Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων

ΠΡΑΓΑ. -

Συνεχίστηκε και χτες η απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους της Τσεχίας, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Μεταφορών απείλησε τους απεργούς πως αν δε λήξει η απεργία τους θα απολυθούν όλοι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τους μέχρι να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις.

Η απεργία στους σιδηροδρόμους ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίησή τους και στη σχεδόν σίγουρη απόλυση όλων των εργαζομένων. Είχαν τονίσει πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνέχιζαν την απεργία τους μέχρι να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Μεταφορών, Μάρτιν Ρίμαν τους προειδοποίησε πως συνεχίζοντας τις πράξεις τους θα τους οδηγήσει όλους στην ανεργία. Εκτίμησε επίσης πως από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι καθημερινές απώλειες φτάνουν τα 65 - 70 εκατομμύρια κορόνες (2,4 - 2,6 εκατομμύρια δολάρια), και πρόσθεσε πως αν συνεχιστεί τότε δε θα μπορέσει ο οργανισμός να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Παράλληλα, την Τετάρτη, δικαστήριο της Πράγας εξέδωσε μια προκαταρκτική απόφαση πως η απεργία είναι παράνομη, και ζήτησε από τους απεργούς να τη λήξουν.

Ωστόσο, οι απεργοί υπογράμμισαν πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι παράνομη και το κατηγόρησαν πως παίρνει το μέρος της κυβέρνησης.

"Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους... πως η ανυπακοή της απόφασης του δικαστηρίου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση απόλυσή τους", δήλωσε ο Ρίμαν.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου, Ζντένεκ Τζίλεκ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν γράψει στον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Χάβελ, αλλά και στους επικεφαλής των δύο Κοινοβουλίων, ζητώντας τους να μεσολαβήσουν.

Ομως, από το γραφείο του Προέδρου ανακοινώθηκε πως δεν έχει τέτοιο σκοπό. Εκπρόσωπος του Προέδρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος δε θεωρεί πως είναι λογικό να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη διοίκηση και τα σωματεία των εργαζομένων", ενώ πρόσθεσε ότι "ο Πρόεδρος κάνει έκκληση στα σωματεία να λήξουν την απεργία το συντομότερο δυνατόν".

Επίσης, τα σωματεία, έχουν ζητήσει να μεσολαβήσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, λέγοντας ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί με την απαίτησή του να λήξουν πρώτα την απεργία και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Κλάους έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η κυβέρνησή του δε θα υποκλιθεί στην πίεση των σωματείων και χαρακτήρισε την κινητοποίηση "πολιτική απεργία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε ΟΣΕ και Προαστιακό (2013-05-03 00:00:00.0)
Απεργία δημοσίων υπαλλήλων (2010-12-09 00:00:00.0)
Πιέσεις και αποδοκιμασίες στον Β. Κλάους (2009-10-17 00:00:00.0)
Εν αναμονή... (2009-10-10 00:00:00.0)
Καταγγελία από συνδικάτα (2006-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με επιτυχία η απεργία των σιδηροδρομικών (1997-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ