Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΙΕΙΑ
Μέλλον... συρρίκνωσης

Στην παραπέρα συρρίκνωση της αλιείας στοχεύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του τομέα της Αλιείας την περίοδο 2007-2013, το γενικό κείμενο του οποίου καταρτίζεται με ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Αυτή είναι η εκτίμηση πολλών συνέδρων που συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα την κατάρτιση του νέου σχεδιασμού για την αλιεία για την περίοδο 2007-2013, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια πορεία με τη γεωργία και κτηνοτροφία και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια επιτάχυνση των ρυθμών συρρίκνωσης και αναπροσανατολισμού των αλιευτικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, από τις εισηγήσεις συνάγεται ότι στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι η μείωση του αλιευτικού στόλου, η κατάργηση των προγραμμάτων για αντικατάσταση σκαφών και τον εκσυγχρονισμό τους, η επιτάχυνση της απόσυρσης των σκαφών. Οι αλιείς θα ενθαρρύνονται με κάθε τρόπο να ακολουθήσουν άλλες δραστηριότητες. Ακόμη, επιδίωξη είναι να προωθηθούν δράσεις, όπως ο αλιευτικός τουρισμός ή θα γίνουν προσπάθειες να περάσει η εμπειρία των προγραμμάτων leader στην αλιεία (αγροτουρισμός) και γενικότερα η προώθηση μη παραγωγικών δραστηριοτήτων, θα ληφθούν μέτρα για αλλαγή του επαγγέλματος και οριστική παύση ορισμένων αλιευτικών εργαλείων. Εγινε αναφορά και για ενίσχυση των υποδομών (π.χ. αλιευτικά καταφύγια) αλλά το ερώτημα που γεννιέται είναι αν θα εξυπηρετούνται οι ψαράδες - που δε θα έχουν σκάφη αφού όλα τα κίνητρα δίνονται για την εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων τους - ή τα ταχύπλοα και τα κότερα.

Διαφορετικές απόψεις από αυτές των εισηγητών των υπουργείων είχαν οι ψαράδες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της ημερίδας. Πολλοί ανέφεραν ότι υπάρχει στρατηγική, ενσυνείδητη πολιτική περιορισμού της αλιείας στα πλαίσια του γενικότερου περιορισμού της παραγωγικής βάσης. Με την κατάργηση των επιδοτήσεων θα έχουμε ένα γερασμένο στόλο, τονίστηκε, ενώ αν αδυνατίσει η παραγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση δε θα έχει καμία προοπτική. Ακόμα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της ημερίδας, ότι το κονδύλι του προγράμματος 2000-2006 για απόσυρση σκαφών απορροφήθηκε όλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ