ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου η ΟΝΕ

Περιοδεία αντιπροσωπείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας

«Η ΟΝΕ είναι επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, ευρωπαϊκού, παγκόσμιου, αλλά και του ελληνικού, στο βαθμό που παίζει ένα ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις... Ηδη, οι κύκλοι του ελληνικού κεφαλαίου ετοιμάζουν το νέο, «εκσυγχρονισμένο» πρόγραμμα σύγκλισης, δηλαδή αυτό που θα προτείνουν τώρα στην ΕΕ για να εγκρίνει την ένταξή μας στην ΟΝΕ». Τα παραπάνω τόνισε στους εργαζόμενους του χρηματοδοτικού κέντρου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που χθες το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου, πραγματοποίησε περιοδεία στην τράπεζα, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης σε χώρους δουλιάς, που έχει ξεκινήσει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Στην ομιλία του στους εργαζόμενους της τράπεζας, ο Γιάννης Κατσαρός τόνισε, επίσης, ότι το νέο πρόγραμμα σύγκλισης περιέχει νέες προτάσεις «σταθεροποίησης» και διευκρίνισε: «Δηλαδή, να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία, να χτυπήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να ρίξουμε το εργατικό κόστος. Αυτό τους ενδιαφέρει πριν απ' όλα. Να πέσει το εργατικό κόστος, παρά το γεγονός ότι το εργατικό κόστος στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ και η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι διπλάσια απ' την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Γ. Κατσαρός ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις θέσεις του ΚΚΕ και στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση Μετώπου του Κόμματος σαν μια μορφή πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στην πολιτική κατεύθυνση της χώρας. «Στο βαθμό που κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση, υπογράμμισε ο ομιλητής, εμείς προτείνουμε να συσπειρωθεί στη λογική του Μετώπου με το ΚΚΕ, για να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις αυτής της αλλαγής».

Με τους εργαζόμενους του Δήμου Αμπελοκήπων

Νωρίς το πρωί χτες, εξάλλου, το κλιμάκιο της ΚΟΘ επισκέφθηκε και είχε συζήτηση με τους εργαζόμενους του Δήμου Αμπελοκήπων. Ο Γιάννης Κατσαρός, αφού ανέλυσε την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν τα δύο κόμματα του δικομματισμού, κατέληξε ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγει ο τόπος από τα δεινά της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η συστράτευση στους κοινούς αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής αυτής και το άνοιγμα του δρόμου για τη νίκη της πολιτικής του λαϊκού Μετώπου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι έθιξαν μια σειρά σημαντικά προβλήματα που τους απασχολούν, όπως τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το ωράριο και τους κινδύνους που απειλούν το ασφαλιστικό σύστημα.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 το πρωί, κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ, με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ Ευόσμου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Ευθύνες της ΕΕ για τα προβλήματα των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών

Τις τεράστιες ευθύνες τόσο της περιφερειακής όσο και της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις συνεχώς διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες και τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, αγρότες, κάτοικοι νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Συντονισμό των Διαρθρωτικών / Ταμείων Συνοχής.

Υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία του «για τους προσανατολισμούς και τα αποτελέσματα της περιφερειακής πολιτικής της Κοινότητας». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η εφαρμοζόμενη, από το 1975 μέχρι σήμερα περιφερειακή πολιτική, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδείνωσε τα προβλήματα. Η τεράστια μαζική ανεργία όχι μόνο δεν αμβλύνεται, αλλά, αντίθετα, οξύνεται παραπέρα στα πλαίσια της διαρθρωτικής πολιτικής. Η αγροτική οικονομία και οι αγροτικές περιοχές πλήττονται ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη περιφερειακή πολιτική, με δραματικές συνέπειες στην απασχόληση στην ύπαιθρο και στους όρους ζωής των αγροτών, κυρίως του νότου».

«Οι περιφερειακές ανισότητες διευρύνονται δραματικά στο εσωτερικό των κρατών - μελών», σημείωσε ο Γ. θεωνάς. «Αν δούμε τα στοιχεία της έκτης περιοδικής έκθεσης, θα διαπιστώσουμε ότι την τελευταία δεκαετία σημειώνονται τεράστιες αποκλίσεις περιφερειακών ανισοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα, όπου το 1988 η Αττική έγινε κατά 32% πλουσιότερη από την Ηπειρο, το 1998 η Αττική έγινε πλουσιότερη κατά 75% και η περιφερειακή ανισότητα αυξήθηκε κατά 134% (η ίδια αναλογία Αττικής - Πελοποννήσου ήταν το 1988 3% και το 1996 έγινε 31%, δηλαδή αύξηση 967%)!»

«Ελάχιστη μέχρι ανύπαρκτη, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είναι η προσοχή στα τεράστια προβλήματα των νησιωτικών περιοχών της Ενωσης, και τις οποίες οι ελλείψεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια, οδηγούν σταθερά στην απερήμωση. Τα ελληνικά νησιά είναι μια ακόμη απόδειξη της παραπάνω κατάστασης».

«Για όλα αυτά, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπεύθυνη είναι τόσο η περιφερειακή, όσο και η γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ενωσης. Μεγάλα τμήματα των λαών της Ενωσης καταδικάζουν έντονα ως επικίνδυνη και αντιλαϊκή αυτή την πολιτική. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κινούνται δυστυχώς στην ίδια κατεύθυνση και τίποτα δε δείχνει ότι είναι δυνατόν να αλλάξει με την εφαρμογή αυτών των κατευθυντήριων γραμμών».

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι Κομματικές Οργανώσεις εντείνουν τη δράση τους ώστε να φτάσει παντού η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Αξιοποιούν ακόμα και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για να βρεθούν και να συζητήσουν με φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Τετάρτη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 9.30 το πρωί, θα περιοδεύσει στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, όπου θα έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων, τη διοίκηση της εταιρίας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.
  • Σήμερα, Τετάρτη, η ΚΟΒ Πεύκης του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση στα γραφεία της, Εθνικής Αντίστασης, λεωφ. Δημοκρατίας 10, στις 6.30 το απόγευμα, με θέμα: «Η διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό».
  • Σήμερα, Τετάρτη, η ΚΟΒ Νίκου Μπελογιάννη Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη και συγχρόνως κοπή πίτας, στις 6.30μ.μ. στα γραφεία της (7ης Μάρτη και Ναζιανζού).
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 6.00 το πρωί, θα επισκεφθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Δήμου Ασπροπύργου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί την ΕΒΟ Μάνδρας, όπου θα έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων, τη διοίκηση της εταιρίας και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.
  • Αύριο, Πέμπτη, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δήμου Μύρινας με θέμα την εκλογική διακήρυξη του Κόμματος, Την ανάπτυξη του θέματος θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Πέμπτη, η ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού του ΚΚΕ θα κόψει την πίτα της, στις 6.30μ.μ., στα γραφεία της, Ταξιαρχών 111.
  • Αύριο, επίσης, η ΚΟΒ Ραφήνας κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στη γραφεία της, στις 6.00 το απόγευμα.
  • Την Παρασκευή, 21/1, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση στα γραφεία της ΝΕ, Αρχιπελάγους 21, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ. Την παρουσίαση του θέματος θα κάνει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή, 21/1, η Κομματική Οργάνωση Πάνω Πετραλώνων του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - εθνικές εκλογές» και στην κοπή της πίτας της, στις 6μ.μ., στα γραφεία της, Κυδαντιδών 35 και Τρώων.
  • Το Σάββατο, 22/1, στις 8.00 το βράδυ, η Αχτιδική Επιτροπή Καλαμπάκας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «ΣΟΦΙΑ» στην Καλαμπάκα.
  • Τέλος, η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του Κόμματος πραγματοποιεί την Κυριακή, 23/1, περιοδεία και ομιλία στην Ατσική και την Πέμπτη, 27/1, στη Μύρινα και στον Κάσπακα.
Στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έχει προγραμματίσει τις εξής δραστηριότητες:

  • Σήμερα, 19 Γενάρη, στις 6.30πμ κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους ΟΤΑ Ευόσμου. Στις 10.00πμ κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής τον Γιάννη Κατσαρό, μέλος της ΚΕ, θα περιοδεύσει στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
  • Στις 20 Γενάρη στις 6.30πμ κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής το Νίκο Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα περιοδεύσει στους ΟΤΑ Μενεμένης.
  • Στις 21 Γενάρη στις 6.30πμ κλιμάκιο στελεχών με επικεφαλής την Δέσποινα Αχτσίδου, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους ΟΤΑ Πολίχνης.
  • Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας οργανώνουν την Κυριακή 23 Γενάρη η Κομματική Οργάνωση Συκεών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η Οργάνωση Συκεών της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Συκεών.
Το 2000 θα είναι χρονιά ανεργίας, αλλά και αγώνων

Τι απαντούν οι Ελληνες σε διεθνή έρευνα για το πώς βλέπουν τη νέα χρονιά και το μέλλον τους

Χρονιά ανεργίας και έντασης των οικονομικών δυσκολιών θα είναι το 2000, πιστεύει ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Αλλά ένα επίσης μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι το 2000 θα έχουμε αύξηση των απεργιών και των άλλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Οι Ελληνες εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι απ' τους άλλους λαούς των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον τους. Το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα της εταιρίας «Γκάλοπ Ιντερνάσιοναλ Ασοσιέισιον» σε 61 χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Ελληνες σε ποσοστό 26% θεωρούν ότι το 2000 θα είναι χειρότερο από το 1999, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι 10%.

Οσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση, οι Ελληνες μαζί με τους Γερμανούς σε ποσοστό 36% έχουν την άποψη ότι η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από την περσινή και ότι θα προκύψουν νέες οικονομικές δυσκολίες. Το μέσο ποσοστό στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι 17%.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες για την πορεία της ανεργίας, την ασφάλεια της εργασίας τους, το χρόνο ανεργίας. Με το εντυπωσιακό ποσοστό 60% εκφράζουν την άποψη ότι η ανεργία θα αυξηθεί πολύ το 2000, ενώ το 34% δηλώνουν ότι αισθάνονται ανασφαλείς ως προς την παραμονή τους στη σημερινή εργασία τους, ενώ το 53% απαντούν ότι ένας άνεργος χρειάζεται πολύ χρόνο για να βρει δουλιά.

Τέλος, οι Ελληνες προβλέπουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (42%), απ' ό,τι οι λαοί των άλλων χωρών της ΕΕ, ότι το 2000 θα αυξηθούν οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ