ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Φτώχεια στις ΗΠΑ
Ονειρα, εφιάλτες και πραγματικότητα

Μια άστεγη γυναίκα που κοιμήθηκε στο πάτωμα του σταθμού του Πενν στην Νέα Υόρκη και πιέζεται απο κάποιον αστυνομικό να απομακρυνθεί στην διάρκεια της ημέρας είναι μάλλον μια πολύ συνηθισμένη εικόνα

Associated Press

Μια άστεγη γυναίκα που κοιμήθηκε στο πάτωμα του σταθμού του Πενν στην Νέα Υόρκη και πιέζεται απο κάποιον αστυνομικό να απομακρυνθεί στην διάρκεια της ημέρας είναι μάλλον μια πολύ συνηθισμένη εικόνα
Ισως δεν είναι πρωτότυπο, μπορεί ίσως και κοινότοπο πια. Ο λόγος ότι οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν Ηνωμένες Πολιτείες Απόρων, καθώς οι απόλυτα φτωχοί, οι άστεγοι και εξαθλιωμένοι συνεχώς αυξάνονται, αν όχι πολλαπλασιάζονται.

Η νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό αλλά να προσθέσει και μία νέα διάσταση. Εκτός από τους περισσότερους φτωχούς που εξοβελίζονται από το αμερικανικό όνειρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανών αρχίζει να βλέπει τον εφιάλτη να οδηγηθεί και ο ίδιος στο περιθώριο καθώς βλέπει τα εισοδήματά του να μειώνονται δραστικά και να πέφτουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, ή όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας.

Η έκθεση που βασίστηκε στα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Απογραφής του Πληθυσμού - Census Bureau - και έγινε από το «Κέντρο Προτεραιοτήτων για τον Προϋπολογισμό και την Πολιτική» και το «Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής» είναι αποκαλυπτική και το κυριότερο συμπέρασμά της είναι πως οι ΗΠΑ διασπώνται από ταξικές διαφορές που συνεχώς γίνονται οξύτερες.

Η έκθεση εξετάζει τόσο τις μακρο-οικονομικές τάσεις όσο και την ανισότητα του εισοδήματος, όπως αυτές καταγράφονται από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έως τα τέλη της δεκαετίας του '90 καθώς και τις πιο πρόσφατες τάσεις που εμφανίζονται την τελευταία δεκαετία. Τα ευρήματα της έκθεσης για το διάστημα από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως σήμερα είναι «ότι η ανισότητα του εισοδήματος έχει αυξηθεί σημαντικά... μία εξ ολοκλήρου αντιστροφή της τάσης για εξισορρόπηση του εισοδήματος που εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Θαύμα... ανισοτήτων

Το χάσμα μεταξύ των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων και των ανώτερων συνεχώς διευρύνεται. Ανάλογη ανισότητα στην αύξηση των εισοδημάτων εμφανίζεται και μεταξύ των μεσαίων εισοδημάτων και των ανωτέρων. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι «η υπερηφάνεια» του αμερικανικού προτύπου, η «ευημερούσα μεσαία τάξη» δεν υπάρχει πια, ή μάλλον θα πάψει να υπάρχει σε λίγο καιρό αφού ακόμη βρίσκονται τα χνάρια της στις διάφορες έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, το εισόδημα του 20% των φτωχότερων νοικοκυριών (δηλαδή περίπου 40-50.000.000 άνθρωποι) αυξήθηκε λιγότερο από 1% για μία ολόκληρη δεκαετία αλλά ακριβώς για το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε περισσότερο από 15% για το 5% των πλουσίων.

Παράλληλα, το χάσμα ανάμεσα στο μέσο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων και το μέσο εισόδημα των ανωτέρων στρωμάτων, «διευρύνθηκε σημαντικά» σε 45 Πολιτείες.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η αυξητική τάση εισοδηματικής ανισότητας αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες: Στον φρενήρη ρυθμό της Γουόλ Στριτ που ωφελεί μόνο τους πλούσιους επενδυτές. Στις πολύ χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον τομέα υπηρεσιών που αντικατέστησαν τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο βιομηχανικό τομέα και τέλος στο λιμνάζον και στάσιμο, για πολλά χρόνια, κατώτερο ημερομίσθιο.

Απλά η τελευταία αυτή έκθεση εξέθεσε εντελώς ως δόλιο τον χρόνιο, εάν όχι αέναο, ισχυρισμό, ότι η «οικονομική ανάκαμψη» ή το «οικονομικό θαύμα» που συντελέστηκε στη δεκαετία του '90 ωφέλησε το σύνολο του αμερικανικού λαού, ακόμη και αν αυτή η ωφέλεια ήταν άνιση. Το τμήμα του πληθυσμού που πραγματικά αποκόμισε οφέλη από την έκρηξη της χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν ένα και μοναδικό: το 20% που ανήκει στις ανώτερες οικονομικά τάξεις ή μάλλον ακόμη ακριβέστερα - σύμφωνα με τη μόδα της συγχώνευσης - στο ανώτερο 5% των ανωτέρων. Για το υπόλοιπο 80% που έχει την ατυχία να εμπίπτει στην «απρόσωπη μάζα», το εισόδημα είτε παρέμεινε πεισματικά κολλημένο σε νούμερα παλιότερων δεκαετιών είτε μειώθηκε. Ετσι απλά...

To ειρωνικό είναι, ότι η δημοσιοποίηση αυτής της συγκεκριμένης έκθεσης όπου αποκαλύπτεται μία ακόμη πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, που ζει, βασιλεύει και θεριεύει, ήρθε στο φως ελάχιστες μέρες μετά τα αποκαλυπτικά σχόλια του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, του Αλαν Γκρίνσπαν, που πρόσφατα επαναδιορίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, στη θέση αυτή για τέταρτη συνεχόμενη θητεία. Εν τη ρύμη του λόγου, στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, στις 13 Ιανουαρίου, προειδοποιώντας για τις πιθανές συνέπειες της ιλιγγιώδους πορείας της χρηματηστηριακής αγοράς, ο Γκρίνσπαν παρατήρησε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται από το 1996 - περίπου το 1% του συνολικού 4% - προήλθε από τη φερόμενη «επίδραση του πλούτου», δηλαδή των καταναλωτών που ανήκουν στις ανώτερες τάξεις και οι οποίοι ξοδεύουν στην αγορά περισσότερο, εξαιτίας των κερδών που αποκόμισαν από τα επενδυτικά πορτοφόλια τους!


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ισημερινός
Εξέγερση και αντιφατικές πληροφορίες

ΚΙΤΟ (ΑΠΕ - Ρόιτερ - Γαλλ. Πρακτ.).-

Χιλιάδες Ινδιάνοι διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο, λίγες μόλις ώρες μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Χαμίλ Μαχουάντ, να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία.

Ο Μαχουάντ εγκατέλειψε το μέγαρο Καροντελέτ αλλά, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπενχαμίν Ορτίς, βρίσκεται σε μία στρατιωτική βάση και δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ξεκίνησαν συνομιλίες με κατώτερους αξιωματικούς και Ινδιάνους ηγέτες που θέλουν να ανατρέψουν τον Μαχουάντ, το Κογκρέσο και την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι όλοι τους είναι διεφθαρμένοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες εκατοντάδες διαδηλωτές, κρατώντας αναμμένα κεριά και τη σημαία της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω ο Μαχουάντ» και «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό. «Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων υπήρξε καθοριστικός σε αυτή τη διαδικασία κάθαρσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ινδιάνικης οργάνωσης Εκουαρουνάρι, Σαλβαντόρ Κίσπε. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ο Μαχουάντ παραιτηθεί οι Ινδιάνοι δε θα αποδεχτούν να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νυν αντιπρόεδρος Γκουστάβο Νομπόα.

Την απόπειρα ανατροπής της εξουσίας στον Ισημερινό καταδίκασαν σχεδόν αμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, η Βολιβία, η Παραγουάη και το Σαν Σαλβαντόρ. Στη Γουατεμάλα ηγέτες των ινδιάνικων κοινοτήτων και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δήλωσαν αλληλέγγυοι με τους Ινδιάνους του Ισημερινού που «διαφωνούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική» του Προέδρου Μαχουάντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλεσε όλες τις πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα, «με σεβασμό απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα». Χιλιάδες Ινδιάνοι του Ισημερινού, που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν σχεδόν τους μισούς από τα 12,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, είχαν στήσει οδοφράγματα σε διάφορα σημεία από τις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια βάδισαν προς την πρωτεύουσα. Διαφωνούν κυρίως με το σχέδιο του Μαχουάντ να αντικαταστήσει το σούκρε, το νόμισμα της χώρας, με το αμερικανικό δολάριο.

Αφγανιστάν
Πιθανότητες «αναγνώρισης» των Ταλιμπάν;

Ισχυροποιείται το ενδεχόμενο να «αναγνωριστούν» κι επίσημα ως κυρίαρχοι του Αφγανιστάν οι ισλαμιστές Ταλιμπάν; Υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. Ο διορισμός του Ισπανού Φρανσέσκ Βεντρέλ στη θέση του «ειδικού απεσταλμένου» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Κόφι Ανάν, ο οποίος είπε ότι θέλει να «εντείνει την παρουσία (του Οργανισμού) στο Αφγανιστάν και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» είναι η πρώτη.

Η «τυπικότητα» αυτή - της αναγνώρισης μιας ισλαμικής θεοκρατικής κυβέρνησης από τον ΟΗΕ - εξαρτάται από πολλά. Βασικό είναι το αν θα «συμμορφωθούν» οι Ταλιμπάν με τις αμερικανικές απαιτήσεις, που ουδόλως «εξαντλούνται» στην παράδοση, ας πούμε, του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση και την αγαστή συνεργασία με αμερικανικές φίρμες (σημειώστε ότι η μοναδική διεθνής τηλεπικοινωνιακή σύνδεση του Αφγανιστάν με τις ΗΠΑ, που υλοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, έγινε από την αμερικανική TSI). Ο άλλοτε «δρόμος του μεταξιού» (το νυν των ναρκωτικών και στο μέλλον - ίσως - των πετρελαίων) μόνο έτσι θα «ξανανοίξει».

Στις ιεραρχήσεις της αμερικανικής διπλωματίας είναι ψηλά και το «περιφερειακό περιβάλλον», αφού ουδείς λησμονεί πως πέρυσι το Αφγανιστάν βοήθησε τους Πακιστανούς κατά την εισβολή στο Κασμίρ η οποία ξεκίνησε τον «μίνι-πόλεμο» στο Καργκίλ κι οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου. Αν οι σημερινοί επικυρίαρχοι της Καμπούλ αποδειχθούν «βολικοί», μπορεί τελικά να λάβουν και την περιπόθητη γι' αυτούς έδρα στη Νέα Υόρκη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ