ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να τους ανταποδώσουμε τα δώρα!

Κάθε διεκδίκηση, έστω και το ελάχιστο των δικαιωμάτων, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί τρομοκρατία και να σταλεί στις ΗΠΑ (το αφεντικό) να δικαστεί. Οτιδήποτε απειλεί την οικονομική ευημερία των μεγαλοκαρχαριών και της κυβέρνησης, μία απεργία ή μία κατάληψη παραγωγικής μονάδας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομείο, αεροδρόμιο - λιμάνια) είναι τρομοκρατία και χρήζει αντιμετώπισης.

Και τώρα τα δώρα της κυβέρνησης. Αναλυτικά για κάθε υπουργείο έχουμε τα παρακάτω:

Ο πρωθυπουργός προσφέρει ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, απασχολησιμότητα, ενίσχυση της κερδοφορίας των κεφαλαίων. Ο Αλογοσκούφης έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό και έναν «αναπτυξιακό νόμο» που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Ο Παναγιωτόπουλος, υπουργός Απασχόλησης, δωρίζει στους μεγαλοβιομήχανους το πενιχρό επίδομα ανεργίας και 50 δισ. ευρώ του ΟΑΕΔ για «επιδότηση της ανεργίας», χαρίζοντας το 50% των οφειλών του κεφαλαίου στο ΙΚΑ κλπ. Ο Σιούφας, υπουργός Ανάπτυξης, δωρίζει έντιμη - ασύδοτη δηλαδή - αγορά από κερδοσκόπους που φούσκωναν τις τιμές, ενώ τώρα τις διπλασιάζουν νόμιμα.

Ο Λιάπης, των Συγκοινωνιών, ευελπιστεί να αλλάξει την αντίληψη για τις αστικές συγκοινωνίες την επόμενη 10ετία με 5 ΘΑ. Ο του Πολιτισμού ιδιωτικοποιεί τουριστικά μνημεία και επαναφέρει τα φρουτάκια για ενίσχυση του τζόγου. Ο της Γεωργίας προσφέρει ανανεωμένη ΚΑΠ που θα κάνει τους αγρότες πρωτευουσιάνους, στις ουρές των ανέργων. Ο της Δικαιοσύνης βγάζει όλους τους αγώνες άσκοπους και καταχρηστικούς και συνεχίζει με τα αγροτοδικεία, μαθητοδικεία του ΠΑΣΟΚ κλπ. Η υπουργός Παιδείας προσφέρει προσχηματικό στημένο διάλογο, εμπορευματοποιεί την παιδεία και μεθοδεύει ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρει ξενάγηση του Κοκού στα παλάτια του για να θυμηθούμε τα παλιά. Ο της Υγείας εμπορευματοποιεί την Υγεία, ΘΑ προσλάβει, λέει, νοσηλευτές, αυξάνει την τιμή των φαρμάκων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, πάλι, απελευθερώνει το ωράριο, το κάνει 12ωρο και καταργεί την κυριακάτικη αργία (γιατί το 'ριξαν στο ρεμπελιό οι εργάτες) και ισχυρίζεται ότι έτσι θα αυξηθεί η απασχόληση, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα (ενώ ικανοποιεί τις αξιώσεις και επιταγές του κεφαλαίου), καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αδιαφορώντας για το θανάσιμο πλήγμα για τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων και των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.

Από την άλλη, ο καπιταλισμός προσφέρει άφθονα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στους πληγέντες της ΝΑ Ασίας για να ξεπλύνει τη στάση του και τα ανομήματά του. Ενώ με τους πολέμους και τη φτώχεια που προκαλεί δημιουργεί τα εκατομμύρια θύματα.

Υστερα από τα τόσα δώρα και μεις πρέπει να τους το ανταποδώσουμε! Μπορούμε, γιατί είμαστε οι πολλοί και αδικημένοι, όλοι να ενταχθούμε και ενισχύσουμε τα ταξικά σωματεία, τους δημοκρατικούς φορείς, να ενισχύσουμε το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ. Να δημιουργήσουμε το Λαϊκό Μέτωπο.


Δ. ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ

Κοροϊδία κατ' εξακολούθηση

Οργιάζει η ακρίβεια στην αγορά όσο και η κυβερνητική υποκρισία. Οι ευχές για χαρούμενες γιορτές δεν ήταν αρκετές για να γεμίσουν το γιορτινό τραπέζι του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου. Μεγάλος συνωστισμός αγοραστών, πελατών, αλλά λίγοι ήταν αυτοί που ψώνιζαν γιατί όσο να τα μέτραγαν δεν έφταναν για να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι.

Κοροϊδία δηλαδή σε μας τους χαμηλόμισθους κατ' εξακολούθηση θα έλεγα, γιατί τα ίδια μας έλεγαν και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Και όλα αυτά για να καλύψουν τις βαριές ευθύνες τους για τους νόμους που ψήφισαν τα δύο κόμματα, για την «ελεύθερη οικονομία», ελεύθερη ασυδοσία δηλαδή, στην καταλήστευση του λαού από το μεγάλο κεφάλαιο, μεγαλέμπορους, εισαγωγείς, μονοπώλια.

Να σταματήσει αυτή η ταχτική του εμπαιγμού σε βάρος των συνταξιούχων και να μας δώσετε συντάξεις ικανές, που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια για να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας χωρίς στερήσεις, να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση, πως εμείς οι συνταξιούχοι μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα θα είμαστε πάντα στους δρόμους μέχρι να μας δώσετε αυτά που μας ανήκουν.

ΚΥΜΙΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αδιαφορία για την προστασία των κατοίκων

Στη Δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, απευθύνονται με επιστολή τους περί τους 180 κατοίκους Κολωνακίου - Θησείου σχετικά με τα «κέντρα αναψυχής» - κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως επονομάζονται - που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει περιοχές της Αθήνας, όπως το Θησείο, του Ψυρρή, το Κολωνάκι και μέρος του ιστορικού κέντρου και αναγκάζουν κατοίκους τους να εγκαταλείπουν τις περιοχές τους. Γράφουν ανάμεσα στα άλλα:

Ολα αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να υπάρχουν αλλά κάτω από προϋποθέσεις και ασφαλώς έξω από τα σπίτια, τις πολυκατοικίες και τις γειτονιές των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι δεν αναφερόμαστε σε μαγαζιά που έχουν δεθεί ιστορικά με τις γειτονιές και δεν έχουν ενοχλήσει τους πολίτες. Μαγαζιά όμως που ξεφυτρώνουν από το πουθενά και προκαλούν αγανάκτηση στους κατοίκους, πρέπει να μεταφερθούν σε εμπορικά κέντρα, σε εμπορικούς και πρώην βιομηχανικούς δρόμους, εκεί δηλαδή που δε δημιουργούν αισθητική, ηχητική, κυκλοφοριακή και οικιστική όχληση.

Αυτές οι ρυθμίσεις κατοχυρώνονται με τις Χρήσεις γης. Ενα τέτοιο ολοκληρωμένο Διάταγμα καταρτίστηκε, για την Αθήνα, το 1985 και υπογράφτηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο Αθηναίων. Ομως έπρεπε να υπογραφεί, στη συνέχεια, και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, υπογραφή που δεν μπήκε ποτέ και φθάσαμε στο σημερινό σημείο.

Οι υπογράφοντες θέτουν τη δήμαρχο Αθηναίων μπροστά στις ευθύνες της, επιτέλους, να μπει τάξη σε όλα αυτά.

Τώρα χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

Στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών παραμερίστηκαν τόσο σημαντικά θέματα και προβλήθηκαν θέματα του κλήρου που εξόργισαν το λαό. Την πρώτη θέση κατέχει ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο Παντελεήμων Αττικής και ο Θεσσαλιώτιδος Κουμαριανός Θεόκλητος. Λέχθηκαν πολλά, πέραν από δίκες και καταδίκες των προαναφερθέντων και ακούστηκαν πολλά μέτρα, ακόμη και νομοθετικά. Θεωρώ ότι αυτό που περισσότερο είναι αναγκαίο είναι να προβληθεί η αρχή του ΧΩΡΙΣΜΟΥ της Εκκλησίας από το Κράτος.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ

Σκοπευτήριο Καισαριανής

ΚΑΤΟΧΗ: Μία μπότα πηγαινοέρχεται στο χορταριασμένο μονοπάτι καταπατώντας τα φυτρωμένα αγριολούλουδα και τα μυρμήγκια που μαζί με τις μέλισσες, δίνουν με τον τρόπο τους το νόημα της ζωής σ' αυτή τη «μαύρη νύχτα».

Στη μοναξιά της σιωπής έρχονται τα φορτηγά με μικρές φλόγες, φλόγες ζωής, πεταμένες στα κασόνια τους, όπως όπως, εδώ, εκεί, αριστερά, δεξιά, κάτω, μα αυτές καίνε όρθιες ευθυτενείς, χωρίς ίχνος φόβου, ζεστές καθάριες μέχρι την τελευταία σταγόνα, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στο στόχο, «όλοι στο στόχο», ακούγεται μια φωνή. Ναι, οι φλόγες έγιναν στόχος. Μάτωσαν τα αγριολούλουδα. Κι αυτός ο τόπος, άγιασε από τιμιότητα, από ανθρωπιά.

Το πρωί ήρθαν οι μέλισσες και μέσ' την άκραν του... τόπου σιωπή, έτσι σιγά - σιγά, αθόρυβα, το κάτι απ' αυτόν το πήγαν πάλι, δεξιά - αριστερά, το πήγαν μακριά. Οι φλόγες έγιναν φωτιά, που φώτισε παντού, σκόρπισαν τη σκλαβιά, φύγαν οι βάρβαροι, ζωή - λευτεριά...

ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ: Οχι άλλα όπλα, όχι άλλοι στόχοι, όχι εδώ, σε τούτο τον τόπο, σε τούτα τα χώματα. ΦΥΓΕΤΕ, αφήστε μας να σκύψουμε για λίγο κρατώντας και την ανάσα μας, για ν' ακούσουμε καθαρά φωνή τιμιότητας, φωνή ανθρωπιάς, ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ...

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,

ένας Καισαριανιώτης

Πώς λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός...

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Η ανάμνηση των αδιάλειπτων αναφορών σας για ταπεινότητα, σεμνότητα, διαφάνεια, ευαισθησία, σεβασμό στους πολίτες και άλλα εύηχα με τα οποία επιτρέπεται στον πολίτη να ονειρεύεται, γίνονται εφιάλτες όταν δοκιμάσει να γευτεί την υλοποίησή τους. Η διαπίστωση είναι: Αδιαφορία, περιφρόνηση και ξεφόρτωμα του πολίτη, άσχετες απαντήσεις. Για παράδειγμα:

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υπόψη υφυπουργού κ. Αδάμ Ρεγκούζα. Σε επισήμανση αδικαιολόγητα λανθασμένης και κατάφωρα άδικης για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης - ξεφόρτωμα - ήταν η ίδια υπουργική απόφαση!

ΥΠΕΧΩΔΕ: ΣΧΩΠ, υπόψη υπεύθυνης κας Παππά: Μετά από πολύχρονες προφορικές και τηλεφωνικές ερωτήσεις για το χρόνο εξέτασης και έγκρισης υπαγωγής στο σχέδιο πόλης μιας περιοχής, η στερεότυπη απάντηση ήταν: τώρα είναι εκλογές, τώρα έχουμε Ολυμπιακούς, τον άλλο μήνα περνάει από ΣΧΩΠ κλπ., κλπ.

13.7.04 Ακολούθησε έγγραφο αίτημά μου με σύγχρονη κοινοποίηση στον κ. Σουφλιά. Ουδεμία απάντηση.

26.8.04 Ακολούθησε έγγραφη επανάληψη του ίδιου εγγράφου με τους ίδιους αποδέκτες. Νεκρική σιωπή - περιφρόνηση δηλαδή.

12ος/04. Επανάληψη αποστολής του ιδίου εγγράφου αιτήματος με τους ίδιους αποδέκτες αλλά και κοινοποίηση σε Σας τον ...ίδιο με αρ. πρωτ. 12337. Απάντηση καμιά.

Προσμένοντας εκδήλωση ενδιαφέροντος διεκδικώ την τιμή της απάντησής σας καθώς και μια συνάντηση μαζί σας.

Αλληλογραφία

Μεταλλίδη Ηλία: Πήραμε το γράμμα σας.

Μαντά Γιώργη. Λάβαμε την επιστολή σας για τις διαδηλώσεις.

Γ. Μαρνέρη. Λάβαμε το ποίημά σας.

Δ. Γουλόπουλο. Πήραμε την επιστολή - απάντησή σας στους συκοφάντες.

Θ. Λιλιακίδη. Πήραμε το γράμμα σας για τον Μπους και... το σκύλο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ