Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Φυλετικές ταραχές στο Γιοχάνεσμπουργκ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Ταραχές ξέσπασαν χτες σε νότια και δυτικά προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ, όταν μιγάδες Νοτιοαφρικανοί άρχισαν να στήνουν πύρινα οδοφράγματα και να μπλοκάρουν την κυκλοφορία των οχημάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις που γίνονται σε βάρος τους.

Στο Γουεστμπέρι,που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Γιοχάνεσμπουργκ, πάνω από 2.000 άτομα, κρατώντας στα χέρια σιδηρολοστούς και ξύλα, μεπύρινα οδοφράγματα από παλιά λάστιχα και κορμούς δέντρων έκλεισαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής. Πολλά καταστήματα έκλεισαν, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν νωρίς το μεσημέρι, όταν δεκάδες άτομα σταμάτησαν φορτηγάκι - ταξί, έβγαλαν με τη βία τον οδηγό και τους επιβάτες και άρχισαν να καταστρέφουν το όχημα έως ότου επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ο Ρασίντ Εβανς, ένας από τους διοργανωτές της χτεσινής κινητοποίησης μιγάδων στο Γουεστμπέρι, υποστήριξε ότι "αρκετοί Νοτιοαφρικανοί που δεν είναι ούτε αρκετά λευκοί, ούτε αρκετά μαύροι, πληρώνουν στο Γουεστμπέρι περισσότερα χρήματα για ηλεκτροδότηση και ύδρευση από ό,τι οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί"! Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί πληρώνουν 7 με 9 δολάρια ενοίκιο για ένα διαμέρισμα το μήνα, ενώ στην ίδια περίπτωση οι μιγάδες αρκετά περισσότερα.

Ταραχές ξέσπασαν χτες και στο Πάρκο Ελδοράδο,που βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα νότια του Γιοχάνεσμπουργκ. Πλήθος μιγάδων διαδηλωτών μπλόκαρε και εκεί την κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, έστησε πύρινα οδοφράγματα και συγκρούστηκε με την Αστυνομία. Τοπικοί ραδιοσταθμοί μετέδωσαν ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών βάλλοντας εναντίον τους με αληθινά πυρά! Η πληροφορία αυτή δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθεί από δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι στη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν στο Πάρκο Ελδοράδο τραυματίστηκε ανεξακρίβωτος αριθμός ατόμων, καθώς οι διαδηλωτές απάντησαν στα πυρά της Αστυνομίας με πέτρες και αυτόματα όπλα! Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αστυνομικός επέβαινε σε τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας, το οποίο πήρε φωτιά από πυρά διαδηλωτών. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά, όταν έσπευσε να σωθεί από τις φλόγες ανοίγοντας έντρομος την πόρτα του εν κινήσει οχήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ