ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΤΕ
Ολοκληρώστε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να χτυπηθούν καίρια οι εργασιακές σχέσεις, να καταργηθεί το καθεστώς μονιμότητας των εργαζομένων στον ΟΤΕ, επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη με τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ -ΟΤΕ). Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, οι αντεργατικοί σχεδιασμοί που θα υλοποιηθούν στον ΟΤΕ θα αποτελέσουν πιλότο και για τις άλλες ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επισήμανε ότι πρώτα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) για να μπορεί ο ΟΤΕ να προσλαμβάνει με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου και μετά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση που χρειάζεται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» αλλά και να αναλάβει το κράτος μέρος του κόστους του προγράμματος αυτού.

Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία που προβλέπει ότι το προσωπικού του ΟΤΕ θα προσλαμβάνεται «με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, του οποίου η πρόσληψη, η εξέλιξη, η αμοιβή και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα τύχει ιδιαίτερης ρύθμισης», το περιεχόμενο της οποίας θα εξεταστεί από μεικτή Επιτροπή (εκπροσώπων του ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας) και η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της εντός τριών μηνών. Ετσι, παρόλο που η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ αποχώρησε από τη χτεσινή συνάντηση, δήθεν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, φέρει τεράστιες ευθύνες αφού «έστρωσε το έδαφος» για μια τέτοια εξέλιξη.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στις αξιώσεις του Ταβουλάρη

Ξεκάθαρο και αγωνιστικό μήνυμα, ότι δε θα επιτρέψουν το πετσόκομμα των εργασιακών τους σχέσεων έστειλαν χτες στον Ταβουλάρη οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας συμμετέχοντας καθολικά στις τρίωρες στάσεις εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού με επανάληψη των κινητοποιήσεων στις 2 του Μάρτη σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Η χτεσινή κινητοποίηση είχε πάντως αποτέλεσμα η διοίκηση των Ναυπηγείων να καλέσει το σωματείο εργαζομένων σήμερα σε νέα συνάντηση.

Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί έδειξαν την αγωνιστική τους διάθεση με τη μαζική συγκέντρωση που έκαναν έξω από την πύλη του εργοστασίου τις ώρες της στάσης εργασίας. Εκαναν σαφές, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας του Ταβουλάρη για να αυξήσει τα κέρδη του. Κάτι που για τους ίδιους μεταφράζεται σύμφωνα και με τις προτάσεις του σε 7ήμερη από 5ήμερη εργασία, εφαρμογή πολυειδικότητας και μείωση αποδοχών μέσω περιορισμού ημιαργιών και μείωσης των «νεκρών» χρόνων, όπως ονομάζουν το διάλειμμα.

Στο πλευρό των εργαζομένων χτες έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν και συνδικαλιστές της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, οι οποίοι τόνισαν στους εργαζόμενους, ότι οι σημερινές αξιώσεις της εργοδοσίας του Ναυπηγείου είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει βιομήχανοι και Ευρωπαϊκή Ενωση στα δικαίωμα και τις κατακτήσεις τους. Κάλεσαν τους εργαζόμενους για να έχει επιτυχία ο αγώνας τους να τον κάνουν ακόμα πιο μαζικό και να τον συντονίσουν μαζί με αυτόν της υπόλοιπης εργατικής τάξης, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 17 του Μάρτη, που έχουν κηρύξει ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων στις τράπεζες και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 4.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16). Παράλληλα, απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο σε όλα τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του Μάρτη, σε πορεία κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και χωρίς να εξαντλείται ο ορίζοντας των πολύμορφων κινητοποιήσεων.

«Το ΠΑΜΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με αναβαθμισμένα δικαιώματα που θα εκφραστεί και με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών» σημειώνει το Πανεργατικό Μέτωπο στο κάλεσμά του προς τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται στις ιδιωτικές και τις λεγόμενες δημόσιες τράπεζες, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζών ή το ΙΚΑ. Και τονίζει ότι «ο στόχος αυτός απαιτεί τη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών προϋποθέσεων, συνδέεται με την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, με ριζικές πολιτικές, κοινωνικές αλλαγές». «Είναι πρόταση πάλης που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων τους» συνεχίζει το ΠΑΜΕ «και δεν έχει καμιά σχέση με την ενοποίηση των ταμείων όπως αυτή προωθείται με βάση το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο στήριξε και υλοποιεί σήμερα η ΝΔ».

Το ΠΑΜΕ, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις, καταθέτει πρόταση για συζήτηση και δράση που συμβάλλει στην ισχυροποίηση της αντίστασης, της πάλης για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες: Ενα Ταμείο Κύριας Σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

«Η πάλη μας για το ασφαλιστικό δικαίωμα συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, τη λεγόμενη εθελούσια έξοδο. Συνδέεται με την απαίτηση κατάργησης όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και υπερεκμετάλλευσης. Συνδέεται με τη διεκδίκηση πλήρους - σταθερής εργασίας με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με την ουσιαστική αύξηση των μισθών, ώστε ο κατώτερος μισθός, το πρώτο κλιμάκιο, να μην είναι κάτω από 1.200 ευρώ» καταλήγει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Προκλητική εμφάνιση στους ναυτεργάτες

Στο «σπίτι του κρεμασμένου», δηλαδή στους ναυτεργάτες, που έχουν ψηθεί από τις Κοινοτικές οδηγίες και τους κανονισμούς, βρήκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος να δείξει την ευρωλαγνεία του! Χτες το πρωί, στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και δεύτερη μέρα της πανναυτεργατικής απεργίας, ο Α. Αλαβάνος υπεραμύνθηκε της Ευρωπαϊκής Ενωσης του κεφαλαίου και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την οποία μάλιστα αποφάνθηκε, προκαλώντας και κοροϊδεύοντας τον κόσμο ότι δεν είδε πουθενά να αναφέρει τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα στον Α. Αλαβάνο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, όταν επισημάνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι το κόμμα του έχει ευθύνη γιατί μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Αλαβάνος ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη δε μιλάει για την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού χωρίς εθνικούς περιορισμούς και κοινωνικές δεσμεύσεις!

Και αυτό όταν ειδικά οι ναυτεργάτες με τον κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ζουν αυτές τις «ελευθερίες» στο πετσί τους. Και αυτές ακριβώς τους βγάζουν στους καταπέλτες, σε αυτές στηρίζονται οι εφοπλιστές και τους πετάνε μαζικά στην ανεργία, συνθλίβοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και επιχειρούν να τους μετατρέψουν σε «φιλιππινέζους» στη χώρα τους.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ απαντώντας σε αυτή την πρόκληση, σημειώνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε:

«Η Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, η απελευθέρωση των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ που ψήφισαν και στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενισχύουν την επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων και των ναυτεργατών, οδηγώντας χιλιάδες στην ανεργία, εντείνουν την εκμετάλλευση και καταδικάζουν δεκάδες νησιά σε συνθήκες απομόνωσης. Η στήριξη από τον πρόεδρο του ΣΥΝ αυτής της πολιτικής, η προσπάθεια αποενοχοποίησής της, αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες που πληρώνουν τις συνέπειές της. Υπονομεύει τους αγώνες τους. Οι ναυτεργάτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Η ΚΟΝ καλεί τους ναυτεργάτες να «δυναμώσουν τους αγώνες τους, να συντονίσουν τη δράση τους με το ταξικό κίνημα, προβάλλοντας και παλεύοντας πλαίσιο αιτημάτων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, και αμφισβητεί την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου».

Αργά το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επιχείρησε να απαντήσει με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Με τον ισχυρισμό ότι «η ΚΟΝ διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΣΥΝ». Με δεδομένο ότι στη συζήτηση ήταν πολλοί οι παρόντες, καλό είναι κάποιος να πει στον κ. Αλαβάνο να μελετά τι λέει όταν βρίσκεται σε εργατικό ακροατήριο... Κι αν 13 χρόνια μετά δεν έχει διαβάσει ακόμα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ας τη διαβάσει έστω και τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ