Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Εκρηκτικές ανατιμήσεις επιβάλλουν οι βιομήχανοι

Αύξηση 3,5% εμφανίζουν στο 12μηνο του 2004 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Στο 4% αναμένεται να κλείσει το Γενάρη ο επίσημος πληθωρισμός

Νέο κύμα ακρίβειας προαναγγέλλουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που καταγράφουν τις μεταβολές τιμών παραγωγού στη βιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για το 12μηνο του 2004 αυξήθηκε - σε μέσα επίπεδα - 3,5%, από 1,6% και 2% στα δυο προηγούμενα έτη. Πρόκειται για το επίσημο ποσοστό αύξησης που επέβαλαν οι βιομήχανοι στα βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Ηδη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στις επόμενες μέρες - ο επίσημος πληθωρισμός λιανικής για το μήνα Γενάρη του 2005 θα φτάσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει, το 4%.

Η κυβέρνηση σπεύδει να αποδώσει το κύμα της ακρίβειας στο γεγονός ότι φέτος οι χειμερινές εκπτώσεις των καταστημάτων ξεκίνησαν αργότερα (το μήνα Φλεβάρη). Το γεγονός αυτό, από μόνο του, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «ερμηνεύσει» το νέο κύμα κερδοσκοπίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ακρίβεια - η οποία, μέσω του μηχανισμού της «ελεύθερης αγοράς» μετακυλίεται και πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα - «παράγεται» στο χώρο του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος. Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι (όπως στη συνέχεια και οι χονδρέμποροι) τιμολογούν τα εμπορεύματα, ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για εξαγωγές ή για εσωτερική κατανάλωση.

Από τη σύγκριση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (Δεκέμβρης 2004 - Δεκέμβρης 2003) προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ο γενικός δείκτης εμφανίζει αύξηση σε ποσοστό 3%, διαμορφώνεται, δηλαδή, υψηλότερα ακόμη και από το δείκτη λιανικής που έκλεισε το Δεκέμβρη στο 2,9%.
  • Ο δείκτης «τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» για εμπορεύματα που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας αυξήθηκε σε ποσοστό 3,8%.
  • Οι ανατιμήσεις στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα που εξάγονται και καταναλώνονται στις αγορές του εξωτερικού ήταν μόλις 0,7%, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα την κερδοσκοπία και τα ληστρικά περιθώρια κέρδους των βιομηχάνων σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ