ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα στις γυναίκες για οργανωμένο αγώνα

Περιφερειακή συνάντηση Μακεδονίας και Θράκης έγινε στη Θεσσαλονίκη

Η προσέλκυση των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα στην οργανωμένη δράση, όπως και η προπαγάνδιση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Απρίλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιφερειακής συνάντησης γυναικών της ΟΓΕ από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε στο δημαρχείο Τριανδρίας, το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκπροσώπησαν η πρόεδρος Καλλιόπη Μπουντούρογλου και η Νάντια Πασαλιμανιώτη, μέλος του προεδρείου. Τη συνάντηση απασχόλησαν η κατάσταση των συλλόγων της ΟΓΕ, η δημιουργία ομοειδών πυρήνων - ομάδων (π.χ. φοιτητριών, καλλιτεχνών κτλ.), η δράση σε χώρους, όπου οι γυναίκες δουλεύουν, σπουδάζουν, ζουν, με στόχο την πλατιά συζήτηση ενόψει του συνεδρίου, η κινητοποίηση των γυναικών.

Βασικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι, παρά τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις της, η ΕΕ «δε χωράει την ισοτιμία και την απελευθέρωση των γυναικών». Σε σχετική ανακοίνωση για τις εκτιμήσεις της συνάντησης, υπογραμμίζεται ακόμα πως εξελίξεις, όπως η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και η συρρίκνωση της Πρόνοιας, η αύξηση της ανεργίας,, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας μαρτυρούν την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων γενικότερα, αλλά και ειδικότερα των γυναικών. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως η ΟΓΕ δεν αρκείται στην απλή καταγραφή των προβλημάτων, ούτε και στη φραστική καταδίκη των υπευθύνων, ΕΕ και κυβέρνησης. Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι «δείχνει το μοναδικό δρόμο στις γυναίκες για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, εκείνο του ασυμβίβαστου οργανωμένου αγώνα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέλασης σε κατακτήσεις και δικαιώματα».

Motion Team

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ
Συμβιβαστική η τακτική των νομαρχών

Στις 20 Φλεβάρη θα έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ), το οποίο αλλάζει το καθεστώς χρηματοδότησής τους, όχι όμως και το ρόλο τους, αυτόν του διεκπεραιωτή κρατικών υποθέσεων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για τα οικονομικά των Νομαρχιών.

Το νέο νομοσχέδιο θυμίζουμε ότι διαχωρίζει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) - ποσοστά κρατικών φόρων που αποδίδονται στη ΝΑ - από την επιχορήγηση που διατίθεται από την κυβέρνηση για βοηθήματα υγειονομικής περίθαλψης και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της ΝΑ, μέρος των ΚΑΠ διατίθονταν και για τα ανωτέρω επιδόματα και βοηθήματα, ενώ από το 2006 αυτά θα καλύπτονται μόνο από κρατική επιχορήγηση. Με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση από τους πέντε ΚΑΠ, μένουν οι δύο, και συγκεκριμένα το 2% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και το 15% επί των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Η ΕΝΑΕ έθεσε χτες εκ νέου το αίτημά της ο νόμος να ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2005, ενώ επανέλαβε μια σειρά προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την καθημερινή λειτουργία των Νομαρχιών και σχετίζονται με την καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων για τη σχολική στέγη, για τα έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, για τη μεταφορά μαθητών, κλπ. Συνεχίζει δηλαδή τη συμβιβαστική τακτική της, αποφεύγοντας να διεκδικήσει ουσιαστική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τις Νομαρχίες που θα δρομολογούσε κάποιες λύσεις στα προβλήματα. Ισως, επειδή και η ΕΝΑΕ, όπως και η ΚΕΔΚΕ, βλέπουν τη «λύση» στην τσέπη του δημότη, διεκδικώντας τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να μπορούν οι Νομαρχίες να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Μαθήτρια με μηνιγγίτιδα

Σε σοβαρή κατάσταση, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» 15χρονη μαθήτρια Γυμνασίου της Μυτιλήνης, που μεταφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου με συμπτώματα μηνιγγίτιδας.

Η 15χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης με εξανθήματα και υψηλό πυρετό. Εκεί αποφασίστηκε η μεταφορά της με αεροπλάνο σε νοσοκομείο της Αθήνας. Σε σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) αναφέρει ότι «με βάση τα μέχρι στιγμής κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα, πρόκειται πιθανότατα για μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο».

Σε περιπτώσεις μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο, αναφέρει το ΚΕΕΛ, τα μέτρα πρόληψης συνίστανται σε άμεση προληπτική χορήγηση αντιβίωσης στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή. Αλλα μέτρα, όπως απολύμανση χώρων ή διακοπή λειτουργίας του σχολείου, δε συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου, καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό δε συνιστώνται. Τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης για το συγκεκριμένο περιστατικό έχουν ήδη ληφθεί από τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Δικάζουν το Δήμο για το μνημείο της Αντίστασης!

Στα δικαστήρια σέρνονται, αύριο Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005 (στο 3ο Εφετείο - Λ. Αλεξάνδρας ώρα 9 π.μ.), ο Δήμος Καισαριανής, όλο το ΔΣ που επί δημαρχίας Γ. Κατημερτζή, το 2001, μαζί με τους αντιστασιακούς, που, κάνοντας το χρέος τους προς την Ιστορία, προσπάθησαν να στήσουν το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Κάτι που - για λογαριασμό της αμαρτωλής «Σκοπευτικής Εταιρίας» η οποία αρνείται να αποδώσει το χώρο στο Δήμο - εμπόδισε η επέμβαση των ΜΑΤ. Ετσι, και σήμερα, το μνημείο παραμένει καταγής στο ύπαιθρο. Για το θέμα έδωσε ο Δήμος Καισαριανής και συνέντευξη Τύπου την περασμένη βδομάδα, για να καταγγείλει πως μ' αυτό τον τρόπο δικάζεται η Ιστορία και η Αντίσταση.

Δεν αλλάζουν τα κριτήρια του «Θησέα»

Την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατανομή των πόρων του προγράμματος «Θησέας», παρά τις αντιδράσεις των δήμων κυρίως του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, μετά το πέρας συνάντησης που είχε χθες με τους γενικούς γραμματείς Περιφερειών, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ενδοπεριφερειακή κατανομή των σχετικών κονδυλίων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κυρίως τεχνικά θέματα που αφορούν τις διαδικασίες κατανομής και όχι με την ουσία - στην οποία το υπουργείο εμμένει, αλλά και οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων προσπερνούν - τη λειψή δηλαδή πίτα του «Θησέα», το οποίο φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναπτυξιακό» πρόγραμμα, αφού τα κονδύλια του αναμένεται να καλύψουν κυρίως «τρύπες» στις λειτουργικές ανάγκες των δήμων και όχι έργα υποδομής. Με αυτήν την έννοια, είναι εντελώς αποπροσανατολιστική η δήθεν κόντρα ανάμεσα στους δήμους της περιφέρειας και αυτών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας, πάντως, σ' αυτές τις αντιδράσεις, αλλά και άλλων Περιφερειών σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, ο Θ. Νάκος παρέπεμψε στο 2006, οπότε και θα γίνει εκ νέου κατανομή του υπόλοιπου 55% των «Θησέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ