Παρασκευή 14 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για το δικαίωμα στη μόρφωση

Στην Αθήνα συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11π.μ., στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή και στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις

Δεκέμβρης '98.Πανελλαδικό συλλαλητήριο μαθητών
Δεκέμβρης '98.Πανελλαδικό συλλαλητήριο μαθητών
Με σημαία τους το αίτημα για κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή και με την απαίτηση για άμεσες λύσεις στα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στα σχολεία του, Γυμνάσια Λύκεια και Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, διαδηλώνουν σήμερα οι μαθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, έχοντας μαζί τους τους καθηγητές τους, δασκάλους, γονείς, φοιτητές και σπουδαστές. Στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Χαλκίδα και άλλες πόλεις οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία τους, απέχουν από τα μαθήματά τους και συμμετέχουν δυναμικά στα μαθητικά συλλαλητήρια για να δηλώσουν ότι τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί, για να τους τρομοκρατήσει και να τους υποτάξει δε θα περάσουν και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, ώσπου να δικαιωθούν.

Στην Αθήνα οι μαθητές θα συναντηθούν στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, το αντίστοιχο ραντεβού των μαθητών είναι την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή.

Μαζί εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές

Με τρίωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού κύκλου) θα συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία κήρυξαν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα. Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά και οι γονείς στην κινητοποίηση απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Δεκέμβρης '99.Οι μαθητές σπάνε την τρομοκρατία.Αγωνιστικό θα είναι και το 2000
Δεκέμβρης '99.Οι μαθητές σπάνε την τρομοκρατία.Αγωνιστικό θα είναι και το 2000
Ανάλογες αποφάσεις για συμμετοχή έχουν πάρει τα ΔΣ και οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων των: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ), Χημικό, Φυσικό,Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ και η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας.

Οι μαθητές των Τεχνολογικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων απαιτούν: Να καταργηθούν οι Νομαρχιακές - Προαγωγικές εξετάσεις στη Β' τάξη και οι Πανελλαδικές - Προαγωγικές στη Γ' τάξη. Να δοθούν τώρα βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν και όχι φωτοτυπίες και cd. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε καθηγητές, εργαστήρια, υποδομή. Ολόπλευρη μόρφωση και όχι εφήμερη κατάρτιση. Ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση πραγματικό εφόδιο για ζωή με δικαιώματα.

Οι μαθητές των Ενιαίων Λυκείων απαιτούν: Να καταργηθούν οι προαγωγικές - πανελλήνιες εξετάσεις - σφαγή της Β' και Γ' λυκείου. «Οχι» στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Κατάργηση των «τεστ δεξιοτήτων» στη Β' λυκείου. Αμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε καθηγητές, αίθουσες, εργαστήρια, υποδομή. Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν. Κανένα τμήμα με πάνω από 20 μαθητές. Ολα τα σχολεία πρωινά. «Οχι» στη φροντιστηριοποίηση του λυκείου.

Επίσης, απαιτούν τώρα να καταργηθεί η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Παλεύουν για ενιαίο 12χρόνο δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα και οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης κόντρα στους εκφοβισμούς, τα ιδιώνυμα, τις επισκέψεις των εισαγγελέων και των μεθοδευμένων απειλών μερίδας διευθυντών και εκπαιδευτικών.

Στη Θεσσαλονίκη μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ ο Σύλλογος φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου καλεί τους φοιτητές να πλαισιώσουν την πορεία των μαθητών, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.

Οι συνδικαλιστές μαθητές της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές τους εξορμήσεις, που πραγματοποιούσαν καθ' όλη την εβδομάδα στα σχολεία της πόλης, καλούσαν τους συμμαθητές τους να λάβουν μαζικά μέρος στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, διεκδικώντας την κατάργηση των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων. Μάλιστα, το Συντονιστικό των μαθητών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται στα σχολεία και τονίζει πως ΜΑΤ και εισαγγελείς δεν τρομοκρατούν τους μαθητές, πως η περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, τα μαθητοδικεία που στήνει δε θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών που παλεύουν για ενιαία δημόσια παιδεία, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην Πάτρα και τη Χαλκίδα

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν σήμερα οι μαθητές της Πάτρας στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και στην τρομοκρατία που τη συνοδεύει. Σήμερα στις 10.30 π.μ. στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι μαθητές από πολλά σχολεία της Πάτρας έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν, πραγματοποιώντας μονοήμερες καταλήψεις στα σχολεία τους. Θα δώσουν έτσι με αυτό τον τρόπο τη δική τους απάντηση στην τρομοκρατία, που καθημερινά εντείνεται στα σχολεία με στόχο την καταστολή του μαθητικού κινήματος με το χτύπημα των μαθητών που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

Πρόσφατη είναι η εξοντωτική διπλή τιμωρία σε μέλος του Συντονιστικού, με την οποία ο μαθητής, που χάνει τη χρονιά του, καλείται μαζί με τον κηδεμόνα του να κάνουν δήλωση μετανοίας, για να ανακληθεί η άδικη ποινή. Τέτοια περιστατικά έχουν εξοργίσει τους μαθητές, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο και την κλιμάκωση της δράσης τους θα απαντήσουν αποστομωτικά σε τέτοιες άθλιες μεθοδεύσεις.

Μαθητικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Χαλκίδα. Το «ραντεβού» των μαθητών είναι στις 12 το μεσημέρι, στα Φανάρια της Νεάπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ