουν στο Ατσεχ (συνοδεία μονάδων του ινδονησιακού στρατού) δεν έχει καταγγείλει το παραμικρό κρούσμα επίθεσης από αυτονομιστές..

Στο μεταξύ, πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες που φέρουν τους περίπου 11.500 Αμερικανούς πεζοναύτες που βρίσκονται στο Ατσεχ (με πρόσχημα ανθρωπιστικούς λόγους) να αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες θέσεις εργασίας υπό διαγραφή

Από αρκετά μεγάλα κοντσέρν έγιναν γνωστά σχέδια για διαγραφή χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». Ετσι η θυγατρική «T-Mobile» της «Telecom» θέλει να «εξοικονομήσει» ως το επόμενο έτος 2.200 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, απ' αυτές ένα μεγάλο μέρος στη Γερμανία.

Επίσης, η Ντόιτσε Μπανκ θέλει να μειώσει το προσωπικό της στη Γερμανία κατά 2.000 θέσεις εργασίας περίπου ως το τέλος του 2006. Στον τομέα «investment-banking» εκφράζονται φόβοι για απολύσεις έως 4.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χιλιάδες απολύσεις ετοιμάζει και το τρίτο σε μέγεθος κοντσέρν οικοδομών, «Βάλτερ Μπάου».

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν αναμένουν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, υπολογίζοντας σε αύξηση του αριθμού των ανέργων στο τρέχον έτος. Χαρακτηριστικά ο λεγόμενος λαϊκός οικονομολόγος του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας, Ράινχαρντ Κούντις, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγάλο κύμα απολύσεων, αλλά ο αριθμός των απασχολούμενων στη βιομηχανία θα μειωθεί αυτό το έτος».


Θ.Β



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ