ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Πολύωρο μπλόκο στον κόμβο Μεγανίτη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

ICON

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με πολύωρο αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών στον κόμβο του Μεγανίτη στο Αίγιο, οι αγρότες της Αιγιάλειας συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το πενιχρό εισόδημά τους και τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, διατράνωσαν, για μια ακόμη φορά, με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική και απαίτησαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια της πολύχρονης πάλης τους.

Το μπλόκο στον κόμβο του Μεγανίτη στήθηκε από νωρίς το πρωί κάτω από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν ζώσει κυριολεκτικά την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, με την παρουσία περισσότερων από δέκα διμοιριών αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ. Μάλιστα, το μεσημέρι, υπήρξαν και μικροσυμπλοκές με περιορισμένη χρήση χημικών μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αγροτών, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να στήσουν μπλόκο και στη νέα Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Στις συμπλοκές αυτές τραυματίστηκε ελαφρά κι ένας αγρότης μεγάλης ηλικίας, ο οποίος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα μετά από ψεκασμό χημικών αερίων.

Κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση και την αποφασιστικότητα των αγροτών, η κυβέρνηση, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκε πως στις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί το 70% της στρεμματικής ενίσχυσης για όλους τους σταφιδοπαραγωγούς - 400 περίπου σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε λεπτό από την επιδότηση που εδικαιούντο - κάτι που όπως έπρεπε να είχε γίνει, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέχρι τις 31 Γενάρη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αγρότες της Αιγιάλειας, αργά το απόγευμα, αποχώρησαν από τον κόμβο του Μεγανίτη και προειδοποίησαν πως αν δε λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις από το υπουργείο Γεωργίας και για τα υπόλοιπα αιτήματά τους (άμεση αποζημίωση στους παγετόπληκτους του περσινού Φλεβάρη, επιδοτήσεις που υπολείπονται στο λάδι της περιόδου 2003 - 2004, αλλά και αυτής του 2002 - 2003, να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις που εκκρεμούν σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, κ.ά.) στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα επανέλθουν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, πριν από τις 20 Μάρτη στο Κιλελέρ, στον πανελλαδικό γιορτασμό της εξέγερσης των κολίγων ενάντια στους τσιφλικάδες που οργανώνει η ΠΑΣΥ.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγροτική συγκέντρωση στη Λευκίμμη

Συμμετείχαν και εργαζόμενοι - επαγγελματοβιοτέχνες

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Κέρκυρας, το περασμένο Σάββατο 26 Φλεβάρη στη Λευκίμμη. Οι αγρότες του νησιού, με τη συμπαράσταση εργαζομένων, νέων και ΕΒΕ, πραγματοποίησαν ένα εντυπωσιακό συλλαλητήριο καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που τους οδηγεί σταδιακά στο ξεκλήρισμα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας. Αφού ανέφερε στοιχεία της δυσμενούς κατάστασης των μικρών και φτωχών αγροτών του νησιού, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των μικρομεσαίων αγροτών με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα σε ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο στην κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης.

Μιας πολιτικής που, όπως τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής Β. Σαμοΐλης, εκτός από τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών επηρεάζει παράλληλα αρνητικά και την τοπική οικονομία στο σύνολό της, και φυσικά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του νησιού, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε εκπρόσωπος της νεολαίας του ΠΑΜΕ, η Β. Κουλούρη.

Τις ομιλίες ακολούθησε έγκριση ψηφίσματος από τους συγκεντρωμένους, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην πολιτική ξεκληρίσματος που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις. Επίσης καταγγέλλουν την πολιτική που θέλει να μειώσει ραγδαία τον αγροτικό πληθυσμό της πατρίδας μας, και εκτιμούν ότι σε τοπικό επίπεδο η πολιτική αυτή εκφράζεται με τη σκόπιμη διαιώνιση του πολύ σοβαρού προβλήματος της δακοκτονίας, προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να υλοποιηθεί η πολιτική εγκατάλειψης και συρρίκνωσης της ελαιοκαλλιέργειας. Ακόμη επισημαίνουν ότι μαζί με τους φορείς που συμμετείχαν και στήριξαν το συλλαλητήριο του Σαββάτου, «αγωνιζόμαστε για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική εκσυγχρονισμού, στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού».

Αμέσως μετά την ανάγνωση και έγκριση του ψηφίσματος, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Λευκίμμης.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ολες «φερέγγυες», λέει η κυβέρνηση

Σε κορόνες αποπροσανατολισμού και πυροτεχνήματα για εντυπωσιασμό προχωρά η κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών και ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου απεργάζονται ήδη τις νέες ανατιμήσεις που σκοπεύουν να επιβάλουν στους τιμοκαταλόγους τους, κάτι που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το κόστος της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου. Χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ελέγχων στα οικονομικά των ασφαλιστικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου και λοιπών ζημιών. Από τους ελέγχους, είπε, προέκυψε ότι 22 από τις 49 εταιρίες του κλάδου λειτουργούσαν με ίδια κεφάλαια, τα οποία υπολείπονταν του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία περιθωρίου φερεγγυότητας. Από αυτές, οι 21 συμμορφώθηκαν με την απαίτηση του υπουργείου να καταβάλουν άμεσα κεφάλαια ύψους 133 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 21 ανταποκρίθηκαν και αύξησαν τα ίδια κεφάλαιά τους συνολικά κατά 241,3 εκατ. ευρώ και έτσι θα λάβουν το περίφημο πιστοποιητικό φερεγγυότητας. Σε μία, στην ΙΝΤΕΡΕΛΛΑΣ θα διενεργηθεί πλήρης έλεγχος και θα πάρει το σχετικό πιστοποιητικό, εφόσον ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις της μέχρι τις 30 Ιούνη.

Και ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου διατυμπανίζει τα περί «αυστηρών και αδιάλειπτων ελέγχων», «εξυγίανσης και διαφάνειας» στην ασφαλιστική αγορά, το μόνο που βρήκε να ψελλίσει σχετικά με τις νέες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων ήταν ότι... ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει οι εταιρίες στο υπουργείο κάτι σχετικά με το ύψος των ανατιμήσεων. Βεβαίως, ο κύριος υφυπουργός γνωρίζει καλά ότι όχι μόνο οι εταιρίες δε γνωστοποιούν στο υπουργείο τις εκάστοτε αλλαγές στους τιμοκαταλόγους τους από το 1996 - παρά μόνο εάν το ζητήσει ο υπουργός με εγκύκλιο - αλλά, επίσης, ότι, όπως κυνικά παραδέχτηκε, έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται θέμα έγκρισης των όποιων ανατιμήσεων αποφασίζουν και επιβάλλουν κάθε φορά οι εταιρίες.

Η νέα ΚΑΠ ανησυχεί... τον ΕΣΥΦ

Την ανησυχία τους για μέλλον των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα φυτοφαρμάκων και γενικότερα για την πορεία του αγροτικού τομέα στα πλαίσια των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).

Σε σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε ο ΕΣΥΦ, αναφέρθηκε πως υπάρχει ανησυχία από τους φορείς εισροών, δηλαδή τις επιχειρήσεις με φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους κ.ά., για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια, από πλευράς ΕΣΥΦ, ο προβληματισμός στάθηκε περισσότερο στη λεγόμενη πολλαπλή συμμόρφωση, δηλαδή διάφορα περιβαλλοντικά μέτρα που συνέδεσε η ΕΕ με την καταβολή των αποσυνδεμένων από την αγροτική παραγωγή επιδοτήσεων και με εμφανή στόχο τη μείωση της αγροτικής παραγωγής. Κι όπως διαφάνηκε, η ανησυχία των εκπροσώπων του ΕΣΥΦ ήταν το πόσο θα μειωθούν οι δικές τους δουλιές, από την εφαρμογή των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Κριτική όμως επί της ουσίας, στο έτσι κι αλλιώς αρνητικό περιεχόμενο των μέτρων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, δεν ακούστηκε, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως και η αγροτική παραγωγή και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα συρρικνωθούν και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα βγουν από τη μέση και μοιραία πολλές επιχειρήσεις και πολλοί επαγγελματίες, που βιοπορίζονται από τον αγροτικό τομέα, θα βρεθούν με ισχνό τζίρο και χωρίς δουλιά.

Στη διάρκεια της συζήτησης, από αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν διάφορες επισημάνσεις για το τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ, καθώς και κάποιες εκτιμήσεις όπως: Θα μειωθεί η αξία της γης, θα υπάρξουν αναπροσαρμογές και ανακατατάξεις στα καλλιεργούμενα προϊόντα, κάποιοι, προφανώς οι μεγάλοι αγρότες, θα συνεχίσουν να αγοράζουν γη και να παράγουν. Πιο ειδικά, σημείωσε πως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει εγκατάλειψη και μείωση παραγωγής σε καπνό και βαμβάκι, καθώς και στον τομέα της βοοτροφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ