Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η κρίση δεν ανησυχεί τους Ελληνες επιχειρηματίες

Μπορεί το βιοτικό επίπεδο του βουλγαρικού λαού να μειώνεται, όμως οι δουλιές και τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων πάνε καλά

Χρυσές δουλιές κάνουν οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη γειτονική Βουλγαρία. Η κρίση που μαστίζει τη Βουλγαρία - η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στα παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων για το ξαναμοίρασμα των αγορών - όχι μόνο δεν έθιξε τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά όπως φαίνεται τα διεύρυνε. Αυτό προκύπτει από όσα μετέδωσε από τη Σόφια ο ανταποκριτής του "Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων" (ΑΠΕ), με αφορμή συνέντευξή Τύπου εκπροσώπων Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Βουλγαρίας δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι παρά την οικονομική κρίση και τη δραστική μείωση του βιοτικού επίπεδου των Βουλγάρων, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που αναπτύσσουν παραγωγική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, δε σκοπεύουν να αποχωρήσουν.Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεώργιος Τσαγγάρης,οι ελληνικές επενδύσεις υπερβαίνουν τα 120 εκατ. δολάρια και αποτελούν το 13% των συνολικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονται στις 350 (μεταξύ αυτών η "3Ε", η "Ιντρακόμ", η "Δέλτα", η "Τσιπίτα", η "Σταρ Φουντς" κλπ) και απασχολούνται σε αυτές 25.000 άτομα, ενώ άλλα 30.000 άτομα συνεργάζονται μαζί τους.

Επιχειρώντας μάλιστα να εξωραϊσει, την άγρια εκμετάλλευση του προσωπικού (Βούλγαροι) που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους οι Ελληνες επιχειρηματίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, ο κ. Τσαγγάρης, δήλωσε με νόημα: "Χωρίς καμιά εξαίρεση οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι από τους τοπικούς", συγκρίνοντας τους μισθούς της Βουλγαρίας με τους μισθούς στην Ελλάδα! Παράλληλα, τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών "3Ε", "Ιντρακόμ", "Δέλτα", "Τσιπίτα", "Σταρ Φουντς", αναφέρθηκαν αναλυτικά στη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δόθηκαν και στοιχεία από την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας, σύμφωνα με τα οποία, το 90% των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Βουλγαρία είναι καταναλωτικά, ενώ το 80 - 90% των βουλγαρικών εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι πρώτες ύλες. Λόγω της διάρθρωσής του το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Βουλγαρίας για το 1996 αναμένεται να είναι αρνητικό για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ο πρώτος πελάτης της Βουλγαρίας σε ξυλεία και ο δεύτερος έως τρίτος πελάτης σε μέταλλα, λιπάσματα και προϊόντα χημικής βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ