ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H δραχμή, η ΟΝΕ και η κυβέρνηση - «κλειδαράς»!

Η κατάθεση της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ στις 8 Μάρτη αποτελεί «το βασικό βήμα, την κλειδαριά», δήλωσε χτες σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Το βασικό βήμα, η βασική κλειδαριά» για την πορεία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα είναι η κατάθεση της αίτησης ένταξης στις 8 Μάρτη. Τη δήλωση αυτή έκανε χτες μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, προκαλώντας έτσι αναζωπύρωση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανήκει στην ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή ήδη έχουν προσανατολίσει τους μηχανισμούς οικονομικής πολιτικής στη λογική των πρόωρων εκλογών (κυβερνητικά προεκλογικά - ψηφοθηρικά πακέτα). Δεύτερον, επειδή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανήκει στην ομάδα των άμεσων αποδεκτών των πιέσεων του διεθνούς παράγοντα να «ξεμπερδεύουν» όσο το δυνατό γρηγορότερα με τον πολιτικό κύκλο, ώστε η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει - με ελεύθερα πλέον τα χέρια - στην εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, «απελευθέρωση» τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικής ενεργείας κλπ.).

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Ταυτίστηκε πλήρως με τις σκληρές αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, με αφορμή τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση τις μέρες αυτές, που συζητείται στα κοινοτικά όργανα το «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα «σύγκλισης», ομολόγησε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι οι δεσμεύσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης! Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι υπάρχει περίπτωση να τεθούν «πρόσθετα πράγματα», επιπλέον δηλαδή δεσμεύσεις, κάτι που αν συμβεί θα αντιμετωπιστεί - κατά Παπαντωνίου - από την ικανότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, που είναι σε θέση να προστατέψει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα...
  • Τάχθηκε υπέρ της γρήγορης μείωσης των επιτοκίων.
  • Υπεραμύνθηκε, για μία ακόμη φορά, της φιλο-τραπεζικής ρύθμισης για τα «πανωτόκια».

Αναφερόμενος στις νέες βαρύτατες δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει η Ελλάδα με τη συζήτηση του προγράμματος «σύγκλισης» - δεσμεύσεις που αφορούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, νέο «κλείδωμα» των λαϊκών εισοδημάτων, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις κλπ. - τις παρουσίασε σαν... εθελούσιες. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου «υπάρχουν δεσμεύσεις που θέλει κανείς να αναλάβει και δεσμεύσεις που δε θέλει κανείς να αναλάβει», ενώ διευκρίνισε πως «τίποτα από αυτά που λέγονται ή επαναλαμβάνονται στις διάφορες εκθέσεις δεν ξεφεύγει από τα όρια του δικού μας πολιτικού, οικονομικού προγράμματος, το οποίο εφαρμόζουμε εδώ και 6 χρόνια».

Οι χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, που αναζωπυρώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, γίνονται μια μέρα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης (του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ) περί πρόωρης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Μεταφέροντας - όπως ο ίδιος δήλωσε - την «ικανοποίηση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ, ο Τόρστεν Αλμπιγκ δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης, πως, στη βάση των επιτευγμάτων που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της προσαρμογής της οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην ΟΝΕ το γρηγορότερο...». Η απόφαση των Βρυξελλών, πρόσθεσε - αναφερόμενος στην προχτεσινή απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με την οποία αναπροσαρμόστηκε η ισοτιμία δραχμής / ΕΥΡΩ, αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να γίνει και η Ελλάδα μέλος στην οικογένεια του ΕΥΡΩ, στην οποία και ανήκει...». Ο προσδιορισμός της χρονικής στιγμής στην οποία η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ΟΝΕ και της εισαγωγής του κοινού νομίσματος εξαρτάται «από τεχνικής φύσης θέματα», είπε ο συνεργάτης του Αϊχελ, αρνούμενος να προκαταλάβει αποφάσεις οργάνων που εκκρεμούν, παραπέμποντας όμως ταυτόχρονα στο «αντικειμενικό γεγονός» ότι τα υπό εκτύπωση ΕΥΡΩ-χαρτονομίσματα φέρουν και την ελληνική γραφή.

  • Μικρή μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου, από 6,43% σε 6,36% σημειώθηκε στη χτεσινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών. Η μείωση αυτή δεν είναι άσχετη με την απόφαση κυβέρνησης και Διευθυντηρίου των Βρυξελλών (Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ) για την αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής απέναντι στο ΕΥΡΩ. Στη χτεσινή δημοπρασία αντλήθηκαν συνολικά 291 δισ. δραχμές, ενώ το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 1.171 δισ. δραχμές.

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Αυξημένες πωλήσεις με... δανεικά από τις τράπεζες!

Σημαντική αύξηση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρουσίασε ο αριθμός των οχημάτων και ειδικά των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέσα στο 1999. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετικά με τον αριθμό των οχημάτων (καινούριων και μεταχειρισμένων) που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1999, με βάση τις σχετικές άδειες που εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο συνολικός αριθμός των επιβατικών αυτοκινήτων που πρωτοκυκλοφόρησαν τον προηγούμενο χρόνο ανήλθε σε 268.716, έναντι 183.857 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 1998, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46,2%. Από τον παραπάνω αριθμό των πρωτοκυκλοφορούντων το 1999 αυτοκινήτων, μόνο τα 7.143 ήταν μεταχειρισμένα, ενώ τα υπόλοιπα καινούρια.

Είναι φανερό ότι η αναθέρμανση που εμφανίστηκε την προηγούμενη χρονιά στην αγορά αυτοκινήτων δεν είναι καθόλου άσχετη με την έξαρση που σημειώνεται όλο και πιο έντονα στην καταναλωτική πίστη, στην τάση κάλυψης δηλαδή πάσης φύσεως καταναλωτικών αναγκών με «πλαστικό χρήμα», στην οποία εξώθησε τους εργαζόμενους η χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας. Τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν για την αγορά αυτοκινήτου οι εμπορικές τράπεζες, αλλά και οι πιστωτικές διευκολύνσεις που παρέχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων στους πελάτες τους, προκειμένου να τονώσουν τον τζίρο τους, εμφανίζονται ως «σωτήριες λύσεις» στα χρόνια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το προηγούμενο έτος, η εμφανιζόμενη αύξηση στην αγορά αυτοκινήτων, σχετίζεται και με τις μειώσεις που προκάλεσε στις λιανικές τιμές η μείωση της έμμεσης φορολογίας στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει επίσης -για τους ίδιους λόγους- αισθητή αύξηση κατά 22,4% και στο συνολικό αριθμό των μοτοσικλετών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο 1999, ο οποίος ανήλθε σε 78.691, έναντι 18.673 το 1998.


Από Δευτέρα η αποστολή των φορολογικών εντύπων

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή (έχει και προεκλογικό χαρακτήρα) ρυθμίζονται προβλήματα υπερφορολόγησης των εισοδημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η αποστολή του βασικού εντύπου (Ε1) για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 προς τους υπόχρεους φορολογούμενους από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει το ΚΕΠΥΟ, μέχρι το τέλος Φλεβάρη αναμένεται να έχει αποσταλεί η πρώτη παρτίδα περίπου 800.000 εντύπων σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος οι φορολογικές δηλώσεις για όσους απέκτησαν εισοδήματα το 1999 θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί και υποβληθεί στο διάστημα από την 1η Μάρτη μέχρι και το τέλος Μάη του 2000. Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταρτίστηκαν με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των φορολογούμενων. Με βάση τα παραπάνω, οι μισθωτοί θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στο διάστημα από τις 3 Μάη μέχρι και τις 31 Μάη.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Η τροπολογία θέτει «πλαφόν» στο ύψος των καθαρών φορολογητέων κερδών που προκύπτουν με βάση τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα), όταν αυτά εμφανίζονται πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από τη λεγόμενη εξωλογιστική μέθοδο. Κι αυτό διότι με τη λογιστική μέθοδο προκύπτουν ιδιαίτερα υψηλά καθαρά κέρδη για πολλές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα οικογενειακές), οι οποίες λόγω του ισχύοντος νομικού καθεστώτος δεν έχουν δικαίωμα να εμφανίζουν σειρά εξόδων που πραγματοποιούν.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, τα καθαρά εισοδήματα των επιχειρήσεων πώλησης ή παραγωγής, που τηρούν βιβλία και στοιχεία Β` κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία προκύπτουν από το λογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους, δεν μπορεί να είναι ανώτερα από τα καθαρά κέρδη που προσδιορίζονται εξωλογιστικά, προσαυξημένα κατά ποσοστό 50% αυτών.

Αν για παράδειγμα μία εμπορική επιχείρηση εμφανίζει με τη λογιστική μέθοδο καθαρά κέρδη 7 εκατ. δρχ. και με την εξωλογιστική μέθοδο κέρδη 4 εκατ. δρχ., τότε ο φόρος θα υπολογιστεί σε καθαρό εισόδημα ύψους 6 εκατ. δρχ. (4 εκατ. + 50%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ