ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Κι όμως μπορούμε

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ανθρώπινες και δίκαιες προθέσεις του ΚΚΕ. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τους αγώνες και τις μυθικές θυσίες, για ένα καλύτερο αύριο, ειρηνικό, ανθρώπινο, ενάντια στον κατακτητή, στο φασισμό και στους συνακολουθούντες τού τότε και του τώρα.

Σκληρές λέξεις, όμως αληθινές και ιστορικά τεκμηριωμένες που και σήμερα προκαλούν το θαυμασμό και το δέος χωρίς να αποκλείεται μια παρόμοια νόσος των τρελών αγελάδων να έχει εγκατασταθεί μόνιμα στον εγκέφαλο του «πολυφημισμένου» Μπους και των πιστών στην αδράνεια του νου υποτακτικών και υποτελών όπου Γης, με κίνδυνο πλέον την οριστική εξαφάνιση, κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και την ανάγκη μιας νέας Εθνικής Αντίστασης για νέες απαραίτητες και απαραποίητες ανθρώπινες επιδιώξεις και κατακτήσεις που ήδη έχει μπει ο σπόρος του αγώνα, της αλήθειας και της τιμής, που πρέπει, επιτέλους, να αγκαλιαστεί και να αγκαλιάσει όλη η εργατική τάξη και κάθε νοήμων και υπερήφανος λαός, προστατεύοντας το σήμερα και το αύριο των ίδιων και το μέλλον των παιδιών μας. Χωρίς μεμψιμοιρίες και αναβολές, διότι ήδη διαγράφεται δυσοίωνο.

Πρέπει, χωρίς ενδοιασμούς να δεχτούμε όλοι ότι η αλήθεια είναι η δύναμη των εργαζομένων, γενικά του λαού, η ανίκητη δύναμη του δικαίου, ο φόβος της πλουτοκρατίας και των νάνων ταγών, προεστών και ρουφιάνων. Η αλήθεια στην έκφραση, η αλήθεια στη ζωή και στην προστασία της ωραιότερης δημιουργίας μας, των παιδιών μας. Η ιστορία του ανθρώπινου γένους και η απρόσκοπτη συνέχεια στο δρόμο της μόρφωσης, της ισότητας, της δημιουργίας και της χαράς. Και η αλήθεια πρέπει να λέγεται στο λαό με οποιοδήποτε τίμημα και οποιοδήποτε λόγο, χωρίς υπεκφυγές και υστεροβουλίες, χωρίς φόβο και δικαιολογίες, με απόλυτο έλεγχο του σωστού και του λάθους, του σκοπού και της προσδοκίας, αποκαλύπτοντας τους ηθικούς και ενεργούς αυτουργούς της άρνησης και της υποταγής.

Και στο ΚΚΕ αυτό είναι το απόλυτο ηθικό στήριγμα προς το λαό. Δε φοβάται την αλήθεια, δεν κρύβεται, δεν ψευδολογεί, δεν τάζει, όμως προσπαθεί, αγωνίζεται μπροστάρης και τρέχει και θυσιάζεται με σύνθημα πάντα «Μαζί με το λαό για το λαό». Αποδείχνοντας ποιος είναι με το λαό και ποιος είναι ενάντια. Και ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι αδικημένοι, οι διανοούμενοι, οι άνεργοι, οι ζητιάνοι, οι, οι... Εξυπακούεται όμως όχι όλοι, το στίγμα όμως μένει, στο τι φταίει, και οι περισσότεροι είναι με τα θεριά της καταστολής και της ανιστόρητης υποβάθμισης (βλέπε εκλογές) και όχι μόνο.

Ποιος φταίει όταν ακούμε σαν μέλη του ΚΚΕ στις εκλογές ότι είστε καλοί αλλά λίγοι και δε θα βγείτε για να κάνετε κάτι, ή δε θα σας αφήσουν, ή ακόμη το ακατανόητο δε σας βλέπουμε πουθενά, και την προηγούμενη είχαμε συλλαλητήριο, διακίνηση υλικού, Ριζοσπάστη, μικροφωνική, αφισοκόλληση κλπ. Οταν σε πολύ τακτά διαστήματα γίνονται περιοδείες στα μαγαζιά, στα καφενεία, τα σούπερ Μάρκετ, στα σπίτια κ.α. Και οι λίγοι είναι δεκτικοί και οι πολλοί από αδιάφοροι έως αρνητικοί. Με το ποδόσφαιρο 1ο θέμα, το χαρτάκι το ΛΟΤΤΟ, την πορνοτηλεόραση 2α. Με πολλά όμως ταρακουνήματα, σε σημείο που πολλές φορές σε συζητήσεις να μην τιθασεύεις χαμηλά τις φωνητικές χορδές σου, και τότε παραδόξως χαλαρώνουν.

Και εμείς; Ιώβειος υπομονή σε έναν πολύπαθο όμως λαό και αυτοπολυποίκιλο, στην κρίση και στη σκέψη, αδιαφορώντας ή φοβούμενος για τη στυγνή εγκληματικότητα, του καπιταλισμού, χωρίς τη γνώση της αλήθειας και του προβληματισμού σε περίπτωση μη ύπαρξης του καθημερινού αγώνα των μελών και οπαδών του ΚΚΕ. Και αυτό είναι η τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της καπιταλιστικής καταστροφής. Και ως πότε χωρίς την καθολική συσπείρωση της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου και μισθοσυντήρητου της έλλειψης και της φτώχειας οικογενειάρχη; Των ανέργων και των ωρομίσθιων απασχολούμενων, των μικροεμπόρων και των υποταγμένων στο φόβο της απόλυσης και της πείνας κλπ.κλπ.

Κυρίως, όμως, η ανοιχτή συστράτευση της διανόησης ενάντια στην ολιγαρχία, στο πλευρό των αγωνιστών υπέρ της ανθρωπότητας και της «αξίας». Ενάντια στην πλουτοκρατία και τους υποτακτικούς της. Στην απαξίωση και στην ηθική καταδίκη που αδιαφορώντας στο χθες και στην ανθρώπινη ιστορία της ύπαρξης και των αγώνων εξακολουθούν στην αλαζονεία και στη διαπόμπευση της αξιοπρέπειας ακόμη και αυτών που με την ψήφο τους τοποθέτησαν στα ψηλά αλώνια, της παραφοράς και της υποβάθμισης γενικά της ζωής, της μόρφωσης και της γνώσης. Του μέλλοντος.

Αυτούς που κωφεύουν και εθελοτυφλούν στη δυστυχία, που συναντούν στο διάβα τους, απαξιούν και στο βλέμμα τους, μη γνωρίζοντας ούτε φτώχεια, ούτε ανεργία, ούτε αρρώστιες, ούτε ανέχεια, ούτε ναρκωτικά, μακριά από τη μόρφωση και τον πραγματικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οχι της ντόπας που τον κατάντησαν αξίωμα για λίγους προς αποφυγήν.

Με τα σκουπίδια της διαφθοράς διάσπαρτα σε κάθε βήμα σου σε κάθε διάβασμα σε κάθε οπτική ή ακουστική αναφορά, με εξευτελισμό της γλώσσας σε αριστοκρατική «προφορά», ενίοτε και προσφορά «ωφέλειας». Και αυτό αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός και σωστότερα οι καπιταλίστες ξέρουν και γνωρίζουν το παιχνίδι τους και ωθούν το λαό στη διαφθορά, στην εκμετάλλευση και στην εγκατάλειψη, έρμαιο της τύχης του. Σε μια κοινωνία του έτσι και του αλλιώς προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την ανάγκη της άμεσης εκμεταλλευτικής φθηνής προσφοράς με στόχο την όσο μικρότερη αμοιβή στον όσο μεγαλύτερο χρόνο. Και αυτό ακριβώς πάση θυσία πρέπει να αντιμετωπιστεί, πείθοντας και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη προς το καλύτερο, προβάλλοντας σε καθημερινή δράση τα υπέρ και τα κατά με όσους δυνατό περισσότερους τρόπους, όσο μπορούμε και όσοι μπορούμε.

Είναι εύκολο; Οχι. Είναι δύσκολο; Εξαρτάται. Ομως χρειάζεται η προσπάθεια. Να αποτολμήσουμε, το μπορούμε και μπορούμε, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας και στην αξιοπρέπεια της γνώσης και της ισότητας, δικαίωμα στη ζωή. Και επιτέλους ας εκτιμήσουμε, αν το ΚΚΕ ήταν, χωρίς συνεχείς αγώνες και λαϊκές επιδιώξεις και διεκδικήσεις, χωρίς την επιμονή του δικαιώματος, ένα κόμμα χαλαρό, ένα κόμμα πλαδαρό και άβουλο, τότε τι; Σίγουρα γνωρίζουμε. Από... έως τίποτα. Αλλωστε, ο καπιταλισμός και οι λατρευτικά στηρίζοντες, επιδιώκουν και κατορθώνουν στις λαϊκές μάζες τη σταθερότητα του μη απόλυτα Ζω, με φανερά τα αποτελέσματα που ήδη χρόνια τώρα βιώνουμε.

Λιγότερη μόρφωση, ελλιπή γνώση, περισσότερη «απασχόληση» και ανεργία, λιγότερη αμοιβή, και συνεχώς ακρίβεια και ανατιμήσεις, υποβαθμισμένη υγεία, πανάκριβη θεραπεία, ξεχασμένη ιστορία. Και όμως, «όλοι ίδιοι είμαστε». Ε! όχι είναι άδικο και γνωστό το γιατί. Πώς όμως θα ανεβαίνει έτσι η λαϊκή συμμετοχή εάν δεν υπάρχουν απτά παραδείγματα ελκυστικά, ώστε να παραδειγματίσει θετικά και να πείσει ξεκάθαρα για τις προθέσεις τού πάντα στην πρώτη γραμμή ΚΚΕ, για κάθε λαϊκό έρεισμα οποιασδήποτε μορφής, ζωής και ανάγκης. Το πιο σωστό όμως πώς; Χωρίς την προκαταρκτική διαδικασία της μόρφωσης, της κρίσης και της γνώσης, που μόνιμα παραπληροφορείται; Πώς όταν έχουν στρέψει το λαό στον τζόγο και στην αναμονή; Πώς όταν δηλώνουν ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από τη δυστυχία και την καταστροφή, ψάχνοντας για ηθική αξία με το κερί;

Το ΚΚΕ είχε τη δύναμη να αντισταθεί στις όποιες δύσκολες στιγμές του, γιατί άραγε ο «λαός» δεν μπορεί; Αφού στην πραγματικότητα αυτό είναι το Κόμμα του, μαζί με το λαό. Ας προβληματιστούμε στο γιατί, ίσως περισσότερη βοήθεια, αντικειμενική, με συνεχείς κομματικές ενημερώσεις σε προσβάσιμες μεταδόσεις, άμεσα, στα γεγονότα και όχι μόνο. (Καθοδήγηση) με κάθε τρόπο ενημέρωσης και προσανατολισμού.

Κύρια όμως τι θα κάνουμε προς το μέλλον; Δε γνωρίζω δυνατότητες και πόσο είναι εφικτό, όμως τολμώ. Να εγκαθιδρύσουμε μέσα στο καπιταλιστικό καθεστώς, και σύστημα, σοσιαλιστικά πρότυπα μετά από ενημέρωση και μελέτη για την όποια κακόβουλη καπιταλιστική ενέργεια επέμβασης. Οπως λαϊκών φροντιστηρίων με κομμουνιστές δασκάλους και αμοιβές λαϊκού συμφέροντος. Και γιατί όχι λαϊκών επιχειρήσεων, λαϊκών συμφερόντων και όχι μόνο.

Πιστεύω με προσεγμένες ενέργειες είτε επέμβουν είτε όχι, θα κερδίσουμε το λιγότερο την εμπιστοσύνη και ίσως τη συμπαράσταση και αδρανοποιημένων λαϊκών στρωμάτων, κάνοντας γνωστό σε όλους τις καλοπροαίρετες προθέσεις του ΚΚΕ για ένα καλύτερο αύριο με τις όποιες δυνάμεις έχει. Κύρια την πνευματική και κριτική ανάπτυξη μέσα από τη σοσιαλιστική αγωγή και μόρφωση και διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Των παιδιών μας.

Κυριάκος Π. Αντωνίου

Σκέψεις, γνώμες, απόψεις και προτάσεις για το 17ο Συνέδριο

Στο Κόμμα, εδώ και 48 χρόνια, υπάρχει μια αρρώστια, μια ανοιχτή πληγή που πρέπει να θεραπευτεί για το καλό του Κόμματος. Η πληγή αυτή μπαίνει εμπόδιο στη συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η πληγή αυτή που αιμορραγεί εδώ και 48 χρόνια έχει και τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το Κόμμα.

Εάν η Συμφωνία της Καζέρτας ήταν εγκληματική, η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν εγκληματική και προδοτική, η απόφαση της 6ης Ολομέλειας του ΚΚΕ το 1956 ήταν αντικομματική, εγκληματική, αυταρχική και Χρουστσοφική. Οπως γνωρίζετε, η Ολομέλεια δεν έγινε, δε συγκαλείται από το ίδιο το Κόμμα ή άλλο εκλεγμένο όργανο (Πολιτικό Γραφείο, Κεντρική Επιτροπή), αλλά από άλλα κόμματα, που συγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ («Ριζοσπάστης» 9/8/2003). Το ΚΚΕ τότε εκείνη την εποχή ήταν προτεκτοράτο των αδελφών κομμάτων. Οι αποφάσεις της 6ης και 7ης Ολομέλειας, το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν έξω από το Κόμμα το 80% μελών του Κόμματος, παλαίμαχοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ.

Οι κομμουνιστές που αντιστάθηκαν στις αποφάσεις του 20ούΣυνεδρίου του αναθεωρητισμού, στις αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας διαγράφτηκαν, διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν στη χώρα του Λένιν στη μεγάλη χώρα του σοσιαλισμού.

Κανένα Συνέδριο του Κόμματος μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να καταδικάσει τις αναθεωρητικές, εγκληματικές, αντικομματικές αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και να αποκαταστήσει στο Κόμμα τους παλαίμαχους κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ από λάθη του παρελθόντος της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ. Μιλάμε για στρατολόγηση, για επιρροές ψάχνουμε και ξεχνάμε τους παλαίμαχους κομμουνιστές.

Σήμερα που κατεδαφίστηκαν τα πάντα γύρω μας, διαλύθηκε η μεγάλη χώρα του Λένιν και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης απαγορεύτηκαν τα κομμουνιστικά κόμματα και εμείς έχουμε έξω από το Κόμμα ένα χρυσό κομμάτι που υπάρχει ακόμα στη ζωή παλαίμαχους κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Προτάσεις συνοπτικά

Εδώ και τώρα το Συνέδριο να πάρει απόφαση για την αποκατάσταση στο Κόμμα αυτών των λίγων που υπάρχουν ακόμα στη ζωή, πριν φύγουν στον άλλο κόσμο να πάρουν μια ηθική ικανοποίηση. Το Συνέδριο να κλείσει το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, όπως υποσχέθηκε η σ. Παπαρήγα (ως ΚΚΕ έχουμε ανοιχτό λογαριασμό σχετικά με την ιστορία και τη δράση του Ν. Ζαχαριάδη) 31/3/2004 στην εκδήλωση (Η καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη).

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ με τις παρακάτω παρατηρήσεις και προτάσεις

Σελ. 24.

Σε μεγάλο βαθμό βαραίνει το γεγονός ότι λαϊκές δυνάμεις που βρίσκονται σε πορεία διεργασίας συνειδήσεων δεν έχουν απεγκλωβιστεί από το βάρος που ασκεί ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν αποφάσεις του Κόμματος για τον απεγκλωβισμό ριζοσπαστικών και αγωνιστικών εφεδρειών που εμείς τα μέλη του Κόμματος δε δουλέψαμε ικανοποιητικά και πρέπει ακόμα να πούμε ότι εμπόδιο για τον απεγκλωβισμό, για την επαφή, επικοινωνία, διάλογο, συνεργασίες και συμμαχίες είναι ο εγωισμός, ο φανατισμός, οι υπερκομμουνιστές και οι υπερεπαναστάτες.

Σελ. 26

Το 16ο Συνέδριο αποφάσισε την αναδιάταξη δυνάμεων και ΚΟΒ, ώστε να συγκεντρωθούν και να δράσουν όλες οι δυνάμεις προσανατολισμένα στην εργατική τάξη, στους κλάδους, στα εργοστάσια. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί εκεί που υπάρχουν οι ανάλογες συνθήκες στις πόλεις. Εκείνο που πρέπει να επισημάνω είναι ότι η ύπαιθρος δεν είναι οχυρωμένη ιδεολογικά και πολιτικά εγκαταλειμμένη, δε λειτουργούν οι κομματικές και αντιστασιακές οργανώσεις, δεν υπάρχει η κινητήρια δύναμη (κοινωνική κινητικότητα).

Να οργανώσουμε σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό και δήμο τους κομματικούς πυρήνες.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν πόσο δυνατοί είμαστε στην ύπαιθρο.

Συνοπτικά προτάσεις

Κύριο και βασικό καθήκον είναι να ισχυροποιήσουμε, να δυναμώσουμε, να ενισχύσουμε την ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική δουλιά σε όλους τους τομείς.

Να υπάρχει κριτική και αυτοκριτική, το οξυγόνο του Κόμματος.

Οχι αυτοϊκανοποίηση και επίδειξη, αλλά να δουλέψουμε αποτελεσματικά για ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Τι Κόμμα θέλουμε

Μαρξιστικό λενινιστικό. Ενα Κόμμα χωρίς επιδείξεις, χωρίς εγωισμό και φανατισμό και χωρίς αναθεωρητές. Ενα Κόμμα που θα εφαρμόσει μια τακτική ελκυστική, πειστική με προοπτική στο μέλλον.Ενα Κόμμα που να μπορεί να συσπειρώσει γύρω του όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και φορείς. Ενα Κόμμα όπου να υπάρχει κριτική και αυτοκριτική για τα λάθη και τις αδυναμίες. Ενα Κόμμα που αυστηρά θα εφαρμόσει το καταστατικό του για την ανάδειξη και τοποθέτηση των στελεχών. Κοινωνική Κινητικότητα (η ιδιότητα του ικανού να κινεί και να κινείται).

Γιώργος Κατσής

Μέλος του ΚΚΕ από το 1948

Είμαι ψηφοφόρος του Κόμματός σας.

Θα ήθελα να σας δω περισσότερο ανοιχτούς και ευέλικτους.

Επειδή αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, σπεύδω να διευκρινίσω ότι δε θέλω να αποκτήσετε την αντιφατικότητα και τα ελαττώματα του «Συνασπισμού», ούτε να παρεκκλίνετε από την Αριστερά.

Θα ήθελα π.χ., από εσάς να μη θυμίζετε εκκλησία όταν, όπως αυτή, ασκείται κριτική (εκείνη ζητάει συγνώμες), π.χ. στην Κίνα ετεροχρονισμένα.

Ακόμα θα ήθελα να αποκηρύξετε το λεγόμενο «υπαρκτό σοσιαλισμό», αφού στην πράξη αποδείχτηκε ανύπαρκτος και να συνεχίσετε περισσότερο πιστευτοί πλέον, για την πραγματική του ύπαρξη.

Φιλικά

Βαρυπάτης Μάνος

Εγινα μέλος του ΚΚΕ από 22 χρόνων, το 1945.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έκαμα καμιά διακοπή από την κομματική επαναστατική δράση, παρότι κατά καιρούς υπήρξαν διαταραχές μέσα στο κόμμα, ακόμα και την περίοδο της δικτατορίας.

Ο χρόνος με δικαίωσε ότι είμαι σε σωστό δρόμο, το δρόμο της ταξικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης - είμαι τώρα 82 χρόνων.

Η πείρα μου είναι πλούσια από την ταξική πάλη, κράτησα ό,τι θετικό πέρα από συναισθηματισμούς, φιλίες και άλλα αρνητικά που παρουσιάζει η κοινωνία στο διάβα της καπιταλιστικής πορείας.

Τέλος, το πιο θετικό απ' όλα τα στοιχεία της κομματικής μου πορείας αποδείχτηκε το ότι δεν έμεινα έξω από την κομματική δράση.

Μερικοί σ. έχουν τη γνώμη ότι μπορεί να ασπάζονται τις αρχές του ΚΚΕ, αλλά να σέρνουν μαζί τους και απόψεις όπως: Εχω το δικαίωμα να κάνω την κριτική μου σε χώρους έξω από το Κόμμα, σε μαγαζιά, συγκεντρώσεις ή όπου αλλού, να λέω τις αντιρρήσεις μου, με στόχο να βοηθήσω το κόμμα από τα λάθη του και εκεί βλέπεις λογιών, λογιών απόψεις, που όχι μόνο δε βοηθάνε το Κόμμα αλλά τον ταξικό αντίπαλο. Εκεί έρχεται σ' αντίθεση με τις αρχές του Κόμματος και το μόνο που βγαίνει, οι σ. αυτοί είναι να μένουν εκτός Κόμματος και ενάντια στο Κόμμα.

Ο συναισθηματισμός είναι μια μεγάλη πληγή των κομματικών μελών, ξεχνώντας τους αγώνες που έκαμαν στην επαναστατική διαδρομή τους.

Πιο πολύ, σ., αρνούνται να πάρουν δουλιά στην πρακτική δράση και γράφουν βιβλία από τη δράση τους, με στόχο από τη μια μεριά να ενημερώσουν τους σ. που μπαίνουν μπροστά στη δράση, αλλά και να δυναμώσουν και τα προσωπικά τους οικονομικά. Εδώ γίνεται και αποπροσανατολισμός, γι' αυτό πολλοί σ. έρχονται σε σύγκρουση με τις αρχές και με την επιμονή τους να μένουν έξω από το Κόμμα.

Σύντροφοι, πολλά μπορούσαμε να πούμε γι' αυτές και άλλες αδυναμίες, που πολλούς συντρόφους και συναγωνιστές κρατούν εκτός δράσης.

Αυτό το πείσμα είναι μεγάλη πληγή που κρατάει όλο το κίνημα ακόμα πίσω και μπροστά στο συνέδριό μας πρέπει να δούνε όλοι αυτοί οι σ. τη ζωή τη δική μας, των παιδιών μας και των γενιών που έρχονται πίσω μας.

Με την ευκαιρία του 17ου Συνεδρίου, πέρα από τον κόσμο που περπάτησε στην πορεία του Αγώνα για μια καλύτερη ζωή στον πλανήτη.

Ολα τα κοινωνικά στρώματα, αγρότες, γυναίκες, μαθητές, κληρικοί, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, οι πάντες πρέπει να ασχοληθούν με τις Θέσεις του Συνεδρίου του Κόμματος, να μπουν μέσα στη δράση μέσω των φορέων που συνεχίζουν την πάλη τους για την ανατροπή της καπιταλιστικής πολιτικής, για να φτιαχτεί με τη δράση όλων μας η πολιτική για μια κοινωνία της Ειρήνης, της Προόδου και του Σοσιαλισμού.

Κώστας Σπυρόπουλος

Ν. Ιωνία

Σύντροφοι,

Η πίστη στα ιδανικά είναι το πρωταρχικό στοιχείο για κάθε αγώνα. Η εμπιστοσύνη στους συναγωνιστές και στους ηγέτες είναι εξίσου απαραίτητη, αν όχι η πρώτη δύναμη για κάθε συνέχεια.

Στις Θέσεις του ΚΚΕ για το Συνέδριο στο κεφάλαιο 8, σημειώνεται:

«...Μετά την προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης».

Είναι απαράδεκτος ένας τέτοιος ορισμός για ό,τι αναφέρεται. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για προσωρινότητα, είναι μεγάλο το πισωγύρισμα. Για ποια νίκη αναφέρεται, του ιμπεριαλισμού; Εδώ παραφράζοντας το σύνθημα θα πούμε. Ενας είναι ο εχθρός, ο συγκεντρωτισμός. Ο συγκεντρωτισμός που ελαχιστοποίησε τη δημοκρατία και ευνόησε τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και απενεργοποίησε τη συλλογικότητα.

Ο σωστός όρος είναι κατάρρευση.

Στο κεφάλαιο 33 σημειώνεται: «...Συνεχίζονται οι προσπάθειες να βγουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα... Θα γίνουν μελέτες...». Και έχουν περάσει σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Είναι γνωστές οι αιτίες. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στον κόσμο είναι εμφανέστατος και ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπαίνει κάτω από το χαλί ή στη λήθη. Το συντομότερο να συγκληθεί ένα Συνέδριο με αυτό το θέμα και για τη διόρθωση της πορείας να διαφοροποιηθεί η ιδεολογική και οργανωτική βάση του αγώνα του Κόμματος. Μιας τέτοιας μορφής αποτυχία δεν επιδέχεται καθυστέρηση. Τι άλλο θα πρέπει να συμβεί για να δούμε τα ιδεολογικά λάθη και τις οργανωτικές τρύπες που οδήγησαν στην εχθρότητα τους λαούς των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού; Για ό,τι καλύτερο είχε κατακτήσει ο άνθρωπος;

Να γίνουν διαφοροποιήσεις, αλλαγές και στο δικό μας Κόμμα, όπου θα διασφαλίζεται η δημοκρατία, η συλλογικότητα, στην ευθύνη και την πράξη, περισσότερη εξουσία στη βάση, νέες μορφές λειτουργίας και πνεύμα συνεργασίας με άλλες δυνάμεις.

Η προηγούμενη πορεία δεν ήταν η καλύτερη, με μόνη ευθύνη των ηγεσιών. Καιρός να αλλάξει αυτό. Ο καιρός έφερε νέες καταστάσεις, η τεχνολογία άλλαξε, οι απαιτήσεις όμως είναι οι ίδιες, ο τρόπος διεκδίκησής τους πρέπει να αλλάξει και αυτό θα το βρει η βάση.

Συντροφικά

Νίκος Μαθιουδάκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ