ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κοινή δράση

Απόφαση κομμουνιστικών κομμάτων και κινημάτων πατριωτικής αντίστασης για συντονισμένους αγώνες

«Στις 19 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα υπό την προεδρία του Β. Κάσιν, Αντιπροέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σύσκεψη εκπροσώπων των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας και των κινημάτων της πατριωτικής αντίστασης», σημειώνεται σε Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Οπως υπογραμμίζεται, «συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, μετά την εφαρμογή του νόμου 122-Φ3, που αφορά στη λεγόμενη ρευστοποίηση των προνομίων και υποστηρίχτηκε η Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, από τις 18/1/2005. Οι εκπρόσωποι των αριστερο-πατριωτικών δυνάμεων πήραν απόφαση για ενότητα δράσης στην υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων του λαού για την κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ, σχετικά με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και υπέρ της διάλυσης της Κρατικής Δούμας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του χρεοκοπημένου κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας" και των συνοδοιπόρων της από το ΦΔΚΡ, ως κύριων φταιχτών της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στη χώρα».

Οι θέσεις των ΚΚ

Στην Ανακοίνωση του Προεδρείου του ΚΚΡΟ σημειώνεται πως «ο νέος χρόνος ξεκίνησε με την κοινωνική διαμαρτυρία των μαζών. Ο λαός που έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας βγήκε στους δρόμους, κλείνει τους δρόμους. Ο νόμος 122-Φ3, για τη λεγόμενη ρευστοποίηση των προνομίων οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης». Οπως μάλιστα προστίθεται, «ο ιδιαίτερος κυνισμός βρίσκεται στο ότι ο νόμος αυτός εφαρμόζεται την 60ή επέτειο της νίκης του σοβιετικού λαού ενάντια στη φασιστική Γερμανία. Αυτή η απάνθρωπη πράξη έθιξε τα συμφέροντα πλατύτερων στρωμάτων του πληθυσμού».

Σ' αυτές τις συνθήκες, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνει πως το κόμμα θα αγωνιστεί για την κατάργηση του αντιλαϊκού νόμου, για την κατάθεση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση και υπέρ της διάλυσης της Κρατικής Δούμας, όπως και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την εθνικοποίηση των βασικών τομέων της οικονομίας, την επιστροφή στο κράτος των φυσικών πόρων της Ρωσίας, τον περιορισμό των οικογενειακών εξόδων για τους δημοτικούς και κοινωφελείς οργανισμούς το πολύ έως το 10% του οικογενειακού εισοδήματος. Τέλος, η ανακοίνωση καλεί τα λαϊκά στρώματα σε μαζικές εκδηλώσεις, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «δεν μπορείς να επιστρέψεις σε μια αξιοπρεπή ζωή, αν κάτσεις στο σπίτι σου».

Επίσης σε άρθρο του ο Α. Κριουτσκόφ, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), σημειώνει την ανάγκη οι κομμουνιστές να αποκρούσουν την προπαγανδιστική επίθεση, σύμφωνα με την οποία δε φταίει ο νόμος, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος, που τον υπέγραψε, αλλά τάχατες η «κακή» εφαρμογή του από τις τοπικές αρχές. Ο ίδιος τονίζει πως ο αγώνας μπορεί να έχει θετική έκβαση αν είναι μαζικός και συντονισμένος, ενώ παράλληλα οι κομμουνιστές δεν πρέπει να παραιτηθούν από την προσπάθεια να δείξουν στο λαό πως μόνον η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού αποτελεί τη σίγουρη διέξοδο από τα προβλήματα τα οποία βιώνει σήμερα.


Ι. Π.

Τους ανησυχεί η μορφή του Στάλιν...

ΜΟΣΧΑ.--

Ακόμη και η πιθανότητα ανέγερσης ενός αγάλματος με τη μορφή του Ιωσήφ Στάλιν φαίνεται πως προκαλεί αντιπαραθέσεις στη Ρωσία. Η είδηση περί ανέγερσης αγάλματος με τις μορφές του Στάλιν, του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ, προέκυψε από δηλώσεις, αυτή τη βδομάδα, του πολιτικού Ολεγκ Τολκάτσεφ στο δίκτυο Εκο Μόσκβι (Ηχώ της Μόσχας). Ο Τολκάτσεφ έκανε λόγο περί τοποθέτησης του αγάλματος στην πλατεία Ποκλόναγια Γκόρα της Μόσχας. Πρόσθεσε, δίνοντας πολιτικό στίγμα, ότι «πρόκειται όχι για μνημείο στην τυραννία, αλλά για μνημείο στους ηγέτες των χωρών που νίκησαν το φασισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ της Γεωργίας, άγαλμα του Στάλιν φιλοτεχνεί ο γλύπτης Ζούραμπ Τσερέτελι, για να τοποθετηθεί «στη Γιάλτα». Ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μόσχας Μιχαΐλ Σολομέντσεφ προέβη την 20ή Ιανουαρίου σε διάψευση των σχετικών πληροφοριών. Κατά το πρακτορείο RIA Novosti, δήλωσε ότι αντί για άγαλμα των Στάλιν, Τσόρτσιλ και Ρούσβελτ θα ανεγερθεί «άγαλμα με τέσσερις απλούς στρατιώτες» που έλαβαν μέρος στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του Χίτλερ.

Το θέμα διατηρήθηκε χτες στην επικαιρότητα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, το οποίο αναφέρθηκε στην «επαναφορά της κάποτε πανταχού παρούσας φυσιογνωμίας του Στάλιν» στους δρόμους της Μόσχας, «μετά από απουσία σαράντα χρόνων». Το πρακτορείο απέδωσε ανοιχτά την κίνηση, σε μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της «νοσταλγίας του κόσμου» για τα «κομμουνιστικά χρόνια». Το Ρόιτερς συσχετίζει την είδηση με την «επαναφορά σοβιετικών συμβόλων», με σημαντικότερο τον εθνικό ύμνο. Τα Ρόιτερς και Ιντερφάξ μεταδίδουν ότι υπάρχουν σχέδια ανέγερσης μνημείου του Στάλιν στην Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, σε ανάμνηση της νίκης των Σοβιέτ κατά της ναζιστικής Γερμανίας, και ότι κι άλλες ρωσικές πόλεις σχεδιάζουν να ανεγείρουν μνημεία του Στάλιν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση Ελληνοκουβανικού

Το ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού στη εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει, την Τετάρτη 26 Γενάρη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΙΤΑΛΙΑ
Οι περικοπές κάνουν «καλό στην υγεία»...

ΡΩΜΗ.--

«Τα πολλά φάρμακα κάνουν κακό στην υγεία και τον κρατικό προϋπολογισμό», δηλώνει ως ο καλός πατέρας ο «σούπερμαν» της πολιτικής σκηνής, πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να στηρίξει τις περικοπές στη δημόσια Υγεία.

Ο Καβαλιέρε παρέχει τις «συμβουλές» μέσω προσωπικών επιστολών προς 16.000 οικογένειες, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει και μία ενημερωτική εκστρατεία με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση. Εννοείται ότι ήταν αρκούντως κολακευτικά τα σχόλια από τις ενώσεις φαρμακοβιομηχανιών της χώρας. Από την άλλη πλευρά όμως η αντιπολίτευση αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας το θέμα επικοινωνιακό τρικ ενόψει των περιφερειακών εκλογών, και κάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μη ρίχνει το βάρος στους πολίτες, αλλά στη λανθασμένη πολιτική για την υγεία.

Στο μεταξύ, θόρυβο προκάλεσε η πρόθεση του Ιταλού υπουργού Οικονομίας να επιβάλει εισφορά στις τηλεφωνικές κάρτες των κινητών τηλεφώνων, επεκτείνοντας ουσιαστικά και στα κινητά χωρίς σύνδεση το φόρο που πληρώνουν οι συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας.

ΗΠΑ
Η «δουλεία» κεφάλαιο για τις τράπεζες!

ΣΙΚΑΓΟ.--

Χιλιάδες σκλάβοι είχαν γίνει αποδεκτοί ως εγγύηση για δάνεια προς λευκούς ιδιώτες και κτηματίες που είχαν δοθεί από δύο διαφορετικές τράπεζες - πρόκειται για τις τράπεζες «Citizens Bank» και «Canal Bank», που αργότερα συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την τράπεζα «Bank One», που εξαγόρασε πέρσι η «JP Morgan Chase», η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα.

Οι τράπεζες έπαιρναν σκλάβους στην ιδιοκτησία τους όταν οι οφειλέτες - κατά κύριο λόγο ιδιοκτήτες φυτειών στην πολιτείας της Λουιζιάνα - δεν πλήρωναν τα δάνεια. Μεταξύ του 1831 και του 1865 είχαν δεχτεί 13.000 σκλάβους «σε εγγυήσεις», από τους οποίους 1.250 βρέθηκαν στην ιδιοκτησία τους, που κατόπιν φυσικά μεταπωλήθηκαν...

Η παραδοχή εκ μέρους της «JP Morgan Chase» ότι οι δύο προκάτοχοί της είχαν δεχτεί χιλιάδες σκλάβους ως εγγύηση για δάνεια που είχαν δώσει κατά το 19ο αιώνα, μπορεί να είναι σοκαριστική για όσους επιμένουν να μη γνωρίζουν, αλλά άκρως ρεαλιστική. Βέβαια, ο τραπεζιτικός κολοσσός εξαναγκάστηκε επί της ουσίας να προβεί στην αποκάλυψη προκειμένου να συμμορφωθεί με διάταξη της πόλης του Σικάγο που απαιτεί την παραδοχή οποιασδήποτε σχέσης με τη δουλεία για εταιρίες που έχουν συναλλαγές με αυτήν.

Εννοείται, ότι η «JP Morgan Chase» «απολογήθηκε» στους υπαλλήλους της, την αφροαμερικανική κοινότητα και την αμερικανική κοινωνία για τη συμμετοχή των προκατόχων της σε αυτόν το «βάναυσο και άδικο θεσμό», όπως ανέφερε σε επιστολή της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει πρόγραμμα υποτροφιών αξίας πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για αφρο-αμερικανούς φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ