Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Αφγανιστάν
Πιθανότητες «αναγνώρισης» των Ταλιμπάν;

Ισχυροποιείται το ενδεχόμενο να «αναγνωριστούν» κι επίσημα ως κυρίαρχοι του Αφγανιστάν οι ισλαμιστές Ταλιμπάν; Υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. Ο διορισμός του Ισπανού Φρανσέσκ Βεντρέλ στη θέση του «ειδικού απεσταλμένου» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Κόφι Ανάν, ο οποίος είπε ότι θέλει να «εντείνει την παρουσία (του Οργανισμού) στο Αφγανιστάν και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» είναι η πρώτη.

Η «τυπικότητα» αυτή - της αναγνώρισης μιας ισλαμικής θεοκρατικής κυβέρνησης από τον ΟΗΕ - εξαρτάται από πολλά. Βασικό είναι το αν θα «συμμορφωθούν» οι Ταλιμπάν με τις αμερικανικές απαιτήσεις, που ουδόλως «εξαντλούνται» στην παράδοση, ας πούμε, του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση και την αγαστή συνεργασία με αμερικανικές φίρμες (σημειώστε ότι η μοναδική διεθνής τηλεπικοινωνιακή σύνδεση του Αφγανιστάν με τις ΗΠΑ, που υλοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, έγινε από την αμερικανική TSI). Ο άλλοτε «δρόμος του μεταξιού» (το νυν των ναρκωτικών και στο μέλλον - ίσως - των πετρελαίων) μόνο έτσι θα «ξανανοίξει».

Στις ιεραρχήσεις της αμερικανικής διπλωματίας είναι ψηλά και το «περιφερειακό περιβάλλον», αφού ουδείς λησμονεί πως πέρυσι το Αφγανιστάν βοήθησε τους Πακιστανούς κατά την εισβολή στο Κασμίρ η οποία ξεκίνησε τον «μίνι-πόλεμο» στο Καργκίλ κι οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου. Αν οι σημερινοί επικυρίαρχοι της Καμπούλ αποδειχθούν «βολικοί», μπορεί τελικά να λάβουν και την περιπόθητη γι' αυτούς έδρα στη Νέα Υόρκη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ