ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Επιχείρηση εξαπάτησης!

ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν στην - προεκλογική - αξιοποίηση του ΛΑΕΚ, για την ενίσχυση ηλικιωμένων ανέργων, καταγγέλλει τη μεθόδευση η ΔΑΣ

Προεκλογικό «δώρο» στην κυβέρνηση αποτελεί η χτεσινή συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, για την κάλυψη από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), των ασφαλιστικών εισφορών ηλικιωμένων ανέργων, προκειμένου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Η συμφωνία αυτή, καταγγέλθηκε από την ΔΑΣ - ΓΣΕΕ σαν προσπάθεια εξαπάτησης των ανέργων για την υφαρπαγή της ψήφου στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς αποφεύγεται να δοθεί ουσιαστική λύση σε σειρά άλλων, ιδιαίτερα σημαντικών προβλημάτων των ανέργων.

Η σχετική ρύθμιση θα συζητηθεί λεπτομερώς στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ, αφού δοθούν στοιχεία από τον ΟΑΕΔ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πωλυζωγόπουλος, χαρακτήρισε θετικό, ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις αποδέχτηκαν την πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ, για να καταλήξουν «αυτόνομα και χωρίς παρέμβαση», στο πόσοι άνεργοι θα καλυφτούν.

ΔΑΣ: «Με ξένα κόλλυβα»

Η ΔΑΣ - ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «ενόψει των εκλογών, κυβέρνηση - ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα μιας καλοστημένης επιχείρησης, με στόχο την εξαπάτηση των ανέργων και την υφαρπαγή των ψήφων τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές».

Τονίζει επίσης: «Στον ΛΑΕΚ συγκεντρώνονται χρήματα από τις εισφορές των μισθωτών. Τα χρήματα του ΛΑΕΚ, ούτε του κ. Παπαϊωάννου είναι ούτε του κ. Στράτου. Από πού κι ως πού λοιπόν αυτοί με "ξένα κόλλυβα" θα κάνουν μνημόσυνο;»

«Με τι ενέργειες αυτές - συνεχίζει η ΔΑΣ - στην ουσία επιχειρούν να πνίξουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ, που με την πολιτική τους οξύνουν και αναπαράγουν το καπιταλιστικό καρκίνωμα, που ονομάζεται ανεργία. Θέλουν επιπρόσθετα από τώρα να "χρυσώσουν το χάπι" των ακόμα πιο επώδυνων για την εργατική τάξη πολιτικών, που θα εφαρμόσουν αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ».

Η ΔΑΣ στην ανακοίνωση καλεί τους άνεργους, την εργατική τάξη και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αποκαλύψουν αυτή την απάτη και να απαιτήσουν: Κονδύλια για την επιβίωση των ανέργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, επίδομα στο 80% του ΗΑΕ και μέχρι να βρουν εργασία, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και απαγόρευση με νόμο της απόλυσης εργαζομένων πέντε χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν.

«Η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που υποταγμένη στην κυβερνητική πολιτική, συναινεί στην εξαπάτηση των ανέργων είναι πολύ βαριά. Οι εργατοϋπάλληλοι, επιβάλλεται να αντιληφθούν, ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και οι εκπρόσωποί του, ακολουθούν μια γραμμή με σκληρές συνέπειες για τους μισθωτούς», επισημαίνει η ΔΑΣ.

Καταλήγοντας, τονίζει, ότι «από την πλευρά μας και μέσα από το ΠΑΜΕ, που αποτελεί την ελπίδα για την αγωνιστική ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος, θα πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της πάλης για την επιβίωση των ανέργων και τη συνολική αντιπαράθεση με τις πολιτικές του κεφαλαίου».

ΒΙΟΜΑΓΝ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι

Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για επαναλειτουργία της επιχείρησης, σήμερα στη Χαλκίδα και την Αθήνα

Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν, από χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΑΓΝ (μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη), με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, απαιτώντας από την κυβέρνηση «εδώ και τώρα» λύση, για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση της εργασίας τους και καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει ο τελευταίος ιδιοκτήτης Κ. Βαρβούτης.

Χτες το πρωί, έκαναν συγκέντρωση και κατάληψη του δημαρχείου Κηρέως, μέχρι το μεσημέρι. Σήμερα το πρωί, με μηχανήματα της επιχείρησης που έκλεισε μετά την πτώχευση που κήρυξε ο ιδιοκτήτης του Κ. Βαρβούτης, θα ξεκινήσουν από το Μαντούδι και θα πάνε στη Χαλκίδα, όπου θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αμέσως μετά, ενδέχεται να μεταβούν στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο πλευρό των εργαζομένων, είναι και οι κάτοικοι και οι φορείς της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων με ομόφωνες αποφάσεις χτες παρέμειναν κλειστά και ανάρτησαν μαύρες σημαίες. Το ίδιο αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου. Σε τοποθέτησή του, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Δημητρίου κατήγγειλε την κυβέρνηση, ότι παρέδωσε την επιχείρηση στους ιδιώτες. Επισήμανε ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση από την κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη για την άθλια κατάσταση της περιοχής. Τέλος, πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο, να διεκδικήσει τη λύση του ενιαίου δημόσιου φορέα λευκόλιθου για να βγει η περιοχή από το αδιέξοδο.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Προκαλεί με απολύσεις

Την ανάκληση τριών αυθαίρετων απολύσεων απαιτούν οι εργαζόμενοι, με  στάση εργασίας 

Σε τρεις αιφνιδιαστικές και αναίτιες απολύσεις προχώρησε η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος»! Η πρώτη έγινε την Παρασκευή και χτες απολύθηκαν άλλοι δυο. Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει τις νέες αρνητικές εξελίξεις, που δρομολογούνται στο εργοστάσιο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή 3ωρη στάση εργασίας που έχει κηρύξει ανά βάρδυα με αίτημα να ανακληθούν οι απολύσεις.

Με ανακοίνωσή του, το σωματείο καταγγέλλει την εργοδοσία για την προκλητική ενέργεια να απολύσει «εν ψυχρώ» και χωρίς καμμία αιτιολογία και άλλους εργαζόμενους. «Το πρωτοφανές αυτό γεγονός της απόλυσης - σημειώνεται - χωρίς λόγους και ο βίαιος τρόπος που χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνσή τους από το εργοστάσιο, δεν μπορεί να περάσει. Θα μας βρει όλους αντιμέτωπους στα απάνθρωπα σχέδιά τους».

«Είναι φανερό - υπογραμμίζεται - ότι άλλα ήθη έφεραν οι καινούργιοι διευθυντές. Τους εργαζόμενους δεν τους βλέπουν σαν ανθρώπους, αλλά σαν αριθμούς, που θα περιορίσουν το κόστος για να γίνουμε - λέει - πιο "ανταγωνιστικοί". Εκαναν το αποφασιστικό βήμα - πρόκληση και προς το σωματείο και προς τους εργαζόμενους. Δε θα τους το επιτρέψουμε. Θα μάθουν αργά ή γρήγορα ότι εδώ δεν περνάνε αυτά που ξέρουν».

«Οι εργαζόμενοι - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι περήφανοι και θα το δείξουν. Δε θα περάσει η πολιτική της "στυμμένης λεμονόκουπας". Αυτοί οι ανελέητοι τεχνοκράτες δεν μπορούν να θάβουν εργαζόμενους στην ανέχεια και την οικογενειακή καταστροφή, για να γεμίσουν το πουγκί των μετόχων με περρισότερα δισεκατομμύρια που επαίρονται ότι επιτυγχάνουν. Σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να μπει οριστικά φραγμός στα σχέδιά τους, να παίζουν με τη ζωή, τα όνειρα και τις ανάγκες μας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προεκλογικές φιέστες από ΟΤΟΕ

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προχωρεί σε επετειακές εκδηλώσεις προεκλογικών δημοσίων σχέσεων

Ως μια «πρασινογάλαζη (με λίγο ροζ) φιέστα δημόσιων σχέσεων υποψήφιων βουλευτών», καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών, τις τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει, από τις 18 έως τις 21 Γενάρη, το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), για τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της. Η ΕΣΑΚ καταγγέλλει ακόμη, τον αποκλεισμό από τις εκδηλώσεις των κομμουνιστών συνδικαλιστών.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση η ΕΣΑΚ, «το προεδρείο της ΟΤΟΕ, μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους με συνδαιτυμόνες υπουργούς, εργοδότες, κυβερνητικούς συνδικαλιστές και έγκριτους δημοσιογράφους, τιμά τη σημερινή ΟΤΟΕ, που είναι δέσμια του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μια ΟΤΟΕ ανυπόληπτη, συναινετική στα εργοδοτικά κελεύσματα. Μια ΟΤΟΕ, του "κοινωνικού διαλόγου απάτη". Σε αυτή τη φιέστα οι κομμουνιστές συνδικαλιστές φυσικά δε χώραγαν, γιατί θα χαλούσαν τη "σούπα", που επιμελώς έχουν ετοιμάσει. Ετσι φρόντισαν να αποκλείσουν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΑΚ».

«Οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ - συνεχίζει η ανακοίνωση - σ' αυτή τη 45χρονη διαδρομή της ΟΤΟΕ, έβαλαν τη σφραγίδα τους σε μια περίοδο που η ΟΤΟΕ αγωνιζόταν, πάλευε, υπερασπίζοντας συνδικαλιστικά συνταγματικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Οι κομμουνιστές μαζί με άλλους συνδικαλιστές αγωνιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Η ΕΣΑΚ, τιμά αυτή την ΟΤΟΕ, όπως τιμά και όλους τους συναδέλφους και συναγωνιστές που συνέβαλαν σε αυτήν τη διαδρομή».

Η ΕΣΑΚ καταλήγει τονίζοντας, ότι «η σημερινή ΟΤΟΕ δεν έχει σχέση με τη συνδικαλιστή οργάνωση των αγώνων, για το ωράριο, το 5ήμερο, το ενιαίο μισθολόγιο. Η σημερινή πλειοψηφία της ΟΤΟΕ γκρεμίζει ό,τι έχτισαν και κέρδισαν με αγώνες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. Με αυτή την τακτική και πολιτική η ΟΤΟΕ δεν ακουμπάει στους εργαζόμενους. Στηρίζεται και συνδιαλέγεται, από και με τους εργοδότες». Αυτή την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, «τα μέλη της ΕΣΑΚ, μαζί με άλλους αγωνιστές και ταξικούς συνδικαλιστές, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ανατρέψουν. Για να ξαναβρεί η ΟΤΟΕ την αγωνιστική της ρότα και να ξαναμπεί σε ταξική πορεία».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Τραγικός θάνατος οικοδόμου

Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων καταγγέλλει και τις προσπάθειες συγκάλυψης

Τραγικό θάνατο βρήκε οικοδόμος την περασμένη Τρίτη 11 Γενάρη, καθώς δούλευε σε οικοδομή στο Σιδάρι Κέρκυρας. Το δυστύχημα επιχειρήθηκε να «κουκουλωθεί» και είδε το φως της δημοσιότητας, μετά από καταγγελίες που έγιναν στο Σύνδεσμο Οικοδόμων Κέρκυρας. Ο άτυχος οικοδόμος ήταν ο 50χρονος Δελλής Κράσση, Αλβανός υπήκοος, ο οποίος έπεσε - κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - από τον πρώτο όροφο της οικοδομής που δούλευε και σκοτώθηκε.

«Για άλλη μια φορά, ο κλάδος θρηνεί ένα συνάδελφο, θύμα της ασυδοσίας των εργοδοτών και της επικίνδυνης αδιαφορίας της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της ζωής μας στις οικοδομές», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος. Οπως σημειώνει, τη χρονιά που πέρασε έγιναν πολλά εργατικά ατυχήματα στην περιοχή.

«Είναι αδιανόητο - υπογραμμίζει - στην Κέρκυρα με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, η Επιθεώρηση Εργασίας να έχει μόνο 3 υπαλλήλους και κανένα τεχνικό επιθεωρητή και, το χειρότερο, οι έλεγχοι να γίνονται από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας Πάτρας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ