Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σήμερα τα συλλαλητήρια σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

 «Πρώτη» των κινητοποιήσεων χτες στα Φάρσαλα. Ετοιμάζονται και οι αγρότες στους άλλους νομούς

Δυναμικά ξεκίνησαν τις νέες τους κινητοποιήσεις οι αγρότες της Θεσσαλίας με την επαρχιακή αγροτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στα Φάρσαλα. Σήμερα θα γίνουν τα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και στις 24 Γενάρη στη Λάρισα, με προοπτική την κλιμάκωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων σε πανθεσσαλικό επίπεδο στις αρχές Φλεβάρη.

Με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οι Θεσσαλοί αγρότες συνεχίζουν το μακροχρόνιο αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Υστερα και από την απόφαση που ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας με το πρόσχημα της νιτρορύπανσης, οι αγρότες της Θεσσαλίας οργισμένοι και αγανακτισμένοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα τους βρίσκει συνεχώς στο δρόμο του αγώνα.

Χτες στα Φάρσαλα

Χτες το πρωί οι αγρότες των Φαρσάλων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Θανάσης Τσαλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φαρσάλων και μέλος της ΠΑΣΕ, τόνισε ότι οι αγρότες με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα τους πρέπει να διεκδικήσουν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της ΠΑΣΕ, ο οποίος επισήμανε ότι «η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις κατ' εντολή της ΕΕ οδήγησε τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια, στη μιζέρια, στην υπερχρέωση προς την ΑΤΕ και στην εγκατάλειψη της γης». Τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ και η κυβέρνηση πρόκειται να λάβουν νέα αντιαγροτικά μέτρα, που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξοντωτικά μέτρα που προωθούνται για τη βαμβακοκαλλιέργεια, όπως η αύξηση του συντελεστή της συνυπευθυνότητας και η μείωση των επιδοτήσεων. «Αυτή η πολιτική - κατέληξε - δε χωράει μερεμέτια, αλλά πρέπει ν' ανατραπεί με τον ανυποχώρητο αγώνα μας».

Στη Λάρισα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την επιτυχία του νομαρχιακού αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει στις 24 Γενάρη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί όλους τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι «ένοχος για την υπάρχουσα κατάσταση είναι η ΕΕ και οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, που υπακούουν και εκτελούν πιστά τις εντολές της ΕΕ κάνοντας πλάτες στις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο». «Μονόδρομος - καταλήγει - είναι ο δρόμος του αγώνα. Η 24η Γενάρη είναι η αρχή του νέου αγώνα, στον οποίο θα πρέπει να αναδειχτεί η ενότητα του αγροτικού κόσμου».

Στην Καρδίτσα

Μήνυμα ανυποχώρητης πάλης και αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα στείλουν οι αγρότες της Καρδίτσας συμμετέχοντας μαζικά με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει σήμερα στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν επίσης οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Καρδίτσας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και τη συμπαράταξή τους στον αγώνα των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού εξέδωσαν ανακοινώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο. Επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας αποφάσισε για σήμερα να παραμείνουν κλειστά όλα τα εμπορικά καταστήματα για μία ώρα.

Στα Τρίκαλα

Την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ θα διατρανώσουν και οι αγρότες των Τρικάλων με τη μαζική συμμετοχή τους στο σημερινό νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου όλες αυτές τις μέρες εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών περιόδευσαν σε χωριά των Τρικάλων.

Στη Μαγνησία

Ετοιμοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι αγρότες της Μαγνησίας, διεκδικώντας την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους. Στα χωριά και τις επαρχίες του νομού πραγματοποιούνται καθημερινά ενημερωτικές αγροτικές συγκεντρώσεις, ενώ αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζονται για τις νέες κινητοποιήσεις (2005-11-09 00:00:00.0)
Βγαίνουν στους δρόμους! (2001-11-02 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «ραντεβού» στις 24 Σεπτέμβρη (2001-09-19 00:00:00.0)
Σήμερα το συλλαλητήριο στα Φάρσαλα (2001-09-18 00:00:00.0)
Αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα (2000-11-24 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις από σήμερα (1997-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ