Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ»
Επιχείρηση συγκέντρωσης φόρων

Θα αξιοποιηθούν δεόντως οι «αναβαθμισμένες» δυνατότητες των ηλεκτρονικών συστημάτων της Εφορίας

Εμφαση σε ζητήματα «αναβάθμισης» των ηλεκτρονικών συστημάτων και διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων δίνει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τις εκτεταμένες φοροελαφρύνεις και άλλες διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Με αυτό τον τρόπο, ετοιμάζονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους χαμηλόμισθους και τους ΕΒΕ, χωρίς την ανάγκη λήψης πρόσθετων νομοθετημένων φορολογικών μέτρων για το 2005. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πρόσθετοι φόροι που προέκυψαν από διασταυρώσεις στοιχείων επιχειρηματικής αμοιβής έφτασαν στα 60 εκατ. ευρώ.

Το στίγμα αυτής της τακτικής έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος επισκέφτηκε χτες τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Στόχος, όπως δήλωσε, είναι η «αξιοποίηση όλων των πληροφορικών δεδομένων, να γίνονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων και πιο αντικειμενικοί έλεγχοι, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή». Προς παραδειγματισμό των χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό δράσης της σημερινής κυβέρνησης και τα πλάνα για την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος (TAXIS) μέχρι το 2008.

Στα πεπραγμένα αναφέρουν τον «εμπλουτισμό» των ηλεκτρονικών δεδομένων με πλήρη - και για πρώτη φορά - καταχώριση του συνόλου των εντύπων Ε3 που υποβάλλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες, με σκοπό, όπως αναφέρουν, τη «διενέργεια νέων ελέγχων». Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν πως ήδη «έχει ξεκινήσει η εκτενέστερη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων με εντοπισθείσες αποκλίσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ».

Είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις γίνονται και ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2004 και προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν προσπάθειες «φοροδιαφυγής». Μέχρι το 2007 προβλέπεται η «ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος που θα υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τις διαδικασίες ελέγχου», επίσης η «ανάπτυξη σύγχρονου κέντρου δεδομένων» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ