Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους

Με πρωτοστάτη την ΟΒΣΑ, σωματεία και συνδικαλιστές καλούν τους ΕΒΕ της Αθήνας να κλείσουν τα μαγαζιά τους στις 7 Φλεβάρη

Με το σύνθημα «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών» οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της Αθήνας, που δεν έχουν σκοπό να θυσιαστούν στο όνομα της μονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ορθώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα και συμπορεύονται με τους εργαζόμενους. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους και σωματεία επιβεβαιώθηκε το αγωνιστικό κάλεσμα για τις 7 του Φλεβάρη, με κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 το πρωί.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος συνόψισε στην τοποθέτησή του τις βασικές αντιθέσεις και θέσεις του αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Επισήμανε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός ωραρίου, το οποίο απαιτούν τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Υπενθύμισε την αρνητική εμπειρία για τους μικρούς ΕΒΕ από το ισχύον ωράριο των 75 ωρών, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αντίθεση με τα μεγαθήρια που τους ανταγωνίζονται. Τόνισε ότι η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι σταθερή επιδίωξη κεφαλαίου - κυβέρνησης, καθώς και ότι η επίθεση στο ωράριο είναι ένα μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι ΕΒΕ. Ασκησε σκληρή κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που επιμένουν, παρά την πίεση χιλιάδων ΕΒΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα, στη λογική της διαβούλευσης με την κυβέρνηση.

Εμφαση στην ανάγκη ενεργοποίησης όσο γίνεται περισσότερων ΕΒΕ, έδωσε ο Δ. Φέτσης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ και στέλεχος της ΔΗΚΕΒΕ, που επικρότησε την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με την πολιτική της ενάντια στους ΕΒΕ. Με τον γνωστό, δυναμικό του τρόπο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χ. Τριάντης έδωσε «μαθήματα» αγωνιστικότητας, πείσματος και αταλάντευτης αποφασιστικότητας στη διεκδίκηση λύσεων όχι μόνο για το ωράριο, αλλά γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ. Στάθηκε επίσης στις επιπτώσεις από τη στρατηγική της Λισαβόνας, που επιβάλλει την πολιτική που ασκείται.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Γ. Κομνηνός, συνδικαλιστής από τους ιδιωτικούς υπάλληλους. Μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχει να δημιουργηθεί και να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση ένα ισχυρό, κοινό μέτωπο πάλης. Εντόπισε τα σημεία που ενώνουν τους εργαζόμενους με τους μικρούς ΕΒΕ και μίλησε για τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Αιχμή του δόρατος» των διεκδικήσεων των ΕΒΕ στη συγκέντρωση της Δευτέρας είναι η μείωση του σημερινού ωραρίου στις 48 ώρες το περισσότερο, νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής, ενίσχυση των μικρών ΕΒΕ, 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο για τους εργαζόμενους και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα (2005-07-20 00:00:00.0)
Στις 18 Απρίλη όλοι στους δρόμους (2005-04-06 00:00:00.0)
«Θα αντιπαλέψουμε αγωνιστικά την "απελευθέρωση"» (2005-01-12 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα και συνέπεια (2004-06-25 00:00:00.0)
Θεσμοθέτηση ανθρώπινου ωραρίου ζητούν οι ΕΒΕ (1997-09-03 00:00:00.0)
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της ΟΒΣΑ (1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ