ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αντιδρά στην επιχείρηση τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα

Δήλωση στο «Ρ» του Σπύρου Χαλβατζή, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με αφορμή την πρόταση της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη για την κατασκευή γηπέδου στην περιοχή

Ακόμη και αυτά τα λίγα δέντρα ανάμεσα στο τσιμέντο θα καταστραφούν...
Ακόμη και αυτά τα λίγα δέντρα ανάμεσα στο τσιμέντο θα καταστραφούν...
Δώρο στους μεγαλομετόχους της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάνει η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, το χώρο του Ελαιώνα δίπλα από τη συνοικία Μαρκόνι, όπου και πρότεινε να μεταφερθεί το γήπεδο της ομάδας μαζί με όλες τις εμπορικές κατασκευές που το ...συμπληρώνουν. Η ΠΑΕ ΠΑΟ έδειξε άμεσο ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα πρόταση, αποστέλλοντας επιστολή, με την οποία ζητά λεπτομέρειες για τον ακριβή χώρο κατασκευής του γηπέδου, ο οποίος μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν άγνωστος.

Αμεση ήταν η αντίδραση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σε αυτή την εξέλιξη. Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, μιλώντας στο «Ρ» τόνισε: «Η εμπορευματοποίηση και η τσιμεντοποίηση της δημόσιας και δημοτικής γης των ελεύθερων χώρων είναι επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο. Το ελάχιστο εναπομείναν πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται, γίνονται βορρά του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική που προωθείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ και χτες από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των πάντων είναι βασική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. Υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για το όφελος του κοινωνικού συνόλου και ενάντια στο ιδιωτικό συμφέρον. Ο χώρος του Ελαιώνα δεν πρέπει να καταστραφεί. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με υψηλό πράσινο για ανάσα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Η πρόταση της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, να δοθεί στην ΠΑΕ «Παναθηναϊκός» χώρος για την κατασκευή του γηπέδου της ομάδας στην περιοχή του Ελαιώνα, ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή, για τη συνολική «αξιοποίηση» του χώρου του Ελαιώνα.

Ο Ελαιώνας είναι ένας χώρος συνολικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων και είναι ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν ένας τεράστιος πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Ωστόσο, από το 1947 που υπήρξε η πρώτη μελέτη του τότε υπουργείου Ανοικοδόμησης για δημιουργία αγροτικής ζώνης και μικρού ποσοστού κατοικίας, μέχρι και το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, το οποίο προέβλεπε μετατροπή του 30% του Ελαιώνα σε πράσινο, η κατάσταση στην περιοχή ολοένα και χειροτερεύει. Για αυτή την κατάσταση, οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίες το μόνο πράσινο που φύτευσαν ήταν στις... μακέτες.

Ετσι, με την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη μπαίνουν νέα δεδομένα στην «αξιοποίηση» του Ελαιώνα, αφού σύμφωνα με την δήμαρχο το νέο γήπεδο «μπορεί να γίνει πυλώνας αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης για μια ολόκληρη περιοχή που είναι υποβαθμισμένη» και ισχυρίστηκε ότι «θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», δηλαδή το γήπεδο «θα είναι και αθλητικό κέντρο και θα δώσει ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή». Δηλαδή, αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της περιοχής συνδεδεμένη στενά με την ανάπτυξη των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων που αναπτύσσονται και όχι με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους...

«Βάρβαρη η επίθεση των ΜΑΤ κατά κατοίκων»

Τη στάση της αστυνομίας στην κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού, καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις χωριών της Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ

Τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης του περασμένου Σαββάτου ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού, καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις χωριών της Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ. Στην καταγγελία τους, χαρακτηρίζουν ως βάρβαρη, απρόκλητη και αναίτια την επίθεση των ΜΑΤ με γκλομπ και χημικά σε βάρος κατοίκων και φορέων από το Βαρνάβα, το Γραμματικό και το Καπανδρίτι που είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος των διοδίων Αφιδνών προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά.

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη, βάρβαρη και αναίτια επίθεση των δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας, στους κατοίκους της Βόρειας Αττικής, που πνιγμένοι από το δίκιο τους, διαδήλωναν ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη θέση "Μαύρο Βουνό" Γραμματικού, στις 12 Μάρτη, με συνέπεια όλοι, νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι, να υποστούν τις συνέπειες των δηλητηριωδών αερίων».

Επίσης, οι ΚΟ κατήγγειλαν «τη σύλληψη από ασφαλίτες, πέντε πολιτών, μεταξύ αυτών και του Προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα και τη μεταφορά τους με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα, σαν κοινούς εγκληματίες». Παράλληλα, επισημαίνουν πως η αστυνομία είχε δώσει το «παρών» στα χωριά της Βόρειας Αττικής, μια βδομάδα πριν την εκδήλωση.

Οπως υπογραμμίζεται στην καταγγελία, η «συμπεριφορά αυτή της αστυνομίας, που γίνεται με εντολές άνωθεν, έχει σαν σκοπό να τρομοκρατήσει το λαό, ώστε να μην αγωνίζεται ενάντια στην ανεργία, στους μισθούς πείνας, στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και γενικά ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση της ολιγαρχίας στις Λαϊκές Κατακτήσεις. Οι ΚΟ του ΚΚΕ είναι μαζί με όλο το λαό των χωριών της ΒΑ Αττικής, που αγωνίζεται για να διατηρηθεί ο ορεινός όγκος της Β. Αττικής καθαρός και να παραμείνει ο πνεύμονας υγείας για όλη την Αττική».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Να προστατευτεί το Σκοπευτήριο

Τη συμπαράστασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής εκφράζει, με ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε στην τελευταία του συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας, επισημαίνοντας πως το Σκοπευτήριο πρέπει να αποδοθεί στην ιστορία όπου και ανήκει. Παράλληλα, καλεί το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαφυλαχτεί ο ιστορικός και μνημειακός χαρακτήρας του χώρου.

Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος και έξι δημοτικοί σύμβουλοι της Καισαριανής συνελήφθησαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου όπου είχαν μεταβεί προκειμένου να προχωρήσουν στη διαμόρφωση χώρου για την τοποθέτηση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης και κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Η σύλληψή τους έγινε μετά από απαίτηση υπαλλήλων της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας η οποία αντιδρά στην τοποθέτηση του μνημείου παρ' όλο που η ενέργεια ήταν καθ' όλα νόμιμη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας καταγγέλλει την ενέργεια των αστυνομικών οργάνων και την παρεμπόδιση του έργου της δημοτικής αρχής Καισαριανής και εκφράζει την ανησυχία του γιατί τα κρούσματα σύλληψης αιρετών πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, παραπέμποντας σε άλλες εποχές. Ζητά επίσης την παρέμβαση της πολιτείας για τη θωράκιση του θεσμού και τη διαφύλαξη του κύρους της Αυτοδιοίκησης.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα κατά της χωματερής

Να αλλάξει τα σχέδια που υπάρχουν για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή «Μαύρο Βουνό» της Κοινότητας Γραμματικού καλεί την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατά της Δημιουργίας ΧΥΤΑ στο «Μαύρο Βουνό Γραμματικού» Δήμου Μαραθώνα και Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού.

Μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο 12 Μάρτη, όπου κατέλαβαν την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Πολυδενδρίου και αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα από την Αστυνομία, οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον εν εξελίξει σχεδιασμό, τουλάχιστον όσον αφορά το Γραμματικό, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και σημερινός πρωθυπουργός. Ενα λάθος που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει, ζητούμε η σημερινή κυβέρνηση να το σταματήσει».

«Ενώ έρευνες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπιστώνουν δραματική μείωση του περιαστικού πρασίνου της Αττικής, επιχειρείται η αποψίλωση της αναδασωτέας έκτασης του "Μαύρου Βουνού" Γραμματικού για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις σοβαρές μελέτες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας (όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης) που υποδεικνύουν λύση εκτός Αττικής, μέσα από ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο και αφού διακοπεί η διαδικασία υλοποίησης του στηριζόμενου σε πρόχειρες και προκατασκευασμένες μελέτες υφισταμένου σχεδιασμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ