Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
Πυρηνική απειλή από τις ΗΠΑ

Ενα μεγίστης σημασίας γεγονός φάνηκε να περνά απαρατήρητο στις μέρες μας. Πρόκειται για την επαναφορά στο προσκήνιο του αμυντικού σχεδίου των ΗΠΑ, «Πόλεμος των Αστρων».

Για την καλύτερη κατανόηση πρέπει να υπενθυμιστεί τι ήταν αυτό το σχέδιο. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 και επί προεδρίας στις ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρίγκαν, εκπονήθηκε θεωρητικά ένα σχέδιο αντιβαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας. Ηταν ένα είδος αμυντικής ομπρέλας πάνω από τις ΗΠΑ, που δε θα επέτρεπε σε εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους να πέσουν στο έδαφός της. Προφανώς επρόκειτο για τους Σοβιετικούς διηπειρωτικούς πυραύλους, που ήταν στραμμένοι κατά των ΗΠΑ, όπως συνέβαινε κι αντίστροφα από την αμερικανική πλευρά.

Γίνεται αντιληπτό ότι επρόκειτο για στρατηγικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μεγίστης στρατηγικής σημασίας. Το σχέδιο «Πόλεμος των Αστρων» πρόβλεπε με την αμυντική ομπρέλα να καταστρέφει τους εχθρικούς πυραύλους στον αέρα με ένα πυκνό ηλεκτρονικό σύστημα αντιπυραύλων. Το σχέδιο αυτό θεωρήθηκε τερατώδες από τη διεθνή κοινή γνώμη που υποστήριξε τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό κι από μεγάλο τμήμα Αμερικανών. Διακεκριμένοι Αμερικανοί επιστήμονες το θεώρησαν πρακτικά ανέφικτο και γι' αυτό άχρηστο.

Η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι πρακτικά, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να καταστρέψει στον αέρα μέχρι και το ενενήντα τοις εκατό των εχθρικών πυραύλων. Ομως ακόμη και το δέκα τοις εκατό, που θα έπεφτε στο έδαφος των ΗΠΑ ήταν υπεραρκετό για να τις καταστρέψει. Ωστόσο αυτό που υπερίσχυε ήταν ότι, το σχέδιο «πόλεμος των άστρων» απέβλεπε στην πλανητική μονοκρατορία των ΗΠΑ. Συναρτιόταν με το αμερικανικό δόγμα της καταστροφής της «αυτοκρατορίας του κακού» (ΕΣΣΔ) από την «αυτοκρατορία καλού» (ΗΠΑ).

Το αξιοσημείωτο ήταν ότι η καταστροφή αυτή θα γινόταν με έναν πυρηνικό πόλεμο περιορισμένο μόνο στο ευρωπαϊκό έδαφος. Με τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ανατολικής και Δυτική Ευρώπης, Πέρσινγκ, Κρουζ και SS 20-21, θα καταστρεφόταν το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, δυτικής και σοβιετικής και θα επιβαλλόταν η Αμερική ως η μοναδική υπερδύναμη. Είναι χαρακτηριστική π.χ ως προς αυτό η τάση προσέγγισης της πυρηνικά αυτόνομης Γαλλίας προς τη Μόσχα και η επεξεργασία του γαλλικού σχεδίου «Εύρηκα» για την υπαγωγή της Δυτικής Ευρώπης στη γαλλική πυρηνική ομπρέλα.

Καίρια προκύπτει σήμερα η ερώτηση: Γιατί οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις δοκιμές για την κατασκευή του σχεδίου «πόλεμος των άστρων» μη υπαρχούσης της ΕΣΣΔ; Ορισμένες επισημάνσεις οδηγούν στην εξήγηση. 1) Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξακολουθεί να θέλει την άνευ όρων και ορίων παγκόσμια μονοκρατορία έναντι οιουδήποτε, μια νέα Ρώμη. 2) Η έλλειψη επαρκούς ελέγχου στη διάδοση πυρηνικών όπλων και πυρηνικής τεχνολογίας δημιουργεί κινδύνους και για τις ΗΠΑ. 3) Τα επενδυμένα συμφέροντα του διεθνούς υπερεθνικού χρηματιστικού κεφαλαίου στη μιλιταριστική αγορά που οι ΗΠΑ υπερέχουν, δημιουργούν κινδύνους αφόρητου ανταγωνισμού με άδηλες συνέπειες. 4) Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δείχνει να αυταπατάται με την προστασία μιας πιθανής αμυντικής ομπρέλας που θα τον σώσει από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. 5) Η παγκόσμια επικράτηση της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής οικονομίας ωθείται από την εσωτερική λειτουργία της στον κίνδυνο αυτοκαταστροφής.

Ολα αυτά οδηγούν τη χθεσινή «ισορροπία του τρόμου» στον αυριανό ανισόρροπο τρόμο. Το πόσο αποφασισμένες είναι οι ΗΠΑ σε αυτό το δρόμο φαίνεται και από το γεγονός ότι στην επιστημονική ομάδα του σχεδίου «πόλεμος των άστρων» των αρχών της δεκαετίας του 1980, συμπεριλαμβάνονταν και στελέχη του «σχεδίου Μανχάταν», που κατασκεύασαν τις πρώτες ατομικές βόμβες το 1945, που ρίχτηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Αποδεικνύεται ότι το κυνήγι των εξοπλισμών δε γονάτισε μόνο τη σοβιετική οικονομία. Γονάτισε κι όλη την ανθρωπότητα. Γίνονται εντελώς φανερές οι ευθύνες πολιτικών και δημοσιογράφων, που μετά το 1990 και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μιλούσαν για το τέλος του ψυχρού πολέμου και την πυρηνική απειλή. Με την επαναφορά της κατασκευής του σχεδίου «πόλεμος των άστρων», οι ΗΠΑ χτυπούν απειλητικά την πόρτα της ύπαρξης του πλανήτη.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ