ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
Ακόμα ψάχνεις

πού είναι ο ιμπεριαλισμός;

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Ψάχναμεκαι μεις να βρούμε τι να σημαίνει άραγε αυτή η σπουδαία πρόταση για την καθιέρωση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», με την οποία μας πιπιλάνε διαρκώς τα μυαλά.

Και ήρθε επιτέλους η ΟΤΟΕ να την προσδιορίσει: 148 ευρώ!

Αυτή είναι η πρότασηγια τους άνεργους που θα διαγραφούν από τις λίστες ανεργίας - άρα θα χάσουν και το επίδομα-ξεφτίλα των 300 ευρώ - όταν θα αρνηθούν προσφορά εργασίας σε οίκο ανοχής. Δεν είναι ανέκδοτο, συνέβη ήδη στη Γερμανία (υπάρχει σχετικό άρθρο σε επόμενη σελίδα του «Ρ»).

Γιατί καταπώς λέει και ο αρμόδιος υπουργός, «τέρμα πια τα παράσιτα. Οι άνεργοι πρέπει να βγουν στο πέλαγος σαν αλανιάρες»!

Οτι οι λέξεις-έννοιες (δηλαδή, ο ίδιος ο πυρήνας της σκέψης του) που χρησιμοποιεί και ο σημερινός υφυπουργός μάς παραπέμπουν στο ανάλογο υπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που κυκλοφορούσε με κιλότες στο κεφάλι και επιδοτούσε τα σκυλάδικα ως «πολιτιστικά κέντρα» δεν είναι τυχαίο.

«Τίμιοι βιοπαλαιστές» στο χώρο του Τύπου, όπως χτες επί ΠΑΣΟΚ, έτσι και σήμερα επί ΝΔ θα βρεθούν αρκετοί για να υποστηρίξουν με πλήθος επιχειρημάτων τις απόψεις κάθε Γιακουμάτου.

Εμείς,ας κρατήσουμε τα στοιχεία: Μία, μόνο, εταιρία έβγαλε καθαρά κέρδη περισσότερα από όλο το χρήμα μιας ολόκληρης χώρας!

Αυτοί που πότισαν σταγόνα σταγόνα τα κέρδη, πρέπει να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με μισό κουλούρι τη μέρα.

Αυτή είναι η αύξηση στις συντάξεις, ενός ασφαλιστικού συστήματος στο οποίο οι «επενδυτές» δεν ακουμπάνε δεκάρα.

Επενδυτές που, με την άνεση ενός Παναγόπουλου, εγκαλούν τους Ακρίτες αυτής εδώ της πατρίδας γιατί τολμούν να καταγγέλλουν τις αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων.

Αυτά που γράφει ο Καρκαγιάννης ξεφεύγουν από τα όρια σχολιασμού από αυτήν εδώ τη στήλη. Τα καταγράφουμε απλώς ως ένα αισχρότατο δείγμα παραχάραξης από μια ραγιάδικη αντίληψη και ιστορικού ρεβανσισμού από εκείνο το «ρεύμα αριστερής σκέψης» που ποτέ δε χώνεψε πως η εργατική τάξη της χώρας ακριβώς γιατί υπήρχε ως πρωτοπορία της το ΚΚΕ έκανε εκείνη την έφοδο στους ουρανούς. Αυτό το φάντασμα θα κατατρύχει πολλούς ως και στο φέρετρο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΥΗΜΕΡΙΑ 148 ΕΥΡΩ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Σε ετήσια βάση τα περυσινά κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού ανήλθαν στα 25 δισ. δολάρια αντικατοπτρίζοντας το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του και ξεπερνώντας το ΑΕΠ χωρών όπως η Συρία» (η είδηση για τα κέρδη της «EXXON - MOBIL»/«Ρόιτερς»/«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Το δυστύχημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι πως τα 7 ευρώ που πρόκειται να πάρουν έρχονται μετά από μια θύελλα ανατιμήσεων σε βασικά είδη» (από το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»).

ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: «Ενα πρόγραμμα θέσπισης καθολικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων ελαχίστου εισοδήματος, θα κάλυπτε 6,4% του πληθυσμού (700.000 άτομα), θα είχε κόστος 269 εκατομμύρια ευρώ (0,23% του ΑΕΠ) και θα εξασφάλιζε ελάχιστο εισόδημα της τάξης των 148 ευρώ για ένα άτομο και 444 ευρώ (για ζευγάρι με 2 παιδιά) το μήνα» ( από μελέτη - πρόταση της ΟΤΟΕ/«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ: «Ολο και λιγότεροι καταναλωτές ευελπιστούν ότι οι αποταμιεύσεις τους θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, ενώ όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί» (από την έκθεση της ΕΕ για το οικονομικό κλίμα /«ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Η ΑΠΕΙΛΗ: «Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αρχίσει σύντομα να επιβραδύνεται αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να επιφέρουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ανελαστική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, προειδοποιεί νέα έρευνα οικονομολόγων της ΕΚΤ» («The Wall Street Journal»/ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Η ΑΝΕΣΗ: «Η καλύτερη εξυπηρέτηση φέρνει ευημερία, το κόμιστρο είναι η μία συνιστώσα και όχι η αποκλειστική που πρέπει να εξετάζουμε» (δήλωση του εφοπλιστή Παναγόπουλου στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ: «Η σχετικά νεότευκτη επιχείρηση - εγκαινιάστηκε το 2003 από τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη - αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια ύψους 49.796.000 ευρώ. Η οφειλή της προς το ΙΚΑ ύψους 18.000.000 ευρώ δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν κατέβαλε ποτέ τις εισφορές, ενώ το χρέος στη ΔΕΗ προσεγγίζει τα 60.000 ευρώ. Ταυτοχρόνως στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού επιδοτήθηκε με το ποσόν των 13.000.000 ευρώ» (τα στοιχεία για την εταιρία του Πουλιάδη στη Θήβα /«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίορκοι δικαστές - ντροπιασμένα ράσα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣΑΚΗΣ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΙΕΡΟΣ... ΜΥΛΟΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ με οσμή σκανδάλων

Η ΝΙΚΗ: Μυστικά και ψέματα

Ο ΛΟΓΟΣ: 12 ΜΕΤΡΑ για τη διαφθορά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ 12 ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΑΡΣΗΣ στη Δικαιοσύνη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 12 μέτρα για να προλάβουν τη σήψη!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα κάθαρσης στη Δικαιοσύνη

Η ΑΥΓΗ: Εκτακτα μέτρα στη Δικαιοσύνη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13 χρόνια κάλυπταν το κύκλωμα της διαφθοράς

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.371 νέες θέσεις

Η ΧΩΡΑ: 2.407 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΒΟΜΒΑ για συμβασιούχους

ΤΑ ΝΕΑ: Φιλοδώρημα 7 ευρώ αντί για αύξηση στο ΕΚΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Καθολική απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ για τη μικρομεσαία αγροτιά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ραγιάδικη παραχάραξη «Οι εκλογές στο Ιράκ, τηρουμένων των πολύ διαφορετικών αναλογιών, θυμίζουν λίγο τις δικές μας εκλογές του 1946 (...) Στο Ιράκ η στρατιωτική επέμβαση έχει τη μορφή ολοκληρωτικού πολέμου και απροκάλυπτης κατοχής. Στην Ελλάδα είχε τη μορφή συνεργασίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των αγγλικών, με εσωτερικές πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, με σκοπό την καταστολή εσωτερικής ανταρσίας (...) Την παραμονή των εκλογών της 5 Μαρτίου 1946 σημειώθηκε η επίθεση των ανταρτών στο Λιτόχωρο (...) Εκ των υστέρων το ΚΚΕ αναγνώρισε το κεφαλαιώδες σφάλμα που διέπραξε τον Μάρτιο του 1946 που και το ίδιο το οδήγησε στην καταστροφή αλλά και στον τόπο προξένησε μεγάλη ζημιά (...) Οι δυνάμεις που εναντιώνονται στην αμερικανική στρατιωτική επέμβαση φαίνεται ότι είναι αρκετά ισχυρές ακόμη και υπάρχει ο κίνδυνος να συντριβούν σε έναν παρατεταμένο πόλεμο. Μήπως έχουν κάθε συμφέρον να δεχθούν τη συνθηκολόγηση των "εκλογών";» (Ο Α. Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τίμιοι βιοπαλαιστές «Οι περισσότεροι οι οποίοι αναφέρονται σε αυτές (τις λίστες δημοσιογράφων) είναι άνθρωποι που εργάζονται κανονικά όπως όλοι οι εργαζόμενοι, αμείβονται σύμφωνα με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλώνουν τα εισοδήματά τους, φορολογούνται όπως όλοι οι εργαζόμενοι και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα» (το κύριο άρθρο στο «ΛΟΓΟ»).

Παράσιτα οι άνεργοι! «Ο ΟΑΕΔ δε δίνει έτοιμα ψάρια στον άνεργο αλλά θα τον μαθαίνει να ψαρεύει (...) δίνει την ευκαιρία στη νωθρή τσιπούρα του ιχθυοτροφείου να σπάσει τους κλωβούς της αδράνειας και να βγει "αλανιάρα" στο πέλαγος (...) η εποχή του παρασιτισμού μέσω της έτοιμης ιχθυοτροφής πέρασε ανεπιστρεπτί!» (τα σχόλια αποδίδονται στον υφυπουργό Εργασίας Γ. Γιακουμάτο /«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» Ρίζου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ