Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Πολύωρο μπλόκο στον κόμβο Μεγανίτη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση

ICON

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με πολύωρο αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών στον κόμβο του Μεγανίτη στο Αίγιο, οι αγρότες της Αιγιάλειας συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το πενιχρό εισόδημά τους και τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους.

Οι αγρότες της Αιγιάλειας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, διατράνωσαν, για μια ακόμη φορά, με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική και απαίτησαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια της πολύχρονης πάλης τους.

Το μπλόκο στον κόμβο του Μεγανίτη στήθηκε από νωρίς το πρωί κάτω από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν ζώσει κυριολεκτικά την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, με την παρουσία περισσότερων από δέκα διμοιριών αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων των ΜΑΤ. Μάλιστα, το μεσημέρι, υπήρξαν και μικροσυμπλοκές με περιορισμένη χρήση χημικών μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αγροτών, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να στήσουν μπλόκο και στη νέα Εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών. Στις συμπλοκές αυτές τραυματίστηκε ελαφρά κι ένας αγρότης μεγάλης ηλικίας, ο οποίος αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα μετά από ψεκασμό χημικών αερίων.

Κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση και την αποφασιστικότητα των αγροτών, η κυβέρνηση, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκε πως στις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί το 70% της στρεμματικής ενίσχυσης για όλους τους σταφιδοπαραγωγούς - 400 περίπου σταφιδοπαραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε λεπτό από την επιδότηση που εδικαιούντο - κάτι που όπως έπρεπε να είχε γίνει, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέχρι τις 31 Γενάρη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αγρότες της Αιγιάλειας, αργά το απόγευμα, αποχώρησαν από τον κόμβο του Μεγανίτη και προειδοποίησαν πως αν δε λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις από το υπουργείο Γεωργίας και για τα υπόλοιπα αιτήματά τους (άμεση αποζημίωση στους παγετόπληκτους του περσινού Φλεβάρη, επιδοτήσεις που υπολείπονται στο λάδι της περιόδου 2003 - 2004, αλλά και αυτής του 2002 - 2003, να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις που εκκρεμούν σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, κ.ά.) στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα επανέλθουν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, πριν από τις 20 Μάρτη στο Κιλελέρ, στον πανελλαδικό γιορτασμό της εξέγερσης των κολίγων ενάντια στους τσιφλικάδες που οργανώνει η ΠΑΣΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ