Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης της ΟΒΣΑ

Το ασφαλιστικό, το ωράριο, τα πολυκαταστήματα και το συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, όπου τονίστηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, τη μόνη που μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές που οδηγούν καθημερινά σε αδιέξοδο τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των επαγγελματοβιοτεχνών για την αποσάθρωση στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα με τις κατευθυντήριες εντολές των Βρυξελλών. Τα μηνύματα που μεταφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι μηνύματα αγανάκτησης για τις τελευταίες αυξήσεις ύψους 12% στις ήδη επιβαρυμένες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ καταγγέλθηκαν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με εντολή του Διευθυντηρίου της ΕΕ, για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, για κατάργηση των επιδομάτων βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, περικοπή των επιχορηγήσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες, μείωση των συντάξεων από τα επικουρικά ταμεία, περικοπή του κοινωνικού πόρου με σταδιακή κατάργησή του. Στα πλαίσια της δυναμικής αντίστασης στις δρομολογούμενες ρυθμίσεις, εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα, η οποία θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΤΕΒΕ και στη συνέχεια θα οργανώσει άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σχετικά με τα πολυκαταστήματα καταγγέλθηκε ότι κυβέρνηση - πολυκαταστήματα και ΕΕ χρησιμοποιούν το ωράριο ως ένα από τα βασικά τους όπλα για την επιτυχία του στόχου τους, που είναι η εξόντωση του 40 - 45% των ΜΜΕ. Ειδικότερα, καταγγέλθηκε η τελευταία κατάπτυστη συμφωνία των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου για το ωράριο, με την οποία στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της προστασίας των εργαζομένων και των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων και παραμένει πολύ μακριά από τα αιτήματά τους για ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Η ΟΒΣΑ αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εκστρατεία ενημέρωσης, τόσο των ΕΒΕ όσο και των καταναλωτών, για τους στόχους και τα αποτελέσματα του ωραρίου λειτουργίας που επιδιώκουν τα πολυκαταστήματα και να διοργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις από κοινού με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Εκτιμώντας το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, το ΔΣ της ΟΒΣΑ υπογράμμισε ότι, ενώ τονίστηκαν τα προβλήματα, ήταν μακριά από τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις πραγματικές ανάγκες για ένα συνέδριο ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου. Ετσι, υπογραμμίστηκε, το βάρος θα πρέπει να ριχτεί στην ανάπτυξη στη βάση ενός συνδικαλιστικού κινήματος με αντιμονοπωλιακή, αγωνιστική κατεύθυνση, ικανού να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση και τις ασκούμενες πολιτικές.

Σ' αυτά τα πλαίσια η ΟΒΣΑ έθεσε πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Δίμηνο πρόγραμμα καμπάνιας για ενημέρωση και ανάλυση των προβλημάτων αλλά και των πραγματικών αιτίων που τα δημιουργούν, τονίζοντας την ανάγκη για δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες, ενάντια στη λαίλαπα των κατευθύνσεων της ΕΕ, μακριά από την ηττοπάθεια ενός κομματιού της βάσης, που έντεχνα καλλιεργείται από κάποιους συνδικαλιστές.
  • Οι ενέργειες για το ωράριο εντάσσονται σ' αυτό το πρόγραμμα και πρέπει να πάρουν πανελλαδικό χαρακτήρα.
  • Η ΓΣ της ΟΒΣΑ να πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάη και εκεί οι σύνεδροι να μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις ενέργειες αυτές και τις διαθέσεις της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ