ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Πανστρατιά ενάντια στην κυβερνητική επίθεση

Motion Team

Χαρακτηριστικά πανστρατιάς ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή εκδηλώνεται και με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, παίρνει μέρα με τη μέρα ο αγώνας των εργαζομένων, των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στη χώρα. Δίνουν αγώνα όχι μόνο ενάντια στην παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ενάντια στο ήδη εξοντωτικό ωράριο που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα ταξικά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη. Ταυτόχρονα, σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και μικρούς εμπόρους οργανώνουν την αντίστασή τους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την κυβέρνηση και το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Αθήνα

Η συγκέντρωση την ημέρα της απεργίας των εργαζομένων έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, στον πεζόδρομο της Ερμού (Ερμού και Βουλής), αύριο Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα. Μετά το τέλος του ΔΣ θα ακολουθήσει πικετοφορία στην Ερμού. Καθημερινά, τα σωματεία του κλάδου οργανώνουν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Για σήμερα, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί εξόρμηση στην επιχείρηση «ΜΑΚΡΟ», τα «ΒΙΛΑΤΖ ΠΑΡΚ», και το σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΦΟΥΡ». Στην κατεύθυνση της πλατιάς ενημέρωσης και συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ εξορμούν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Σήμερα, εξορμήσεις θα γίνουν στην Ηλιούπολη, τη Δάφνη και το πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στην Πατησίων.

Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία προετοιμασίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη στις 8 το βράδυ στη συμβολή των Τσιμισκή με Αριστοτέλους, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Καθημερινά, συνδικαλιστές των σωματείων που συνδιοργανώνουν την κινητοποίηση, πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις στα καταστήματα του κέντρου και της περιφέρειας. Παράλληλα με τη δουλιά για την επιτυχία της συγκέντρωσης, τα μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων δίνουν τη μάχη και για την επιτυχία της απεργίας. Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, με απόφασή της, καλεί τους λογιστές που εργάζονται σε εμπορικά καταστήματα, να πάρουν μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην 24ωρη απεργία.

Σήμερα, συνδικαλιστές θα περιοδεύσουν στα καταστήματα της οδού Εγνατίας και στα καταστήματα του Μασούτη, και της Καρφούρ - Μαρινόπουλος, στο κέντρο και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο εμπόριο στέκονται και οι νέοι του ΠΑΜΕ, που με δικές τους πρωτοβουλίες ενημέρωσης παλεύουν για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου. Χτες βράδυ με πρωτοβουλία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε πανεξόρμηση στα καταστήματα της Καλαμαριάς που ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση ενημέρωσης για τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εμπορικού κεφαλαίου που υπηρετούνται από τα σχέδια απελευθέρωσης του ωραρίου.

  • Στην Πάτρα, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων και η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων καλούν σε κοινή σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο, στα γραφεία του ΠΑΜΕ, για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του κοινού αγώνα.
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο για το θέμα του ωραρίου.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους

Με πρωτοστάτη την ΟΒΣΑ, σωματεία και συνδικαλιστές καλούν τους ΕΒΕ της Αθήνας να κλείσουν τα μαγαζιά τους στις 7 Φλεβάρη

Με το σύνθημα «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών» οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας, που δεν έχουν σκοπό να θυσιαστούν στο όνομα της μονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ορθώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα και συμπορεύονται με τους εργαζόμενους. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους και σωματεία επιβεβαιώθηκε το αγωνιστικό κάλεσμα για τις 7 του Φλεβάρη, με κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος συνόψισε στην τοποθέτησή του τις βασικές αντιθέσεις και θέσεις του αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Επισήμανε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός ωραρίου, το οποίο απαιτούν τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Υπενθύμισε την αρνητική εμπειρία για τους μικρούς ΕΒΕ από το ισχύον ωράριο των 75 ωρών, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αντίθεση με τα μεγαθήρια που τους ανταγωνίζονται. Τόνισε ότι η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι σταθερή επιδίωξη κεφαλαίου - κυβέρνησης, καθώς και ότι η επίθεση στο ωράριο είναι ένα μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι ΕΒΕ. Ασκησε σκληρή κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που επιμένουν, παρά την πίεση χιλιάδων ΕΒΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα, στη λογική της διαβούλευσης με την κυβέρνηση.

Εμφαση στην ανάγκη ενεργοποίησης όσο γίνεται περισσότερων ΕΒΕ, έδωσε ο Δ. Φέτσης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και στέλεχος της ΔΗΚΕΒΕ, που επικρότησε την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με την πολιτική της ενάντια στους ΕΒΕ. Με τον γνωστό, δυναμικό του τρόπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χ. Τριάντης έδωσε «μαθήματα» αγωνιστικότητας, πείσματος και αταλάντευτης αποφασιστικότητας στη διεκδίκηση λύσεων όχι μόνο για το ωράριο, αλλά γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ. Στάθηκε επίσης στις επιπτώσεις από τη στρατηγική της Λισαβόνας, που επιβάλλει την πολιτική που ασκείται.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Γ. Κομνηνός, συνδικαλιστής από τους ιδιωτικούς υπάλληλους. Μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχει να δημιουργηθεί και να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση ένα ισχυρό, κοινό μέτωπο πάλης. Εντόπισε τα σημεία που ενώνουν τους εργαζόμενους με τους μικρούς ΕΒΕ και μίλησε για τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Αιχμή του δόρατος» των διεκδικήσεων των ΕΒΕ στη συγκέντρωση της Δευτέρας είναι η μείωση του σημερινού ωραρίου στις 48 ώρες το περισσότερο, νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, ενίσχυση των μικρών ΕΒΕ, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο για τους εργαζόμενους και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ο θαυμαστός κόσμος ... των «αλυσίδων»

Τις μεσαιωνικές συνθήκες που βιώνουν στα μεγάλα καταστήματα κατήγγειλαν οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά και ομόφωνα στρατεύτηκαν στην απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία στις 7 Φλεβάρη αποφάσισαν ομόφωνα και οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων που έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Και η απόφασή τους αυτή δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Την επιβάλλουν η άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν και οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά από το ήδη εξαντλητικό ωράριο εργασίας, αλλά και η παραπέρα απελευθέρωσή του, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Η οποία συνεχίζει το εκτρωματικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό των πολυεθνικών, που για τους εργαζόμενους του κλάδου σημαίνει πλέον βιολογική εξόντωση, ενώ για τα μικρομάγαζα «λουκέτο».

Η εικόνα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση από τα όσα βιώνουν στα καταστήματα, σε πολλές των περιπτώσεων θύμιζε άλλες εποχές, ακόμα και προμεσαιωνικές!

Στα καταστήματα της πολυεθνικής παιχνιδιών «ΤΖΑΜΠΟ» η λέξη ωράριο είναι άγνωστη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η δουλιά είναι 12ωρη, 9 το πρωί με 9 το βράδυ. Ενώ κατά τις ημέρες των γιορτών διαρκεί από τις 9 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα! Και βέβαια όλα αυτά χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες! Και όχι μόνο αυτό, όσες γυναίκες μείνουν έγκυες απολύονται!

Εξαντλητικά είναι τα ωράρια χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και στην αλυσίδα φαστ φουντ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ», αλλά και στα πολυκαταστήματα «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», ενώ το 40% των εργαζομένων είναι με μερική απασχόληση. «Υποτίθεται - λέει μία εργαζόμενη - ότι δουλεύουμε 4ωρο, όμως μας απασχολούν 7 και 8 ώρες, αλλά οι αποδοχές είναι του 4ωρου»! Τα όρια της εξάντλησης αγγίζουν και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» και «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ». Βέβαια, σε όλα αυτά να προστεθεί το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί παντού, που φτάνει μέχρι το σημείο οι εργαζόμενοι προκειμένου να μη χάσουν τη δουλιά τους να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα πλαστά χαρτονομίσματα που θα βρεθούν στο ταμείο τους, όπως γίνεται στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»!

Η πρόεδρος του σωματείου Κ. Κυριακοπούλου έθεσε τα πράγματα ξεκάθαρα στους εργαζόμενους. «Αυτό που κρίνει τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης είναι οι αγώνες και οι συσχετισμοί δύναμης. Από εμάς λοιπόν εξαρτάται, στο χέρι μας είναι να αποκρούσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα». Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν αγωνιστικά στο σωματείο και να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία, αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους «τους φυσικούς συμμάχους της εργατικής τάξης» όπως είπε να συστρατευτούν. Κατήγγειλε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία, το ΕΚΠ και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη οι εργαζόμενοι του Πειραιά από όλους τους κλάδους που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (καπνεργάτες, μεταλλεργάτες, ναυτεργάτες, ναυτιλιακοί υπάλληλοι) να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο για να την αναχαιτίσουν.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ ο Νίκος Ξουράφης, ο γραμματέας του ΕΚΠ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μιχάλης Νουφαρίτσης, ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος μέλος της διοίκησης του ταξικού Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου και αντιστασιακός Κώστας Ξένος.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα πάλης για το ωράριο

Απαιτεί ωράριο 48 ωρών και καλεί τα σωματεία μέλη της σε πολύμορφο αγώνα από τις 7 Φλεβάρη

Ημέρα έναρξης αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το σύνολο των Συλλόγων - μελών της κήρυξε την 7η Φλεβάρη η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων. Στο ψήφισμά της για το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «η σοβαρότητα του θέματος δεν αποκλείει καμία μορφή αγωνιστικής εκδήλωσης. Οι συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, ο αποκλεισμός των εισόδων των μεγαλοκαταστημάτων, οι συνελεύσεις σε οδικές αρτηρίες και κάθε άλλη μορφή αγώνα, στο βαθμό που θα χρειαστεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί».

Σχετικά με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για εθνικό ωράριο, περαιτέρω διεύρυνση από τους νομάρχες, διεύρυνση των ωρών λειτουργίας τις Κυριακές σε πολυχώρους, γήπεδα, τουριστικές περιοχές, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «αποτελούν νέα προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ολοκληρωτικής, απόλυτης και πλήρους απελευθέρωσής του». Χαρακτηρίζει επίσης «έωλα και ψευδεπίγραφα» τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για δήθεν αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, διευκόλυνση των καταναλωτών.

Η ΟΕΣΒΔΕΝ θεωρεί ότι «η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου θα επιφέρει βιολογική εξόντωση, αύξηση των λειτουργικών εξόδων, στέρηση του δικαιώματος για κοινωνική δραστηριότητα, κλείσιμο μικρών καταστημάτων, εργασιακές παρανομίες, ανατροπές της οικογενειακής συνύπαρξης». Προσθέτει ότι «τα εμπορικά μεγαλοκαταστήματα ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, καθιστούν ομήρους τους εργαζόμενους, μετατρέπουν σε καθεστώς την εκμετάλλευση». Επίσης, θεωρεί αρνητική την «"ψύχραιμη" στάση και την επίπονη και επίμονη προσπάθεια του προεδρείου της ΕΣΕΕ και της πλειοψηφίας του ΔΣ για υποβάθμιση του θέματος και για αποπροσανατολισμό των συναδέλφων».

Η Ομοσπονδία - μεταξύ άλλων - τάσσεται υπέρ ωραρίου 48 ωρών, ζητά να σταματήσει η κυβερνητική επιχείρηση διεύρυνσης των τουριστικών περιοχών, κατάργηση όλων των μορφών μερικής απασχόλησης των εργαζομένων, περιορισμό της ασύδοτης λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πάνω απ' όλα ο ανταγωνισμός...

Οι νόμοι της αγοράς και ο ανταγωνισμός, θα καθορίσουν και το ωράριο των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του χτες, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματός του, ήταν ξεκάθαρος...

«Σε ό,τι αφορά το ωράριο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργεί η αγορά, πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου... ενδιαφέρθηκε και για «τα δικαιώματα των εργαζομένων» που όπως είπε «πρέπει, επίσης, να διασφαλιστούν, να μην ποδοπατούνται με την οποιαδήποτε ρύθμιση», αλλά σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού»...

Τα αιτήματα της απεργίας

Οι εργαζόμενοι με την απεργία τους διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα. Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων - όχι πάνω από 48 ώρες λειτουργίας. 35ωρο - 7ωρο - 5θήμερο. Κατάργηση ωρομισθίου και μερικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλιά. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ βασικό μισθό - 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση στον «Ακάδημο»

Πλατιά ανοιχτή και μαζική σύσκεψη διοργανώνει τη Δευτέρα 7 του Φλεβάρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, όπου θα αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέχρι την Πρωτομαγιά.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη να πάρουν μέρος και να συζητήσουν το πρόγραμμα δράσης. Η σύσκεψη θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) στις 6 μ.μ.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η δράση των εργαζομένων μπροστά στην ένταση της εργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Οι ταξικές δυνάμεις να παρέμβουν και να κινητοποιήσουν ευρύτερες εργατικές δυνάμεις στα βασικά μέτωπα πάλης, στο ωράριο, στις απολύσεις, στην ακρίβεια και στη λιτότητα, στις συλλογικές συμβάσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ