Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Με τη «βούλα» των Βρυξελλών η πριμοδότηση επιχειρήσεων

Η Κομισιόν ενέκρινε χτες το νόμο για τα επενδυτικά κίνητρα και - μαζί του - το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται με τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων

Εγκρίθηκε χτες από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών ο νέος αναπτυξιακός νόμος που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Με το νόμο αυτό - εκτός από τη γενναιόδωρη κρατική πριμοδότηση προς τους επιχειρηματίες για την τόνωση των επενδύσεων - η κυβέρνηση νομιμοποιεί και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με την πληρωμή ενός συμβολικού ποσού φόρου (3%) για τα κεφάλαια που θα «επαναπατριστούν» στην Ελλάδα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενέκρινε τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 που είχε κοινοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2004» και «χαρακτήρισε το καθεστώς ενισχύσεων που προβλέπεται από αυτόν συμβατό με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στο «διά ταύτα», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προαναγγέλλει πως τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν από το υπουργείο οι υπουργικές αποφάσεις, «ώστε να αρχίσει η υποβολή επενδυτικών σχεδίων και η υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, η οποία αναμένεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία»...

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι προσδοκίες της κυβέρνησης πως με τη θεσμοθέτηση άφεσης αμαρτιών στους επιχειρηματίες που είχαν βγάλει παράνομα τα κεφάλαια στο εξωτερικό θα επέστρεφαν («επαναπατρίζονταν») μεγάλα ποσά, αποδείχτηκαν άνθρακες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα (τρίμηνη) παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη διαβόητη ρύθμιση για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», με την οποία δίνονται γενναιόδωρες όσο και προκλητικές διευκολύνσεις (όπως κατάργηση του «πόθεν έσχες») στους μεγαλοεπιχειρηματίες που φυγάδευσαν κεφάλαια στις τράπεζες του εξωτερικού. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο υφυπουργός Αδ. Ρεγκούζας, μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2004 τα «επαναπατρισθέντα κεφάλαια» είχαν φτάσει μόλις στα 115,8 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο συμβολικός φόρος είναι 3% τα έσοδα του δημοσίου ήταν μόλις 3,47 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της αποτυχίας φαίνεται αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας εκτιμούσε πως με την ψήφιση της διάταξης και τη συμβολική φορολογία στα φυγαδευθέντα κεφάλαια, θα επαναπατρίζονταν γύρω στα 5-10 δισ. ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούσαν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ!

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την αρχική προθεσμία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με συμβολική φορολογία μέχρι 4 του Μάη 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ