ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για το δικαίωμα στη μόρφωση

Στην Αθήνα συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11π.μ., στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις

Δεκέμβρης '98.Πανελλαδικό συλλαλητήριο μαθητών
Δεκέμβρης '98.Πανελλαδικό συλλαλητήριο μαθητών
Με σημαία τους το αίτημα για κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή και με την απαίτηση για άμεσες λύσεις στα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στα σχολεία του, Γυμνάσια Λύκεια και Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, διαδηλώνουν σήμερα οι μαθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, έχοντας μαζί τους τους καθηγητές τους, δασκάλους, γονείς, φοιτητές και σπουδαστές. Στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Χαλκίδα και άλλες πόλεις οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία τους, απέχουν από τα μαθήματά τους και συμμετέχουν δυναμικά στα μαθητικά συλλαλητήρια για να δηλώσουν ότι τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί, για να τους τρομοκρατήσει και να τους υποτάξει δε θα περάσουν και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώσπου να δικαιωθούν.

Στην Αθήνα οι μαθητές θα συναντηθούν στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, το αντίστοιχο ραντεβού των μαθητών είναι την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή.

Μαζί εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές

Με τρίωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού κύκλου) θα συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα. Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά και οι γονείς στην κινητοποίηση απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Δεκέμβρης '99.Οι μαθητές σπάνε την τρομοκρατία.Αγωνιστικό θα είναι και το 2000
Δεκέμβρης '99.Οι μαθητές σπάνε την τρομοκρατία.Αγωνιστικό θα είναι και το 2000
Ανάλογες αποφάσεις για συμμετοχή έχουν πάρει τα ΔΣ και οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων των: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ), Χημικό, Φυσικό,Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ και η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας.

Οι μαθητές των Τεχνολογικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων απαιτούν: Να καταργηθούν οι Νομαρχιακές - Προαγωγικές εξετάσεις στη Β' τάξη και οι Πανελλαδικές - Προαγωγικές στη Γ' τάξη. Να δοθούν τώρα βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν και όχι φωτοτυπίες και cd. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε καθηγητές, εργαστήρια, υποδομή. Ολόπλευρη μόρφωση και όχι εφήμερη κατάρτιση. Ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση πραγματικό εφόδιο για ζωή με δικαιώματα.

Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων απαιτούν: Να καταργηθούν οι προαγωγικές - πανελλήνιες εξετάσεις - σφαγή της Β' και Γ' λυκείου. «Οχι» στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Κατάργηση των «τεστ δεξιοτήτων» στη Β' λυκείου. Αμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε καθηγητές, αίθουσες, εργαστήρια, υποδομή. Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν. Κανένα τμήμα με πάνω από 20 μαθητές. Ολα τα σχολεία πρωινά. «Οχι» στη φροντιστηριοποίηση του λυκείου.

Επίσης, απαιτούν τώρα να καταργηθεί η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Παλεύουν για ενιαίο 12χρόνο δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα και οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης κόντρα στους εκφοβισμούς, τα ιδιώνυμα, τις επισκέψεις των εισαγγελέων και των μεθοδευμένων απειλών μερίδας διευθυντών και εκπαιδευτικών.

Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ ο Σύλλογος φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καλεί τους φοιτητές να πλαισιώσουν την πορεία των μαθητών, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.

Οι συνδικαλιστές μαθητές της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές τους εξορμήσεις, που πραγματοποιούσαν καθ' όλη την εβδομάδα στα σχολεία της πόλης, καλούσαν τους συμμαθητές τους να λάβουν μαζικά μέρος στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων. Μάλιστα, το Συντονιστικό των μαθητών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται στα σχολεία και τονίζει πως ΜΑΤ και εισαγγελείς δεν τρομοκρατούν τους μαθητές, πως η περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, τα μαθητοδικεία που στήνει δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών που παλεύουν για ενιαία δημόσια παιδεία, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην Πάτρα και τη Χαλκίδα

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν σήμερα οι μαθητές της Πάτρας στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και στην τρομοκρατία που τη συνοδεύει. Σήμερα στις 10.30 π.μ. στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι μαθητές από πολλά σχολεία της Πάτρας έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν, πραγματοποιώντας μονοήμερες καταλήψεις στα σχολεία τους. Θα δώσουν έτσι με αυτό τον τρόπο τη δική τους απάντηση στην τρομοκρατία, που καθημερινά εντείνεται στα σχολεία με στόχο την καταστολή του μαθητικού κινήματος με το χτύπημα των μαθητών που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

Πρόσφατη είναι η εξοντωτική διπλή τιμωρία σε μέλος του Συντονιστικού, με την οποία ο μαθητής, που χάνει τη χρονιά του, καλείται μαζί με τον κηδεμόνα του να κάνουν δήλωση μετανοίας, για να ανακληθεί η άδικη ποινή. Τέτοια περιστατικά έχουν εξοργίσει τους μαθητές, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο και την κλιμάκωση της δράσης τους θα απαντήσουν αποστομωτικά σε τέτοιες άθλιες μεθοδεύσεις.

Μαθητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Χαλκίδα. Το «ραντεβού» των μαθητών είναι στις 12 το μεσημέρι, στα Φανάρια της Νεάπολης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικά σε όλες τις πόλεις

Με συλλαλητήρια και πορείες σε όλες τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, σήμερα το πρωί, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και οι μαθητές της Θεσσαλίας. Για μια ακόμα φορά θα στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι όσο θα συνεχίζει να υψώνει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, αυτοί θα βρίσκονται στο δρόμο της ανυποχώρητης πάλης για τη διατήρηση και την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Στη Λάρισα το αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών είναι στις 10.30 π.μ. στο παλαιό Κτηνιατρείο. Από κει θα ξεκινήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με το γνώριμο αγωνιστικό παλμό και τη μαχητικότητα που τους χαρακτηρίζει στους δυναμικούς αγώνες των τελευταίων χρόνων. Η πορεία θα καταλήξει στη νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα των μαθητών θα επιδώσει το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στη Μαγνησία οι μαθητές στις 10.30 π.μ . θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με πορεία στη νομαρχία. Οι μαθητές της περιοχής έχουν νωπές στη μνήμη τους τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, όπως έγινε με τη σύλληψη 7 συμμαθητών τους στις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν ξεχνούν και δηλώνουν πιο δυνατοί και αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Οι μαθητές των Τρικάλων θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία που θα καταλήξει στη νομαρχία. Εχοντας δώσει ένα από τα καλύτερα μαθήματα αγώνα στις τελευταίες μαθητικές κινητοποιήσεις και με τη σθεναρή τους στάση στις τρομοκρατικές συλλήψεις που διέταξε η κυβέρνηση και σε σχολεία του νομού, δηλώνουν ότι θα είναι συνεχώς στο δρόμο του αγώνα για να κατακτήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Στην Καρδίτσα οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και με πορεία θα καταλήξουν στη νομαρχία. Ακόμα πιο ώριμοι και πιο συνειδητοποιημένοι, με τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους θ' αναδείξουν το δίκιο του αγώνα τους και τη θέλησή τους ν' ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ
Οι γονείς προειδοποιούν για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στον υπουργό Παιδείας, για το θέμα της ακαταλληλότητας του σχολείου

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός τόσο από το Ελληνικό Προξενείο στο Μόναχο, όσο και από τους εκπροσώπους της Α`βάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας στη Γερμανία, προς τους γονείς των 400 μικρών παιδιών, μαθητών του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Μονάχου (στην Riesstrasse 50). Συνεχίζεται η εγκληματική αδιαφορία, τη στιγμή που οι μαθητές του 2ου Ελληνικού Δημοτικού είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε κτίριο επιβαρυμένο με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες για την υγεία ειδικά των μικρών παιδιών, το PCB, που εντοπίστηκε στη μόνωση του κτιρίου.

Παρά τις επίμονες και συνεχόμενες διαμαρτυρίες της Σχολικής Επιτροπής του δημοτικού (ΣΕ), προς τους αρμόδιους φορείς για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί για την υγεία των μαθητών, το Ελληνικό Προξενείο συνέχισε να αδιαφορεί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Σχολική Επιτροπή πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό Γενική Συνέλευση όπου αποφάσισε να προχωρήσει σε αποχή των παιδιών από τα μαθήματα.

Ομως από προχθές οι γονείς προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό του Ελληνικού Προξενείου, με κύριο αίτημα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κτιρίου και να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την εύρεση νέου κτιρίου. Δεκάδες γονείς έχουν αποκλείσει εδώ και δύο μέρες το Προξενείο, τις ώρες λειτουργίας του. Προχθές, το πρωί η Σχολική Επιτροπή είχε ορίσει συνάντηση με γερμανικό φορέα, πιο συγκεκριμένα με εκπροσώπους ενός σχολείου τυφλών, για την προσωρινή στέγαση 17 αιθουσών. Ομως τελικά η συνάντηση δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού ο συγκεκριμένος φορέας διέθετε μόνο 10 αίθουσες.

Χτες το μεσημέρι μετά από επίμονες προσπάθειές της, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του Γενικού Προξενείου Μονάχου, του υπεύθυνου της Β`βάθμιας εκπαίδευσης με Γερμανό εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως να παρθεί κάποια απόφαση. Σύμφωνα, με τους αρμόδιους φορείς αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα. Ομως η ΣΕ από την πλευρά της είναι αποφασισμένη στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως κατάληψη του Προξενείου. Να σημειωθεί ότι ο Πρόξενος κ. Πέτροβας και ο υποπρόξενος ισχυρίζονται πως είχαν άγνοια, προς τους γονείς των μαθητών του 2ου Ελληνικού Δημοτικού, για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο κτίριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είχαν ενημερωθεί από τον εκπρόσωπο της Α` βάθμιας Εκπαίδευσης για το μέγεθος του προβλήματος».

Να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για το νέο κτίριο

Για την ακαταλληλότητα του κτιρίου που στεγάζεται το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο, κατέθεσαν Ερώτηση, χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Αχιλλέας Κανταρτζής προς τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη.

«Είναι σε γνώση του ΥΠΕΠΘ η ακαταλληλότητα του κτιρίου, επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές, στο οποίο στεγάζεται το ελληνικό σχολείο (2ο Δημοτικό και 1ο Λύκειο) του Μονάχου. Υπάρχει άλλωστε και το σχετικό πόρισμα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής, αλλά και άλλων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, όπου τα ευρήματα δείχνουν PCB πολλαπλάσιο από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια».

Για το λόγο αυτό άλλωστε, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, οι μαθητές και οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ακόμη σοβαρά με ένα τόσο φλέγον ζήτημα, το οποίο μάλιστα αφορά στην υγεία μικρών παιδιών; Αν πρόκειται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αναζήτηση νέου, κατάλληλου κτιρίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές λόγω της ακαταλληλότητας του σημερινού;

ΝΔ
Προεξοφλεί ανατροπή της «μεταρρύθμισης»!

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση οδηγείται σύντομα στην ανατροπή της «μεταρρύθμισης Αρσένη» έκανε χτες η ηγεσία της ΝΔ, επικαλούμενη γι' αυτό τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Παιδείας. Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή και αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι επιτροπές του υπουργείου Παιδείας «οδηγούνται στην ουσία - όσον αφορά το πόρισμά τους - στην πλήρη ανατροπή όλης της ψευτομεταρρύθμισης του κ. Αρσένη και όλες οι προτάσεις που μέχρι στιγμής έχουν συλλεχτεί από τις συγκεκριμένες επιτροπές κινούνται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση με τις προτάσεις της ΝΔ». Με βάση αυτά δε δίστασε να θριαμβολογήσει, ισχυριζόμενος πως «βλέπουμε ότι σήμερα οδηγείται η κυβέρνηση σύντομα προς τη ραγδαία ανατροπή αυτού που πεισματικά επί δύο χρόνια επέμενε και ταλαιπωρούσε την ελληνική κοινωνία».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν σήμερα και αύριο

Αποφασισμένος να μαζικοποιήσει τον αγώνα του είναι ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο οποίος σήμερα, θα πραγματοποιήσει την Γενική Συνέλευσή του, στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να εναντιωθούν σε όσους θέλουν τη νεολαία αμόρφωτη και συνεχώς καταρτιζόμενη, απασχολήσιμη, εργασιακά περιπλανώμενη, χωρίς δικαιώματα και τονίζει ότι «δεν είναι ώρα ούτε για απογοητεύσεις, ούτε για υποταγή, αλλά ώρα για ενότητα και αγώνα» και επισημαίνει ότι «μια χούφτα σχολάρχες πλουτίζουν, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας για μόρφωση, ο κρατικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος για τα διαρκώς αυξανόμενα δίδακτρα, τους ανεπαρκείς καθηγητές και τα ελλιπή προγράμματα σπουδών».

«Δε θα φιμωθεί η φωνή μας»

Επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, παλεύοντας για την ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής μόρφωσης - κατάρτισης, καλεί όλους τους σπουδαστές να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει αύριο, Σάββατο, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος 1).

Οπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος των Δημοσίων ΙΕΚ, σκοπός της Γενικής Συνέλευσης είναι να ληφθούν αποφάσεις για την ουσιαστικότερη δράση για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, αλλά και για τις εκλογές που θα γίνουν.

Χαρτοπαιχτική λέσχη και σχολείο στην ίδια πόρτα

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών

Τη λειτουργία χαρτοπαιχτικής λέσχης δίπλα στο 150ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών καταγγέλλουν, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος, προς τους υπουργούς Παιδείας Γερ. Αρσένη, Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Το 150ό Δημοτικό Σχολείο, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, το οποίο στεγαζόταν μέχρι το σεισμό του Σεπτέμβρη στο κτίριο της οδού Κοδριγκτώνος 26, χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για χρήση και κατοίκηση (μετά το σεισμό), δηλαδή «κόκκινο Ε». Ο ΟΣΚ, όμως, το είχε εντάξει στα υπό επιδιόρθωση, πράγμα που σημαίνει πως το σχολείο θα επαναλειτουργήσει σε αυτό το κτίριο. Πιθανόν η λειτουργία του να γίνει την επόμενη σχολική χρονιά.

Το παραπάνω σχολείο, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, έχει και δευτερεύουσα είσοδο επί της οδού Παλλήνης, η οποία είναι η βασική είσοδος και η μόνη για τους μαθητές για λόγους ασφαλείας, επειδή η οδός Κοδριγκτώνος έχει τη μεγάλη κυκλοφορία. «Δυστυχώς παραπλεύρως άνοιξε και λειτουργεί χαρτοπαιχτική λέσχη, παράνομα και παράτυπα πιστεύουμε, αφού ο νόμος απαγορεύει επιτακτικά να λειτουργούν καταστήματα με τέτοιου είδους δραστηριότητες σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρα από τα σχολεία», τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Ο Μπ. Αγγουράκης και ο Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους υπουργούς: Ποια υπηρεσία έδωσε την άδεια λειτουργίας αυτής της χαρτοπαιχτικής λέσχης καταστρατηγώντας το νόμο; Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν τα αρμόδια υπουργεία ώστε να σταματήσει η λειτουργία αυτής της λέσχης και να αφαιρεθεί η άδεια;

Φιέστα για ένα χειραγωγήσιμο «θεσμό»

Σε μια φιέστα, όπως αυτές που ξέρει καλά να στήνει η κυβέρνηση, ανακοινώθηκε χτες στη Βουλή η φετινή διοργάνωση της «Βουλής των εφήβων». Παράλληλα με το υπουργείο Παιδείας, που κρατάει τα αυτιά... ερμητικά κλειστά στα αιτήματα της μαθητικής κοινότητας, η κυβέρνηση δεν ξεχνά να διαφημίζει τους, δικής της έμπνευσης και κατασκευής, εύκολα χειραγωγήσιμους «θεσμούς».

Σ' αυτά τα πλαίσια ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ισχυρίστηκε ότι η «Βουλή των εφήβων» κερδίζει την εμπιστοσύνη των νέων και τη χαρακτήρισε ως ένα «τετραήμερο ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου»... Το πόσο ανοιχτός και δημοκρατικός θα είναι ο διάλογος φάνηκε βέβαια από τις δηλώσεις του κ. Αρσένη, που βλέπει τη «Βουλή των εφήβων» ως μια ευκαιρία να ενημερώσει για την «πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Μόνο που για την πορεία του αντιεκπαιδευτικού αυτού εκτρώματος, η εκπαιδευτική κοινότητα και όλος ο λαός ενημερώνεται καθημερινά, βλέποντας τις τεράστιες ελλείψεις βιβλίων και καθηγητών στα σχολεία, βιώνοντας τον εξεταστικό μαραθώνιο, την εξώθηση των μαθητών όλο και περισσότερο στα φροντιστήρια και γενικά όλες τις συνέπειές του.

Γι' αυτούς τους λόγους, μαθητές, καθηγητές και γονείς αντιστέκονται εδώ και δυο χρόνια στην εφαρμογή της αντιμεταρρύθμισης, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την πορεία της. Γι' αυτούς τους λόγους βγαίνουν στους δρόμους και σήμερα.

Ας θεωρεί, λοιπόν, ο κ. Αρσένης αυτούς τους κατασκευασμένους θεσμούς, τύπου «Βουλής των εφήβων», ως «τον πιο έγκυρο δίαυλο επικοινωνίας της νεολαίας». Οι μαθητές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αναδεικνύουν τα δικά τους όργανα και όχι μόνο να συζητούν και να αποφασίζουν δημοκρατικά, αλλά και να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει, τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή.

Συμμετέχουν και οι γονείς

Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο, απευθύνει σε όλους τους γονείς η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Τους καλεί να αγωνιστούν μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για να μην περάσει η κατάργηση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, για να μην περάσει η παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και να απαιτήσουν μια παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ