Κυριακή 23 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Ισημερινός
Εξέγερση και αντιφατικές πληροφορίες

ΚΙΤΟ (ΑΠΕ - Ρόιτερ - Γαλλ. Πρακτ.).-

Χιλιάδες Ινδιάνοι διαδηλωτές περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο, λίγες μόλις ώρες μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Χαμίλ Μαχουάντ, να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία.

Ο Μαχουάντ εγκατέλειψε το μέγαρο Καροντελέτ αλλά, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπενχαμίν Ορτίς, βρίσκεται σε μία στρατιωτική βάση και δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού ξεκίνησαν συνομιλίες με κατώτερους αξιωματικούς και Ινδιάνους ηγέτες που θέλουν να ανατρέψουν τον Μαχουάντ, το Κογκρέσο και την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι όλοι τους είναι διεφθαρμένοι και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες εκατοντάδες διαδηλωτές, κρατώντας αναμμένα κεριά και τη σημαία της χώρας και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω ο Μαχουάντ» και «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», έφτασαν στο προεδρικό μέγαρο αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό. «Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων υπήρξε καθοριστικός σε αυτή τη διαδικασία κάθαρσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ινδιάνικης οργάνωσης Εκουαρουνάρι, Σαλβαντόρ Κίσπε. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ο Μαχουάντ παραιτηθεί οι Ινδιάνοι δε θα αποδεχτούν να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νυν αντιπρόεδρος Γκουστάβο Νομπόα.

Την απόπειρα ανατροπής της εξουσίας στον Ισημερινό καταδίκασαν σχεδόν αμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, η Βολιβία, η Παραγουάη και το Σαν Σαλβαντόρ. Στη Γουατεμάλα ηγέτες των ινδιάνικων κοινοτήτων και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δήλωσαν αλληλέγγυοι με τους Ινδιάνους του Ισημερινού που «διαφωνούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική» του Προέδρου Μαχουάντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλεσε όλες τις πλευρές να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα, «με σεβασμό απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα». Χιλιάδες Ινδιάνοι του Ισημερινού, που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν σχεδόν τους μισούς από τα 12,4 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, είχαν στήσει οδοφράγματα σε διάφορα σημεία από τις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια βάδισαν προς την πρωτεύουσα. Διαφωνούν κυρίως με το σχέδιο του Μαχουάντ να αντικαταστήσει το σούκρε, το νόμισμα της χώρας, με το αμερικανικό δολάριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη οι ριζοσπαστικές αλλαγές (2007-03-22 00:00:00.0)
Καταγγελίες για νοθεία (2006-10-18 00:00:00.0)
Μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις (2001-01-21 00:00:00.0)
Ανατροπή αμερικανικής εμπνεύσεως (2000-01-25 00:00:00.0)
Η λύση στη βαθιά κρίση... είναι το δολάριο (2000-01-11 00:00:00.0)
Μεγάλες διαδηλώσεις και εργατικές κινητοποιήσεις (1997-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ