Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Αυξημένες πωλήσεις με... δανεικά από τις τράπεζες!

Σημαντική αύξηση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρουσίασε ο αριθμός των οχημάτων και ειδικά των επιβατικών αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέσα στο 1999. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα σχετικά με τον αριθμό των οχημάτων (καινούριων και μεταχειρισμένων) που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1999, με βάση τις σχετικές άδειες που εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο συνολικός αριθμός των επιβατικών αυτοκινήτων που πρωτοκυκλοφόρησαν τον προηγούμενο χρόνο ανήλθε σε 268.716, έναντι 183.857 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός το 1998, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46,2%. Από τον παραπάνω αριθμό των πρωτοκυκλοφορούντων το 1999 αυτοκινήτων, μόνο τα 7.143 ήταν μεταχειρισμένα, ενώ τα υπόλοιπα καινούρια.

Είναι φανερό ότι η αναθέρμανση που εμφανίστηκε την προηγούμενη χρονιά στην αγορά αυτοκινήτων δεν είναι καθόλου άσχετη με την έξαρση που σημειώνεται όλο και πιο έντονα στην καταναλωτική πίστη, στην τάση κάλυψης δηλαδή πάσης φύσεως καταναλωτικών αναγκών με «πλαστικό χρήμα», στην οποία εξώθησε τους εργαζόμενους η χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας. Τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια που χορηγούν για την αγορά αυτοκινήτου οι εμπορικές τράπεζες, αλλά και οι πιστωτικές διευκολύνσεις που παρέχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων στους πελάτες τους, προκειμένου να τονώσουν τον τζίρο τους, εμφανίζονται ως «σωτήριες λύσεις» στα χρόνια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το προηγούμενο έτος, η εμφανιζόμενη αύξηση στην αγορά αυτοκινήτων, σχετίζεται και με τις μειώσεις που προκάλεσε στις λιανικές τιμές η μείωση της έμμεσης φορολογίας στην οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει επίσης -για τους ίδιους λόγους- αισθητή αύξηση κατά 22,4% και στο συνολικό αριθμό των μοτοσικλετών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο 1999, ο οποίος ανήλθε σε 78.691, έναντι 18.673 το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ