Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
Τσακίζει νέους και γυναίκες

Στα 19 εκατομμύρια έφθασαν οι άνεργοι στην «Ευρώπη των 25» το Δεκέμβρη του 2004, ενώ στην Ευρωζώνη (δηλαδή, στις χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ) η ανεργία φθάνει, για το ίδιο διάστημα, τα 12,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Γιουροστάτ. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας είναι 8,9% για την Ευρωζώνη (από 8,8% το μήνα Νοέμβρη), ενώ για την «Ευρώπη των 25» παρέμεινε σταθερό στο 8,9%.

Για άλλη μια φορά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι γυναίκες και οι ηλικίες κάτω των 25 ετών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας των αντρών είναι 7,9% και των γυναικών 10,1% ενώ το ποσοστό ανεργίας σε ηλικίες κάτω των 25 φθάνει το 17,3% και σε ηλικίες άνω των 25 το 7,8% (τα προαναφερόμενα ποσοστά αφορούν στην Ευρωζώνη).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι έρευνες της Γιουροστάτ γενικότερα για την απασχόληση γίνονται μεταξύ των ηλικιών 15-74 ετών. Δηλαδή, θεωρεί ότι όσοι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία πρέπει να εργάζονται και μετέπειτα ερευνά ποιοι από αυτούς είναι άνεργοι και ποιοι όχι. Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία μετράει ήδη τον εργάσιμο βίο έως και τα 74 χρόνια αποκαλύπτει πόσο παραμύθι είναι οι διαβεβαιώσεις και της σημερινής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Υπενθυμίζεται πως ήδη από τους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης ο χρόνος εξόδου στη σύνταξη έχει φτάσει στα 67 χρόνια (65 προβλέπουν οι νόμοι Σιούφα και 2 χρόνια δίνεται παράταση μέσα από τα «κίνητρα παραμονής στην εργασία» που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ