Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Μεγάλες διαδηλώσεις και εργατικές κινητοποιήσεις

ΚΙΤΟ.-

Τον αποκαλούν "τρελό" και ίσως δεν έχουν άδικο. Ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά του λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου Αυγούστου, έκανε και κάνει καθετί για να αποδείξει τις στενές σχέσεις με την παράνοια, ενδεχομένως για να καταπνίξει τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για διαφθορά... Ο Αμπντάλα Μπουκάραμ μπορεί να κατάφερε το πρώτο, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το δεύτερο... όχι!

Το Εκουαδόρ σείεται, ιδίως από τις αρχές της βδομάδας, από απεργίες, εργατικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Από την περασμένη Τετάρτη έχουν παραλύσει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η πορεία των 2.000.000 εργαζομένων που διαδήλωσαν προχτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, φορώντας τη μάσκα του Προέδρου Μπουκάραμ, εκτός από θεαματική ήταν και η αφορμή για την πραγματοποίηση σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου, με θέμα την παραπομπή ή όχι του προέδρου σε δίκη.

"Ολέ, ολέ, ο κλέφτης", φώναζαν νωρίς χτες το μεσημέρι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, καταγγέλλοντας ότι ο Πρόεδρος Μπουκάραμ είναι ένοχος διαφθοράς! Στο Κίτο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να αποτρέψουν - προσωρινά τουλάχιστον - τους διαδηλωτές από το να πλησιάσουν το Προεδρικό Μέγαρο, υψώνοντας φράγματα με σακιά άμμου και συρματόπλεγμα. Στις εθνικές οδούς, χιλιάδες χωρικοί και Ινδιάνοι απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στο υπόλοιπο της χώρας, κάθε είδους δραστηριότητα - πλην των κινητοποιήσεων - σταμάτησε όχι μόνον γιατί το αποφάσισαν τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Εκουαδόρ, αλλά και επειδή ο Πρόεδρος Μπουκάραμ σκέφτηκε να αντιμετωπίσει τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων κηρύσσοντας εθνικές αργίες την προχτεσινή και σημερινή μέρα!

Η 48ωρη απεργία, που έληξε χτες, έγινε με αφορμή τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση του Προέδρου Μπουκάραμ και που είχαν από τις αρχές Γενάρη ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την άνοδο σε ποσοστό 300% (!) των τιμολογίων τηλεφώνου, ηλεκτρικού και της τιμής των καυσίμων. Και να σκεφτεί κανείς ότι προεκλογικά ο Πρόεδρος Αμπντάλα Μπουκάραμ είχε τάξει στους οπαδούς του ότι θα γίνει ο "ηγέτης των φτωχών", θα αυξήσει τους μισθούς τους εργαζομένους και ότι θα "παγώσει" τις τιμές των καυσίμων προς όφελος των καταναλωτών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Εκουαδόρ δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε τον πρόεδρο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Τσεζάρ Γκαβίρια.

"Η πολιτική συμφιλίωσης στο Εκουαδόρ, που πρέπει άμεσα να επιτευχθεί στη χώρα αυτή, πρέπει να γίνει μόνο μέσω του άμεσου διαλόγου", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, καλώντας το λαό του Εκουαδόρ "να απέχει από τη βία και να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία"! Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Τσεζάρ Γκαβίρια, έσπευσε χτες στο Κίτο, δηλώνοντας ότι οι ταραχές βάζουν σε κίνδυνο την εύθραυστη δημοκρατία του Εκουαδόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ