ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Από τα χαράματα στη μάχη

ICON

Στην Πάτρα, η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, και ιδιαίτερα όπου οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι πλειοψηφία ή είχαν άμεση παρέμβαση (Μέταλλο, Ιματισμός, Οικοδομές, Χαρτοβιομηχανία, Εμποροϋπάλληλοι) καθώς και στις ΔΕΚΟ, ξεπέρασε το 80% και σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 100%.

Από τα χαράματα, εκατοντάδες απεργοί έδωσαν τη μάχη μπροστά από το πολυεθνικό κατάστημα ΚΑΡΦΟΥΡ, το κατάστημα καλλυντικών ΧΟΝΤΟΣ, τα εργοστάσια ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 3Ε, ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ, σε γιαπιά, υπηρεσίες, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση, στην πλατεία Γεωργίου, όπου ακολούθησε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Απεργιακές συγκεντρώσεις είχαμε και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, καθώς και στο Αίγιο. Επίσης, στη Ζάκυνθο, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση και έμποροι που είχαν κλείσει τα καταστήματά τους. Στην Κεφαλονιά η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Σπίτι του Δασκάλου, με τους εμπόρους να έχουν προχωρήσει, ταυτόχρονα, σε τρίωρο κλείσιμο των μαγαζιών τους.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τον τόνο

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα, καταδίκης της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, αντήχησε, χτες, απ' άκρη σε άκρη σ' όλη τη Στερεά και Εύβοια. Από τη Χαλκίδα και το Αλιβέρι μέχρι την Αμφισσα, από την πρωτεύουσα της Ρούμελης, τη Λαμία έως τη Λιβαδειά και τη Θήβα οι εργατοϋπάλληλοι μαζί με τους νέους και τις νέες, οι απόμαχοι της δουλιάς και όχι της ζωής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ

«Δεν πάει άλλο», διαμήνυσε ο κεντρικός ομιλητής Βαγγέλης Μαγκόπουλος, από τη συγκέντρωση της Χαλκίδας, ενώ τη συμπαράστασή του και την ανάγκη του κοινού αγώνα εξέφρασε στο χαιρετισμό του από το βήμα, ο Κώστας Καρβούνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Εύβοιας. «Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κατάργηση της Κυριακής - αργίας», τόνισε στο χαιρετισμό της η Κατερίνα Δημάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Αυτή η πολιτική η αντεργατική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» διατρανώθηκε, στη συνέχεια, στους δρόμους της Χαλκίδας σε μια μαχητική γεμάτη παλμό, πορεία που έγινε. Αντίστοιχα, μαχητικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ταξική πλειοψηφία της διοίκησής του. «Οι δικές μας διεκδικήσεις, τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Γκελαούζος, πρόεδρος του ΕΚ Φωκίδας, στόχο έχουν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να απολαμβάνουμε οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουμε και όχι μια χούφτα καπιταλιστών».

«1.200 βασικό, κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», «ανθρώπινα ωράρια, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά» βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές στους δρόμους της Λαμίας, μετά την πετυχημένη απεργιακή συγκέντρωση.

Καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και καταγγελία των συμβιβασμένων και υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόν. Παρέμβασης του ΣΥΝ) που βάζουν «πλάτη» στο πέρασμα αυτής της πολιτικής, διατρανώθηκε από τις συγκεντρώσεις της Λιβαδειάς και της Θήβας.

Και δεν είχαν άδικο. Οσα Εργατικά Κέντρα, με τέτοιες πλειοψηφίες έκαναν συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη. Στη Θήβα συμμετείχαν μόνο 35 άτομα (από τη συμπαράταξη ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόν. Παρέμβασης), ενώ η άθλια και αντισυνδικαλιστική - αντιδημοκρατική ενέργεια του προέδρου του ΕΚ Θήβας, Δημητρίου, να καλέσει την αστυνομία για να διώξει το ΠΑΜΕ από την κεντρική πλατεία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοί τη συγκέντρωσή τους, έπεσε στο κενό.

Στη Χαλκίδα, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν κήρυξε ούτε στάση εργασίας, αλλά «λάκισε» με ένα λεωφορείο για την... Αθήνα, να στηρίξουν τον... Πολυζωγόπουλο. Στη Λαμία, μόλις και μετά βίας η... συγκέντρωση του ΕΚ μάζεψε 15 άτομα, δηλαδή οικογενειακή μάζωξη της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Στη Λιβαδειά η ίδια πλειοψηφία στο ΕΚ κατάφερε να «πείσει» 50 άτομα.

Πολύμορφη δράση

Από τη διαδήλωση στο Ηράκλειο

ICON

Από τη διαδήλωση στο Ηράκλειο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων. Στο Ηράκλειο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 10.30 το πρωί στη διασταύρωση της Χαριλάου Τρικούπη και Δημοκρατίας και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη και παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Από νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, όπως στη Βιομηχανική περιοχή, στο εργοστάσιο του Καράτζη όπου αρκετοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, σε εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Με περιοδείες σε μεγάλα πολυκαταστήματα και Σούπερ Μάρκετ προχώρησαν νωρίς χτες το πρωί και στα Χανιά συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στο Ρέθυμνο στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και στο Λασίθι στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Μαζική και μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Οι απεργοί εργάτες της Λέσβου πραγματοποίησαν και πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Καταλήψεις και μαζικές διαδηλώσεις

Με μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και δυναμικές - σε κόσμο και παλμό - πορείες, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, έμποροι, νεολαίοι, συνταξιούχοι δώσανε βροντερό «παρών» σε όλες τις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Στα Γιάννενα με πρωτοφανή επιτυχία πραγματοποιήθηκε ογκώδες συλλαλητήριο. Το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μετά τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Με παλμό και ενθουσιασμό τα μπλοκ του ΠΑΜΕ πλημμυρίσανε από οικοδόμους, εργαζόμενους στα δυο νοσοκομεία και το πανεπιστήμιο, ΕΒΕ, δασκάλους, υπάλληλους στο Δήμο και τη Νομαρχία, ιδιωτικούς υπάλληλους, συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το πρωί περιφρουρήσανε την απεργία έως την έναρξη της πορείας, σε οικοδομές και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα της πόλης (ΚΑΡΦΟΥΡ, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΖΑΡΑΣ, HONDOS CENTER), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή πορεία, η οποία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στη Νομαρχία.

Στην Πρέβεζα οι εργαζόμενοι της ΑΔΕΠΝ με το ΠΑΜΕ προχωρήσανε σε κατάληψη του Δήμου και ο εμπορικός σύλλογος σε κατάληψη της Εφορίας και μαζί με οικοδόμους, εργαζόμενους σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, στο νοσοκομείο και ιδιωτικούς υπαλλήλους, βάλανε τη δική τους σφραγίδα στη χτεσινή απεργία.

Συμβολική κατάληψη του ΟΤΕ στο Αγρίνιο έγινε από το Εργατικό Κέντρο πριν από τη συγκέντρωση της απεργίας, ενώ ο εμπορικός σύλλογος συμπορεύτηκε με τους εργαζόμενους στην πορεία, αφού πρώτα έκανε κατάληψη στον «Κωτσόβολο» και μπλόκο στην εθνική οδό Αντίρριου - Ιωαννίνων.

Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε ένα ογκώδες απεργιακό συλλαλητήριο από εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, ξενοδοχοϋπάλληλους, εμποροϋπάλληλους, οικοδόμους, καταλήγοντας στην πλατεία Σαρόκο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνεπείς στο αγωνιστικό καθήκον, δώσανε μάχη έως και το απόγευμα, ώστε τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ να μην ανοίξουν.

Δυναμικές συγκεντρώσεις με συμμετοχή εργαζομένων, εμπόρων, υπαλλήλων αγροτικών συνεταιρισμών, συνταξιούχων πραγματοποιήθηκαν στην Αρτα, την Ηγουμενίτσα και τη Λευκάδα, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ