ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Με τη «βούλα» των Βρυξελλών η πριμοδότηση επιχειρήσεων

Η Κομισιόν ενέκρινε χτες το νόμο για τα επενδυτικά κίνητρα και - μαζί του - το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται με τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων

Εγκρίθηκε χτες από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών ο νέος αναπτυξιακός νόμος που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Με το νόμο αυτό - εκτός από τη γενναιόδωρη κρατική πριμοδότηση προς τους επιχειρηματίες για την τόνωση των επενδύσεων - η κυβέρνηση νομιμοποιεί και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με την πληρωμή ενός συμβολικού ποσού φόρου (3%) για τα κεφάλαια που θα «επαναπατριστούν» στην Ελλάδα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενέκρινε τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 που είχε κοινοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2004» και «χαρακτήρισε το καθεστώς ενισχύσεων που προβλέπεται από αυτόν συμβατό με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στο «διά ταύτα», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προαναγγέλλει πως τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν από το υπουργείο οι υπουργικές αποφάσεις, «ώστε να αρχίσει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων και η υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, η οποία αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία»...

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι προσδοκίες της κυβέρνησης πως με τη θεσμοθέτηση άφεσης αμαρτιών στους επιχειρηματίες που είχαν βγάλει παράνομα τα κεφάλαια στο εξωτερικό θα επέστρεφαν («επαναπατρίζονταν») μεγάλα ποσά, αποδείχτηκαν άνθρακες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα (τρίμηνη) παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη διαβόητη ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», με την οποία δίνονται γενναιόδωρες όσο και προκλητικές διευκολύνσεις (όπως κατάργηση του «πόθεν έσχες») στους μεγαλοεπιχειρηματίες που φυγάδευσαν κεφάλαια στις τράπεζες του εξωτερικού. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο υφυπουργός Αδ. Ρεγκούζας, μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2004 τα «επαναπατρισθέντα κεφάλαια» είχαν φτάσει μόλις στα 115,8 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο συμβολικός φόρος είναι 3% τα έσοδα του δημοσίου ήταν μόλις 3,47 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της αποτυχίας φαίνεται αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας εκτιμούσε πως με την ψήφιση της διάταξης και τη συμβολική φορολογία στα φυγαδευθέντα κεφάλαια, θα επαναπατρίζονταν γύρω στα 5-10 δισ. ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούσαν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ!

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την αρχική προθεσμία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με συμβολική φορολογία μέχρι 4 του Μάη 2005.

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ»
Επιχείρηση συγκέντρωσης φόρων

Θα αξιοποιηθούν δεόντως οι «αναβαθμισμένες» δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων της Εφορίας

Εμφαση σε ζητήματα «αναβάθμισης» των ηλεκτρονικών συστημάτων και διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων δίνει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τις εκτεταμένες φοροελαφρύνεις και άλλες διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο, ετοιμάζονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους χαμηλόμισθους και τους ΕΒΕ, χωρίς την ανάγκη λήψης πρόσθετων νομοθετημένων φορολογικών μέτρων για το 2005. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πρόσθετοι φόροι που προέκυψαν από διασταυρώσεις στοιχείων επιχειρηματικής αμοιβής έφτασαν στα 60 εκατ. ευρώ.

Το στίγμα αυτής της τακτικής έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Στόχος, όπως δήλωσε, είναι η «αξιοποίηση όλων των πληροφορικών δεδομένων, να γίνονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων και πιο αντικειμενικοί έλεγχοι, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή». Προς παραδειγματισμό των χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό δράσης της σημερινής κυβέρνησης και τα πλάνα για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος (TAXIS) μέχρι το 2008.

Στα πεπραγμένα αναφέρουν τον «εμπλουτισμό» των ηλεκτρονικών δεδομένων με πλήρη - και για πρώτη φορά - καταχώριση του συνόλου των εντύπων Ε3 που υποβάλλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με σκοπό, όπως αναφέρουν, τη «διενέργεια νέων ελέγχων». Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν πως ήδη «έχει ξεκινήσει η εκτενέστερη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων με εντοπισθείσες αποκλίσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ».

Είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις γίνονται και ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2004 και προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν προσπάθειες «φοροδιαφυγής». Μέχρι το 2007 προβλέπεται η «ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος που θα υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τις διαδικασίες ελέγχου», επίσης η «ανάπτυξη σύγχρονου κέντρου δεδομένων» κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πολιτική χυδαίας υποτέλειας

«Τέλος στον αυτοσχεδιασμό και την προχειρότητα» που χαρακτήριζε τις δράσεις των νομαρχιών για την τουριστική προβολή, επιδίωξε να δώσει το υπουργείο Τουρισμού με τις παρεμβάσεις του, χτες, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει συστήσει, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ. Αν και Η συζήτηση περιστράφηκε στο πώς πρέπει να είναι τα σχετικά φυλλάδια (τι σημάνσεις πρέπει να έχουν κλπ.), η ουσία βρίσκεται πίσω από τη δήλωση του υπουργού Τουρισμού ότι σκοπός είναι ο καθορισμός κοινών πολιτικών κατευθύνσεων. Και τις κατευθύνσεις, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, τις καθορίζουν «όλοι αυτοί που διακινούν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου τουριστικού ρεύματος», οι οποίοι - όπως είπε - «θέτουν όρους, έχουν απαιτήσεις και βάζουν προϋποθέσεις».

Ετσι, προς ικανοποίηση των προδιαγραφών που θέτουν οι μεγάλοι «τουρ οπερέιτορς» του εξωτερικού, «η χώρα πρέπει να νοικοκυρευτεί», καθώς είναι φανερή «η έλλειψη αισθητικής της ελληνικής περιφέρειας». Συμπέρασμα: Η βελτίωση της ζωής των Ελλήνων (δημιουργία υποδομών, περιβαλλοντική προστασία, καταπολέμηση ανεργίας και ό,τι άλλο μπορεί να χωρέσει σε αυτό το πλαίσιο), εξαρτάται από τις προτεραιότητες της... «ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας», όπως την αποκαλεί η ηγεσία του υπουργείου. Μόνο που αυτές οι προτεραιότητες, εξαρτώνται από τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Οπότε, η... λογική εξέλιξη των πραγμάτων - για την κυβέρνηση - είναι η υποταγή σε αυτά τα συμφέροντα!!!

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ
Αλλάζει «βιτρίνα»

Στα πέντε εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος της αναμόρφωσης της κρεαταγοράς της Βαρβακείου στο κέντρο της Αθήνας, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μάρτη. Αυτό ανακοίνωσαν χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μαζί με την δήμαρχο της Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη.

Οι εργασίες αφορούν στα 108 κρεοπωλεία της Βαρβακείου. Ο Δ. Σιούφας είπε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαθέσει 500.000 ευρώ για την εγκατάσταση βιτρινών - ψυγείων στα καταστήματα της αγοράς, που θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές Υγιεινής και Ασφάλειας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να καθιερώσει την τοποθέτηση τιμοκαταλόγων με ενιαία μορφή στα κρεοπωλεία. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου ζήτησε μετάταξη των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων από τη χαμηλή στη μεσαία τάση, ώστε να έχουν οι καταστηματάρχες φθηνότερη χρέωση.

Σημειώνεται πως αν και από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι σήμερα έχουν σπαταληθεί πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για τις διάφορες αναπλάσεις της Βαρβακείου Αγοράς, η κατάσταση παραμένει τραγική.

ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΣΕΒ
Πίεση για την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων

Ανικανοποίητοι εμφανίζονται οι Ελληνες βιομήχανοι, αλλά και οι συνάδελφοί τους από πολλές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου από την πορεία υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε αυτές τις χώρες. Στα συμπεράσματα από τη Διυπουργική Αναπτυξιακή και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε χτες, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας, τόνισε ότι χρειάζεται «οι κυβερνήσεις των νοτίων μεσογειακών χωρών να υλοποιήσουν ταχύτερα τις δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές, ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο και οι επενδύσεις».

Καθώς μοντέλο για αυτές τις αλλαγές, αποτελεί για το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο η Στρατηγική της Λισαβόνας, οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να διαμορφωθούν στις χώρες της Μεσογείου συνθήκες που θα εξασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος. Γι' αυτό και δηλώνουν ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, προκειμένου να αξιοποιηθούν ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν για να αποκτήσει η περιοχή ανάπτυξη και ευημερία». Και γι' αυτήν την «ευημερία», δεν κρύβουν πως θα εντείνουν τις πιέσεις τους, για τη «σταδιακή απελευθέρωση κρίσιμων κλάδων στις νότιες χώρες», μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, ενέργεια, χρηματοπιστωτικά, υπηρεσίες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ