ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Παραπέμπεται και έκτος δικαστικός λειτουργός

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες με τους επίορκους δικαστές και τη διαφθορά, ενώ σύντομα αναμένεται να αγγίξουν και άλλους χώρους εκτός της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης. Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για στημένες συνθέσεις δικαστηρίων και μεροληπτικές αποφάσεις δικαστικών λειτουργών. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου οδηγούν και σε γιατρούς, επιχειρηματίες, δικηγόρους κλπ.

Η ηγεσία της Δικαιοσύνης απαντάει με πειθαρχικές διώξεις επίορκων δικαστικών λειτουργών και με μεταθέσεις κάποιων που έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια στην ίδια περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραπεμφθεί πιθανότατα σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης ένας πρόεδρος Πρωτοδικών, ο έκτος κατά σειρά, ο οποίος φέρεται να ενέχεται σε ροζ κύκλωμα, καθώς επίσης να έχει ζητήσει τρία εκατ. δραχμές και... τρεις Ρωσίδες, προκειμένου να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση για κατηγορούμενο.

Επίσης, χτες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) αποφάσισε τη μετάθεση τεσσάρων γυναικών δικαστικών λειτουργών από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σε δικαστήρια των Αθηνών, της Λάρισας και των Ιωαννίνων. Οι μεταθέσεις αυτές δεν έχουν σχέση με το δικαστικό παρακύκλωμα, αλλά κρίθηκαν αναγκαίες, γιατί οι συγκεκριμένες δικαστικοί λειτουργοί είχαν υπηρετήσει για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα στην ίδια περιφέρεια. Επίσης, για τον ίδιο λόγο μετατέθηκαν άλλες δύο ειρηνοδίκες από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στην Καστοριά και την Ορεστιάδα.

Ο ορισμός ειδικού εφέτη - ανακριτή, μετά από αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού, θα γίνει πιθανόν μεθαύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια Εφετών Αθηνών. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου αναγκάστηκε να ορίσει ειδικό εφέτη - ανακριτή όχι μόνο για να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεση των δικαστικών παρακυκλωμάτων, αλλά και γιατί η διαφθορά διευρύνεται, αφού αναμένεται εμπλοκή και προσώπων και από άλλους χώρους.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζονται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά περίεργες αποφάσεις και καταγγελίες, όπως η καταγγελία για το χρηματισμό της πρωτοδίκη Αντ. Ηλία με 70 εκατ. δραχμές από δύο δικηγόρους, για να μην προφυλακιστεί ο ψυχίατρος Π. Λυμπέρης.

Στο μεταξύ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τον ορυμαγδό των καταγγελιών για κρούσματα διαφθοράς και στο χώρο της δικαιοσύνης, μιλάει τώρα για κάθαρση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας συναντήθηκε χτες με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό και του ζήτησε να επισπευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έρευνα για την κάθαρση. Ενδεχομένως σήμερα ο Α. Παπαληγούρας να καταθέσει στη Βουλή τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε για την καταπολέμηση των νοσηρών φαινομένων στη δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο, όμως, κατάργησης του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων συναντά μεγάλες επικρίσεις από δικαστές και δικηγόρους. Φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί κατάλληλη ευκαιρία για να καταργήσει ή να περιορίσει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων με πρόσχημα τα μέτρα κάθαρσης.

Τέλος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να καταλογίσει ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν, αποβάλλοντας από το δικαστικό σώμα τους όποιους υπαίτιους - επίορκους δικαστές».

Θέσεις και στοιχεία ζητά η ΕΣΗΕΑ

Ενόψει της δεύτερης συνάντησης κομμάτων και δημοσιογραφικών ενώσεων την Πέμπτη στο Ζάππειο

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης και τις θέσεις της κυβέρνησης επ' αυτών ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενόψει της δεύτερης συνάντησης την Πέμπτη στο Ζάππειο για τη διαφάνεια στον Τύπο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει το αίτημά του να σταλούν και τα υπόλοιπα στοιχεία για τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Απαντώντας στην επιστολή - πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, στην οποία σημειωνόταν ότι η μεθαυριανή συνάντηση γίνεται «ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις», το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών σε χτεσινή επιστολή του καλεί τον υπουργό να ορίσει: Πρώτον, «ποια είναι τα θέματα που θέτετε για την εξαγωγή των συμπερασμάτων» και δεύτερον «ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης επ' αυτών».

Με την ευκαιρία, το ΔΣ ζητά ξανά από τον υπουργό να στείλει «όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, καθώς και πατρώνυμα των απασχολουμένων στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, κ.λπ., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας είτε ως σύμβουλοι ή μέλη επιτροπών είτε ως μετακλητοί υπάλληλοι και πού έχουν αποσπαστεί, καθώς επίσης και τους μετέχοντες σε ομάδες επεξεργασίας θεμάτων, από της ισχύος του Π.Δ. 60/97 μέχρι 31/12/2004».

Στο μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δημοσιογράφων στους οποίους το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απηύθυνε επιστολές προκειμένου να συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή για τη διαφάνεια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, η οποία «θα ορίσει το πλαίσιο λειτουργίας του προς όφελος της ποιότητας και της ενημέρωσης». Επιστολές εστάλησαν στους: Ορσαλία-Λίνα Αλεξίου, Γ. Αναστασόπουλο, Γ. Βότση, Αθηνά Γλυνού, Κ. Δασκαλάκη, Γιάννη Ελευθ. Διακογιάννη, Γιάννη Μιχ. Διακογιάννη, Ειρήνη Θεολογίδου, Θ. Καρζή, Παναγιώτη Καρυκόπουλο, Ν. Κιάο, Κ. Νίτσο, Χάρη Ξύδη, Ν. Πηγαδά, Αντ. Ρενιέρη, Γ. Ρωμαίο, Δημ. Στάμου και Σερ. Φυντανίδη.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης οι πρόεδροι του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Γ. Αποστολόπουλος και του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Μ. Παπάζογλου, καθώς και εκπρόσωποι από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις: Γ. Ζαγγανάς (εκπρόσωπος της παράταξης «Δημοσιογραφική Συνεργασία»), Χρ. Κυρίτσης («Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι»), Κ. Νικολακάκος («Συσπείρωση Δημοσιογράφων»), Ν. Ιγγλέση («Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»), Β. Δεληπέτρος («Αριστερή Οχθη»). Η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής ορίστηκε για αύριο Τετάρτη 9 Φλεβάρη.

ΒΟΥΛΗ
Σήμερα η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε ειδική συνεδρίαση η Βουλή εκλέγει σήμερα το απόγευμα τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα διαδεχτεί στις 12 Μάρτη τον αποχωρούντα νυν πρόεδρο, Κ. Στεφανόπουλο.

Μετά την αποδοχή και από το ΠΑΣΟΚ της πρότασης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή για την ανάδειξη στη θέση του Προέδρου του Καρ. Παπούλια, αναμένεται η εκλογή του να γίνει από τη σημερινή πρώτη ψηφοφορία. Οπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα προβλέπει ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία, αριθμός που υπερκαλύπτεται από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι φανερή ονομαστική και πριν τη διεξαγωγή της δεν προηγείται καμία συζήτηση, απλώς οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων με επιστολή τους προς το προεδρείο της Βουλής γνωστοποιούν το πρόσωπο που προτείνουν για Πρόεδρο ή ανακοινώνουν τη θέση τους πάνω στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Τη διαδικασία δεν παρακολουθεί ο υποψήφιος πρόεδρος, αλλά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας το προεδρείο της Βουλής θα ανακοινώσει στον εκλεγέντα τα ακριβή αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει ενώπιον της Βουλής στις 12 Μάρτη.

«ΑΚΤΩΡ»
Δεν παίρνει και πάλι πιστοποιητικό διαφάνειας

Δεν μπορεί να πάρει πιστοποιητικό διαφάνειας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η εταιρία «Ακτωρ» συμφερόντων του Γ. Μπόμπολα για το διαγωνισμό που αφορούσε την κατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Δ' Τμήματος του ΣτΕ (80/2005) επισημαίνεται ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση. Οπως είναι γνωστό, το Τμήμα με παλαιότερη απόφασή του είχε κρίνει ότι το παλαιό νομοθετικό καθεστώς για το βασικό μέτοχο (Ν. 3021/2002) είναι αντισυνταγματικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ