Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Κατακόρυφη πτώση 1,4 τρισ. δραχμές

Κατά 1,4 τρισ. δραχμές μειώθηκαν οι τοποθετήσεις ιδιωτών σε κρατικούς τίτλους διάρκειας μέχρι ενός έτους, το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1997 ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη των νομισματικών μεγεθών.

Το υπουργείο Οικονομικών, στο ενημερωτικό του σημείωμα, αποδίδει τις μειωμένες τοποθετήσεις στους βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους, μόνο στο γεγονός ότι υπήρξε στροφή των κατόχων κεφαλαίων σε άλλες μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, που άρχισε να εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους με τα ομόλογα διετούς διάρκειας (χωρίς τοκομερίδια). Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως η μείωση των τοποθετήσεων σε βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους οφείλεται και στη στροφή κεφαλαίων προς το Χρηματιστήριο,μετά τις συνεχείς μειώσεις του επιτοκίου των κρατικών τίτλων (βασικό επιτόκιο σήμερα 10,3% πριν τη φορολόγηση).

Η μείωση της απόδοσης των τοποθετήσεων σε κρατικούς τίτλους ώθησε τους κατόχους κεφαλαίων, αλλά και μικροαποταμιευτές στις πιο ριψοκίνδυνες αλλά και κερδοσκοπικές τοποθετήσεις των χρηματιστηριακών μετοχών και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Αλλωστε, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, εκδηλώθηκε η κερδοσκοπική χρηματιστηριακή έκρηξη που οδήγησε το Γενικό Δεικτή σε αύξηση κατά 52% το πρώτο δίμηνο του 1997, με αποτέλεσμα αρκετοί από εκείνους που αγόρασαν με την προσδοκία του εύκολου κέρδους, να χάσουν τα χρήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ