ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο,τι παράγει ο εργαζόμενος να γίνει λαϊκή περιουσία

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο επισκέφτηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μίλησε σε εκδήλωση με θέμα: «Η λαϊκή οικονομία και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών»

Μια οικονομία όπου ό,τι παράγεται από το μόχθο των εργαζομένων θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, όπου θα υπάρχει κεντρικός επιστημονικός και δημοκρατικός σχεδιασμός και, φυσικά, λαϊκός κοινωνικός έλεγχος, μια κοινωνία αντίστοιχα που θα καλλιεργεί ηθικές, πολιτιστικές, φιλοσοφικές αξίες που θα υπηρετούν τον άνθρωπο περιέγραψε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε και μίλησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με εργαζόμενους κι έπειτα με τον πρύτανη του ιδρύματος και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ το μεσημέρι μίλησε σε εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο για τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τη λαϊκή οικονομία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας. Οσο για τη σημασία μιας τέτοιας συζήτησης σήμερα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Η απάντηση στα σημερινά προβλήματα είναι να ετοιμαστεί ο λαός για την ανατροπή της εξουσίας».

«Κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, συνεταιριστικοποίηση εκεί όπου υπάρχει χαμηλή συγκέντρωση, απεγκλωβισμός από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εργατικός λαϊκός έλεγχος, κοινωνικός έλεγχος, λαϊκή εξουσία, διεθνοποίηση της πάλης, ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες χώρες και κινήματα». Αυτός είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ για τη λαϊκή οικονομία που ανέπτυξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή ομιλία της.

Συγκεκριμένα είπε: «Λαϊκή οικονομία σημαίνει: Ο,τι παράγεται, ό,τι αναπτύσσεται, ό,τι γίνεται το απολαμβάνει ο λαός, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Πλήρης απασχόληση, δωρεάν Παιδεία, δωρεάν Υγεία. Δε συνυπάρχει κεφάλαιο με την Παιδεία και την Υγεία».

«Σημαίνει - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - ότι ο πλούτος που υπάρχει σ' αυτή τη χώρα, που έχει διαμορφωθεί με τη μορφή του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, με τη μορφή των εργοστασίων ενέργειας, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, λιμανιών, αεροδρομίων, επιχειρήσεων φυσικού αερίου, ο ορυκτός πλούτος, τα ψάρια, οι θάλασσες με ό,τι βγάζουν κτλ., όλα αυτά θα γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία, λαϊκή περιουσία. Ο,τι έχει αναπτύξει ο καπιταλισμός - γιατί υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη - θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Οχι γιατί είμαστε ανθρωπιστές, αλλά γιατί τα 'χει παράγει ο εργαζόμενος, δεν τα παράγει το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο, φτιάχνει κεφάλαιο, τον μισθώνει κτλ., είναι γνωστά. Επομένως, όλα τα βασικά μέσα παραγωγής και τα συγκεντρωμένα κι ο πλούτος γίνονται λαϊκή περιουσία.

Δεύτερον. Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιομορφία σε σχέση με άλλες χώρες: Εχουμε μικρή παραγωγή και μικρή ιδιοκτησία, μικρό κλήρο. Εμείς δε λέμε ότι όλα θα απαλλοτριωθούν. Οι μικροϊδιοκτήτες στην αγροτική παραγωγή και σε ορισμένους άλλους τομείς δε θα απαλλοτριωθούν, αλλά θα διαμορφώσουμε δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα έναν άλλο ατελή κοινωνικοποιημένο τομέα με τη μορφή των συνεταιρισμών, όπου εκεί συνδυάζεται ο ατομικός παραγωγός με τη συλλογική παραγωγή στα πλαίσια του συνεταιρισμού». Επισημαίνοντας τη διαφορά από τους συνεταιρισμούς που δημιουργήθηκαν στον καπιταλισμό διευκρίνισε: «Εμείς μιλάμε για μια συνεταιριστική ιδιοκτησία που την εφοδιάζει ο κοινωνικοποιημένος τομέας παραγωγής, το κράτος, με μηχανήματα, με εφόδια καλλιεργητικά, με έρευνα και δε λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη συλλογική κρατική κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, αλλά ως συνεταίρος».

Μίλησε αναλυτικά για τη σημασία και την ανάγκη ύπαρξης πανεθνικού σχεδιασμού, που θα εξειδικεύεται ανά κλάδο και περιοχή ώστε να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη, αλλά και εργατικού, κοινωνικού ελέγχου, σε κάθε τόπο δουλιάς, επισημαίνοντας ότι «όπου αδυνάτισε ο εργατικός κοινωνικός έλεγχος ή έγινε γραφειοκρατικός και τυπικός, στις συνθήκες του σοσιαλισμού, τότε γίνανε λάθη».

Τόνισε ότι «η λαϊκή οικονομία, πέρα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, προϋποθέτει ρήξη με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς», όπως, για παράδειγμα, την ΕΕ, και, ακόμα, ότι για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας χρειάζεται και ανάλογη εξουσία.

Λαϊκή οικονομία: επίκαιρη και εφικτή

Η συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους φοιτητές

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους φοιτητές, η οποία περιστράφηκε γύρω από τις προϋποθέσεις εφαρμογής της Λαϊκής οικονομίας και αποσαφήνισε πλευρές της πρότασης του ΚΚΕ.

Οι φοιτητές ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς η Λαϊκή οικονομία θα αλλάξει την καθημερινή ζωή των νέων. Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η ίδια η συμμετοχή στο κίνημα δίνει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει ο νέος τις δυσκολίες της ζωής. Η πρόταση του ΚΚΕ, επισήμανε, δεν είναι μόνο για το αύριο, είναι με προοπτική το αύριο και θα φέρει κατακτήσεις και σήμερα. Ανέπτυξε μια σειρά πλευρές της καθημερινής ζωής που σε συνθήκες Λαϊκής οικονομίας είναι διαφορετικές, φέρνοντας και παραδείγματα από την εμπειρία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όπως ο λαϊκός αθλητισμός, η παροχή ολοκληρωμένης μόρφωσης και η σταθερή δουλιά. Σημειώνοντας ότι ένα σύνολο προτάσεων του ΚΚΕ αφορά και έμμεσα το παιδί και τον νέο, αναφέρθηκε στην εξασφάλιση της ευημερίας της οικογένειας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα, σε ερώτηση κατά πόσον είναι εφικτή η αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας στην Ελλάδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η ανάγκη για αλλαγή υπάρχει αντικειμενικά, παραθέτοντας το παράδειγμα της Κούβας, που όχι μόνο δε χάθηκε αλλά το γεγονός ότι στέκεται όρθια δίνει δύναμη στα κινήματα των λατινοαμερικάνικων χωρών. Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα βρήκαν επίσης τη θέση τους στη χτεσινή συζήτηση και η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το μέτωπο στη Βενεζουέλα κέρδισε την πλειοψηφία στο επίπεδο του κοινοβουλίου, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι κέρδισε και σε επίπεδο κοινωνικό. «Είναι μια μάχη σε εξέλιξη που θα κριθεί από την παρέμβαση του λαού για ριζικές αλλαγές» επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποσαφήνιση της έννοιας της ανταγωνιστικότητας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι μια κούρσα στην οποία παίρνουν μέρος οι κεφαλαιοκράτες, ενώ αποτελεί καθαρά ταξικό δείκτη. Σημείωσε δε ότι όταν μια χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική, αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιοκράτες γίνονται πιο ισχυροί ενώ οι εργαζόμενοι πιο εκμεταλλεύσιμοι.

Επιπλέον, μέσα από τις ερωτήσεις των φοιτητών δόθηκε η δυνατότητα στην Αλ. Παπαρήγα να αναπτύξει περισσότερο τα ζητήματα των συνεταιρισμών και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Η σημασία κι επικαιρότητα της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας, ήταν το θέμα που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη χτεσινή συζήτηση. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι και αστοί οικονομολόγοι αντιλαμβάνονται την ορθότητα των αναλύσεων του Μαρξ και παραίνεσε τους φοιτητές να αντιπαραθέτουν στη διδασκαλία των αστικών θεωριών τη μαρξιστική πολιτική οικονομία.

Υποχρηματοδότηση και έλλειψη μόνιμου προσωπικού

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο εξαιτίας της έλλειψης μόνιμου προσωπικού και της υποχρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους των σωματείων των διοικητικών υπαλλήλων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ).

Περιγράφοντας την κατάσταση στο ΟΠΑ, οι διοικητικοί υπάλληλοι τόνισαν ότι οι μισοί εργαζόμενοι (περίπου 200) είναι συμβασιούχοι, αμείβονται με 600 ευρώ περίπου το μήνα και δε λαμβάνουν δώρα και επιδόματα. Αυτό προέκυψε από την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (και την εφαρμογή της από τις διοικήσεις του ιδρύματος) να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό με συμβασιούχους.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στην ανάγκη αντίδρασης σ' αυτή την κατάσταση και τη δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σχετικά με το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι δεν αμφισβητείται η ορθότητα των αιτημάτων του, αλλά δύσκολα συνειδητοποιούν τα ΔΣ των συλλόγων και οι εργαζόμενοι την ανάγκη και της δικής τους συμμετοχής σ' αυτόν τον αγώνα.

Αναδείχτηκαν, επίσης, πλευρές των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση που επηρεάζουν και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι όταν μπει στα Πανεπιστήμια το κριτήριο του κέρδους, τα ιδρύματα θα απασχολούν λιγότερο προσωπικό και με πιο ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον πρύτανη του ΟΠΑ, Γ. Βενιέρη. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου.

Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις, που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις, σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ. Ετσι:

-- Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη το Σάββατο 26/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα» και τι προβλέπει για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την εθνική ανεξαρτησία των λαών και κρατών σε όλο τον κόσμο. Θα μιλήσει ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

- Η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 27/3, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, εκδήλωση -συζήτηση για το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα». Ομιλητές: Κώστας Αλυσσανδράκης μέλος της ΚΕ και Αγγελος Βρεττός δικηγόρος.

- Εκδήλωση - συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα» διοργανώνει την Κυριακή 27/3 η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στο Δημοτικό Κήπο Κιλκίς. Θα μιλήσουν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Οι θέσεις του ΚΚΕ για το «ευρωσύνταγμα» θα παρουσιαστούν σε συγκέντρωση - συζήτηση, που διοργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 28/3. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου και οι μαζικοί φορείς της περιοχής πραγματοποιούν εκδήλωση -συζήτηση τη Δευτέρα 28/3, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου, με θέμα: «Ευρωσύνταγμα και ανθρώπινα δικαιώματα». Θα μιλήσουν οι Αγγελος Ρεμπής τέως εφέτης, Δημήτρης Καλτσώνης διδάκτωρ Νομικής και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Δημήτρης Σουλιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

- Οι ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη, 30/3, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45) με θέμα: «Οχι στο "ευρωσύνταγμα", όχι στην ΕΕ».

Νέα Κέντρα Νεοσυλλέκτων

Νέα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), δημιουργούνται στη βόρεια Ελλάδα για την ελάφρυνση, όπως αναφέρει το ΓΕΣ, των μεγάλων κέντρων και την απομάκρυνσή τους από τον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων της νότιας και κεντρικής Ελλάδας.

Ετσι λειτουργούν ήδη πιλοτικά κυρίως στη Β. Ελλάδα, 5 ΚΕΝ Πεζικού και 2 Ειδικών Δυνάμεων, σε στρατόπεδα και μονάδες οι οποίες προϋπήρχαν και λειτουργούσαν με χαμηλή επάνδρωση, καθώς επίσης και κάποια άλλα, τα οποία λειτουργούσαν αποκλειστικά ως Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) και είχαν εκπαιδευτικό έργο για 4 έως 6 εβδομάδες ανά τρίμηνο, ενώ τώρα το σύνολο των ΚΕΝ λειτουργούν και ως ΕΚΕ και έχουν εκπαιδευτικό έργο 10 έως 12 βδομάδες ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ από τη 2005 Β'/ΕΣΣΟ θα λειτουργήσουν ως ΚΕΝ και οι Πτέρυγες Εκπαιδεύσεως των βασικών νησιών, στις οποίες θα κατατάσσονται σε μία ή δύο ΕΣΣΟ ετησίως, όλοι οι νεοσύλλεκτοι που κατάγονται από τη νησιωτική Ελλάδα του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

ΓΕΕΘΑ
Εκνομη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο

Περί «τουρκικής έκνομης δραστηριότητας» στο Αιγαίο έκανε λόγο σε χτεσινή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ περί δήθεν παρενόχλησης 2 τουρκικών αεροσκαφών «RF-4» από ισάριθμα «F-16» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 21 Μάρτη νοτιοδυτικά της Ρόδου. Την ίδια ώρα και χτες συνεχίζονταν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς σε καθημερινή βάση πάνω από 30 τουρκικά μαχητικά παραβαίνουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ αντισυνταγματάρχη Κ. Λουκόπουλο, η τουρκική ανακοίνωση «απηχεί την τουρκική ερμηνεία των γεγονότων η οποία ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική έκνομη δραστηριότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται». Τα δε ελληνικά μαχητικά «προέβησαν σε αναγνώριση των Α/Φ της τουρκικής ΠΑ καθόσον αυτά ήταν άγνωστο ίχνος εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβληθεί σχέδιο πτήσεως κατά παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας».

Ο ίδιος σχολιάζοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι όλα τα κρατικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, είναι ελεύθερα να πραγματοποιούν πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο δίχως να ζητούν σχετική άδεια, τόνισε ότι αυτό δεν ευσταθεί και ότι η μη συμμόρφωση από την τουρκική πλευρά προς τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια των πτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ