Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
H δραχμή, η ΟΝΕ και η κυβέρνηση - «κλειδαράς»!

Η κατάθεση της αίτησης ένταξης στην ΟΝΕ στις 8 Μάρτη αποτελεί «το βασικό βήμα, την κλειδαριά», δήλωσε χτες σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αναζωπυρώνοντας έτσι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

«Το βασικό βήμα, η βασική κλειδαριά» για την πορεία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα είναι η κατάθεση της αίτησης ένταξης στις 8 Μάρτη. Τη δήλωση αυτή έκανε χτες μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, προκαλώντας έτσι αναζωπύρωση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανήκει στην ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή ήδη έχουν προσανατολίσει τους μηχανισμούς οικονομικής πολιτικής στη λογική των πρόωρων εκλογών (κυβερνητικά προεκλογικά - ψηφοθηρικά πακέτα). Δεύτερον, επειδή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανήκει στην ομάδα των άμεσων αποδεκτών των πιέσεων του διεθνούς παράγοντα να «ξεμπερδεύουν» όσο το δυνατό γρηγορότερα με τον πολιτικό κύκλο, ώστε η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει - με ελεύθερα πλέον τα χέρια - στην εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, «απελευθέρωση» τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικής ενεργείας κλπ.).

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης, ο Γ. Παπαντωνίου:

  • Ταυτίστηκε πλήρως με τις σκληρές αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, με αφορμή τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση τις μέρες αυτές, που συζητείται στα κοινοτικά όργανα το «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα «σύγκλισης», ομολόγησε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι οι δεσμεύσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης! Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι υπάρχει περίπτωση να τεθούν «πρόσθετα πράγματα», επιπλέον δηλαδή δεσμεύσεις, κάτι που αν συμβεί θα αντιμετωπιστεί - κατά Παπαντωνίου - από την ικανότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης, που είναι σε θέση να προστατέψει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα...
  • Τάχθηκε υπέρ της γρήγορης μείωσης των επιτοκίων.
  • Υπεραμύνθηκε, για μία ακόμη φορά, της φιλο-τραπεζικής ρύθμισης για τα «πανωτόκια».

Αναφερόμενος στις νέες βαρύτατες δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει η Ελλάδα με τη συζήτηση του προγράμματος «σύγκλισης» - δεσμεύσεις που αφορούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, νέο «κλείδωμα» των λαϊκών εισοδημάτων, αθρόες ιδιωτικοποιήσεις κλπ. - τις παρουσίασε σαν... εθελούσιες. Κατά τον Γ. Παπαντωνίου «υπάρχουν δεσμεύσεις που θέλει κανείς να αναλάβει και δεσμεύσεις που δε θέλει κανείς να αναλάβει», ενώ διευκρίνισε πως «τίποτα από αυτά που λέγονται ή επαναλαμβάνονται στις διάφορες εκθέσεις δεν ξεφεύγει από τα όρια του δικού μας πολιτικού, οικονομικού προγράμματος, το οποίο εφαρμόζουμε εδώ και 6 χρόνια».

Οι χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, που αναζωπυρώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, γίνονται μια μέρα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης (του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ) περί πρόωρης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Μεταφέροντας - όπως ο ίδιος δήλωσε - την «ικανοποίηση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ, ο Τόρστεν Αλμπιγκ δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης, πως, στη βάση των επιτευγμάτων που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της προσαρμογής της οικονομίας, η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην ΟΝΕ το γρηγορότερο...». Η απόφαση των Βρυξελλών, πρόσθεσε - αναφερόμενος στην προχτεσινή απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με την οποία αναπροσαρμόστηκε η ισοτιμία δραχμής / ΕΥΡΩ, αποτελεί «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να γίνει και η Ελλάδα μέλος στην οικογένεια του ΕΥΡΩ, στην οποία και ανήκει...». Ο προσδιορισμός της χρονικής στιγμής στην οποία η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ΟΝΕ και της εισαγωγής του κοινού νομίσματος εξαρτάται «από τεχνικής φύσης θέματα», είπε ο συνεργάτης του Αϊχελ, αρνούμενος να προκαταλάβει αποφάσεις οργάνων που εκκρεμούν, παραπέμποντας όμως ταυτόχρονα στο «αντικειμενικό γεγονός» ότι τα υπό εκτύπωση ΕΥΡΩ-χαρτονομίσματα φέρουν και την ελληνική γραφή.

  • Μικρή μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου, από 6,43% σε 6,36% σημειώθηκε στη χτεσινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών. Η μείωση αυτή δεν είναι άσχετη με την απόφαση κυβέρνησης και Διευθυντηρίου των Βρυξελλών (Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ) για την αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής απέναντι στο ΕΥΡΩ. Στη χτεσινή δημοπρασία αντλήθηκαν συνολικά 291 δισ. δραχμές, ενώ το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 1.171 δισ. δραχμές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ